неделя, 27 октомври 2013 г.

Шоколадова бисквитена торта



Идеята е в непреходните вкусове, но това не е само шоколадова бисквитена торта, 
тя се определя за любимата торта на принц Уилям и стана много популярна покрай сватбата му с Кейт Мидълтън, когато освен традиционната плодова торта с крем, бе пожелал и още една - шоколадова бисквитена.
Избрах да я представя дни, след кралското кръщение на принц Джордж Александър Луи, сина на принц Уилям и Кейт Мидълтън, които бяха избрали светското събитие да се проведе на 23-ти октомври за да кръстят малкия Джордж. Тримесечното бебе е било кръстено в кралския параклис на двореца "Сейнт Джеймс," резиденцията на принца на Уелс, с вода от река Йордан, /където е бил кръстен Исус Христос/, облечено в копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г., която е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям. Кръщенето на малкия принц, в контраст с бляскавата сватба на херцога и херцогинята на Кеймбридж през 2011 г, е било в тесен кръг на частна церемония, след което гостите били поканени на чай в официалната резиденция в Лондон на принц Чарлз, Кларънс хаус. Там им било сервирано парче от сватбената торта на Уилям и Кейт, една британската традиция, да се замразява най-горния слой на сватбената торта и да се черпят гостите при кръщението на първородното дете.
Счита се, че любимият на сладкиш принц Уилям е мил спомен от майка му, принцеса Даяна, а се споменава и за фаворит на кралица Елизабет, приготвян почти винаги, когато той се присъединявал към нея за чай. Предполага се, че рецептата в автентичен вид се знае само придворните готвачи, но е известно, да е доста лесна за направа, дори и в домашни условия - състои се само от хрупкави бисквити, масло и много шоколад. Естествено е да има различни версии на тази торта – поне аз намерих няколко – само с шоколад, с шоколад и сметана, с шоколад, стафиди и кондензирано мляко, с шоколад, ядки и плодове, с шоколад и крем "нутела", а сигурна съм, че има и още много… Много харесах кралското предложение на Дани с добавка на пресни череши и ром, мед и солени бадеми... Избрах да проверя рецепта, приписвана на Дарън Макгрейди /Darren McGrady-, бивш кралски готвач в продължение на 15-години на кралица Елизабет Втора и личен готвач на лейди Даяна, принцовете Уилям и Хари/. При всичките притеснения за наличието на сурово яйце .... в този вид и с варианти /,а преди години като подобие на бисквитения сладкиш "салам"/, я правя често – семпла и лесна за приготвяне, бърза и без печене, удобна за престояване и декорация, с гарантиран вкус и представително име…Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям.


 Шоколадова бисквитена торта 
/Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям/
 /Darren McGrady recipe/

Продукти за малка торта /ф18см./ дозата може да се удвои
240 гр. чаени бисквити
125 гр. масло
120 гр. захар, фина
120 гр. шоколад
1 яйце*

* препоръки на читатели към оригиналната рецепта и още - яйцето може  са пропусне или замени с 1/4 ч.чаша сметана, или мед, или ябълково пюре, които да омекотят шоколада.

240 гр. шоколад за глазиране
какао и/или канела за поръсване
Малка форма за торта се намазнява леко. Бисквитите се натрошават на едро. Разтопява се рендосаният шоколад на водна баня. Разбиват се маслото със захарта на крем и добавят към шоколада с непрекъснато разбъркване, накрая и яйцето и продължава до хомогенизиране. Аз размених последователността и към топлия шоколад първо прибавих яйцето и след него маслената смес. Поставят се парченца бисквити, като трябва напълно да се покрият с шоколадовата смес. Пълни се формата, леко притиска и изглажда, за да няма въздушни мехурчета. Поставя се в хладилник за около 3-4 часа, най-добре за нощ.

Изважда се от формата и се залива с разтопения шоколад или може да се поръси с какао.


Естествено, че вкусът и ароматите могат да се обогатят с 
 ядки,  плодове, стафиди, както и да се оформи по различен начин.

 И още, във вариант пастички с допълнения:


С разбита сметана или ароматна напитка - въпрос на избор:)



Опитайте...

36 коментара:

  1. Дани, иситинско шоколадово блаженство... Много, много вкусно и толкова изкусително!
    Сърдечни поздрави, Дани! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм тази рецепта е толкова елементарна , но пък на вкус е уникална и може да се направи и в най-екстремните ситуации хахахахааа :) . Прегръдки !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотно, малко ми напомня на сладък салам, но това е защото го обожавам. Някой път ще си направя и аз такава торта. ^.^

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!
    Благодаря, че сподели, ще опитаме със сигурност от нея :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, влюбена съм в моя вариант на тортата!
    Със сигурност ще се случи същото и с твоя!
    Чудесно е поднесена както винаги!
    Прегръдка и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Както винаги стил и класа!!!
    А какви бисквитки са използвани??

