Тест за всяка фурна е хубавото печиво: въздушно и добре опечено,
вкусно и ароматно, и желателно - с приятен външен вид, като това, ако може да се нарече изискване, особено
много важи за сладкишите. А когато става въпрос и за постни /без яйца, мляко и масло/, условието се усложнява, но пък през годините се утвърди мнението, че те също могат ба бъдат приготвени лесно, да са вкусни и да изглеждат добре. Моето предложение днес е за постен кекс с кафе аромат.
Кексът по тази рецепта е универсален - може да се изпече по класическа технология във фурна за около 30 минути /тест суха клечка/, или в МВ за 7 минути на максимална мощност (800-1000 W) и престояване след изключването за минута, или както избрах с помощта на Philips Multicooker.
Още когато разглеждах техническата характеристика за мултифункционалност на Philips Multicooker ме впечатли не само възможността да съвместява няколко уреда в едно, касаещи котлон /за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко/, но и опцията – печене. Естествено, че бях впечатлена. В конструктивен замисъл е заложена 3D технология за загряване, при която топлината обемно обгръщаща съдържанието, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества. И така, както повечето ползватели на Philips Multicooker, избрах за една от първите изпробвани рецепти сладкиш, в моя случай кекс, но с още едно изискване – веган/постен вариант.
Кексът по тази рецепта е универсален - може да се изпече по класическа технология във фурна за около 30 минути /тест суха клечка/, или в МВ за 7 минути на максимална мощност (800-1000 W) и престояване след изключването за минута, или както избрах с помощта на Philips Multicooker.
Още когато разглеждах техническата характеристика за мултифункционалност на Philips Multicooker ме впечатли не само възможността да съвместява няколко уреда в едно, касаещи котлон /за варене, задушаване, готвене на пара, пържене, затопляне и квасене на кисело мляко/, но и опцията – печене. Естествено, че бях впечатлена. В конструктивен замисъл е заложена 3D технология за загряване, при която топлината обемно обгръщаща съдържанието, разпределя се равномерно и поддържа по-ефективно, а благодарение на регулируемия клапан за контрол на налягането, продуктите запазват най-ценните си хранителни вещества. И така, както повечето ползватели на Philips Multicooker, избрах за една от първите изпробвани рецепти сладкиш, в моя случай кекс, но с още едно изискване – веган/постен вариант.
Опитах мое нововъведение:) – печене в голяма силиконова форма. Исках да създам отличителната по форма визия на кекса, за разлика от класическите тортени сладкиши и поставих силиконова форма в базовия съд на уреда. Кексът се изпече в нея. Резултатът е повече от чудесен: кексът се опече напълно,
запази високия си обем и много лесно се отдели от силиконовата форма. След
нарязването му, структурата на вътрешността е мека, сочна и порьозна, но не клисава. Идеята за
допълнително глазиране, поръсване или гарниране се оказа безпредметна - вкусът
и ароматът са достатъчно силни и осезаемо усещани.
Минимум продукти, минимум усилия - един чудесен резултат:
Постен кекс кафе
Продукти*:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 ч. л. ябълков оцет
1 ванилия /канела
1 ч.чаша дълго кафе, /може и разредено с вода/
Продукти*:
1½ чаши брашно
1 чаша захар
¼ чаша какао
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
½ чаена лъжичка сол
1/3 чаша олио
1 ч. л. ябълков оцет
1 ванилия /канела
1 ч.чаша дълго кафе, /може и разредено с вода/
1 ч.л. смляно кафе
¼ ч.чаша кандирани цитрусови корички /или едро нарязани ядки/
* за един чуден аромат, вкус и качество могат да се използват продуктите на Д-р Йоткер -
какао и сода, бурбонска ванилова захар,есенция ром и новите финес портокалови или лимонови корички.
1 чаша = 240 мл
Кексът може да се изпече и по класическа технология във
фурна за около 30 мин. /тест суха клечка/, или в МВ за 7 минути на максимална мощност
(800-1000 VT), и след
изключване престоява още 1 минута.
Технологична последователност за приготвяне в Philips
Multicooker.
В купа се смесват пресятото брашно, солта и содата. Добавя се какаото, мляното
кафе, захарта и ванилията. Разбърква се добре и прибавят олиото, кафето и
оцета. Поръсва се с кандираните корички и хомогенизира окончателно.
В съда на Philips Multicooker се поставя силиконова форма
/ф20/ за кекс, която, ако е необходимо леко се намазнява. В нея се изсипва
кексовата смес, след което се затваря капакът. Натиска се бутона MENU
и избира програма за готвене BAKE. Чрез бутона Temperature се задава 180 .
Натиска се COOKING TIME и задава време за печене 45 минути.
Следва натискане на бутона START и време за едно