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна е, Ди! Страхотно оформление и чудесни разрези!
    Сърдечни шоколадови прегръдки :))

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,личи си,че тази торта ви се е харесала много при толкова варианти и безпогрешни презентации!Все едно разлиствах луксозен кулинарен каталог,комплименти!
    Прегръдка и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  9. Голямо изкушение:) С теб сме на една вълна, по-късно и моята бисквитена торта, която обче няма да стигне до принца:)

    ОтговорИзтриване
  10. Поздравления ,Дианка!
    Чудесен кулинарен шедьовър,поднесен стилно и елегантно!
    Хареса ми във всичките варианти!
    Приятна и ползотворна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Истинско произведение на кулинарното изкуство си сътворила, Диана! Невероятно майсторство и финес, адмирации! Прекрасна нова седмица пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, винаги, когато се отбия тук ми иде да забравя за всякакъв спорт и диети, направо ме побъркваш :))) Страхотно изглежда бисквитената торта, а пастичките нямам думи, греховно вкусни. Сърдечен поздрав мила

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, тортата изглежда перфектно, страхотно оформление, прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Диани, направо шоко-фантазия! Обаче като знам колко си слабичка, кой ги изяжда тия вкусотии се питам?
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
  15. Красота :)Пък и вкусно :)
    Хубава седмица от мен, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  16. Като непипната с ръце,такова изящество.Диди,ти знаеш ... няма да го казвам,почувствай го.

    ОтговорИзтриване
  17. Неустоимо вкусни шоколадови прелести! Много красиво са оформени, Дианка, страхотна презентация! Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Диди, много красива презентация на тази толкова любима за много хора торта! Прекрасна е и на вид, а надявам се и на вкус! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотно шоколадово изкушение и както винаги невероятни снимки, приканват те да се присегнеш и да си дръпнеш парченце :)). Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  20. Дианка, в твое изпълнение дори простичката бисквитена торта се превръща в шедьовър, прекрасно представяне!

    ОтговорИзтриване
  21. Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!Много красиво оформена торта, страхотна презентация и много красиви снимки! Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  22. Много благодаря за всички вас за интереса и милите думи.
    В крайна сметка, това е само една шоколадова бисквитена торта,
    но идеята е в непреходните вкусове, спомени и разнообразни възможности - семпла и лесна за приготвяне, бърза и без печене, удобна за престояване и декорация, с гарантиран вкус и представително име…Любимата шоколадова бисквитена торта на принц Уилям, а и поводът ми се стори удачен за представяне:
    Гери,
    Иви,
    The Woman,
    Пепи,
    Анонимен,
    Ина,
    Роси,
    Траяна,
    Мира,
    Ева,
    Ани,
    Иглика,
    Зори,
    Йоли,
    Таня,
    Дианка,
    Веси,
    Таня,
    Кате,
    Мария,
    Дани,
    Благодаря ви от сърце, поздрави,
    хубава, слънчева и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  23. Дианка, прекрасна е и непременно ще се пробва :) подозирам в различни и чести вариации!!!
    Успешна и усмихната нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  24. Как не съм видяла това бижу!
    Чудесна презентация и много хубави снимки, Дианка!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване

  25. Мина, Бети,
    наистина в това изобилие от кулинарни предложения в множеството кулинарни блогове не успяваме да видим всичко.
    Благодаря ви,
    сърдечни поздрави и прегръдки за вас!

    ОтговорИзтриване
  26. И аз съм от закъснелите :)
    Обаче искам да оставя коментар след това красиво представяне на това шоколадово изкушение!
    Когато го направя и аз, най-щастлив ще е големият ми син :)
    Толкова красиви и изразитени снимки!
    Направо да си бодна от монитора с виличка :)

    ОтговорИзтриване
  27. Голям разкош, Дианка! И в двата варианта много ми хареса :)
    Обичам такъв вид торти :)

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря много, момичета,
    Дани, Дари,
    любими съставки, любими аромати - Шоколад -
    радвам се, че ви харесва.
    Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  29. По повод на мой рожден ден/събота/направих тортата. Е, не се получи толкова изискана като на снимките, но е много приятна, интересна и по-различна от стандартните торти и сладкиши.Благодаря за рецептата. Ежедневно следя блога и чакам с нетърпение всяка публикация.Яна

    ОтговорИзтриване
  30. Първо поздравления за рождения ви ден, Яна,
    сърдечни поздрави за здраве, и успехи, сбъднати мечти и много много щастие!
    Благодаря за доверието, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря за поздравите!!Яна

    ОтговорИзтриване
  32. Най-сърдечни и от мен, Яна,
    радост, щастие и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  33. Получи се страхотна тортичка. Понеже не мога да кача снимка тук, ще дам адрес към снимката. http://www.receptite.com/snimki.php?photo=46458

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря много, Елена, радвам се и ми драго, че си се доверила на тази рецепта, и най-вече,че се е получила страхотно...
    На свой ред се впечатлих от прекрасния ти албум, който си позволих да разгледам.
    Моите поздравления -
    страхотни неща имаш, дали не открих или нямаш свой кулинарен блог - би било чудесно!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  35. Благодаря! Не всички снимки в албума са мои, по скоро в този албум "Десерти" са събрани снимки от много потребители. Ето тези снимки са мои http://www.receptite.com/snimki.php?usr=elit093 . Не, нямам блог, понеже на този етап все още изпробвам рецепти от сайтове, с една дума експериментирам. Някой ден, когато достигна нужното ниво, ще се радвам да споделя блога си с Вас. Поздрави и приятен уикенд! Дано продължите да ни радвате с Вашите рецепти!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря, Елена,
    на свой ред си мисля, че една от идеите на блога е да се съхранят и споделят рецепти, идеи и вкусове -
    така,че винаги би могла да започнеш...
    Сърдечни поздрави, хубави, усмихнати и вкусни зимни дни, Диана

    ОтговорИзтриване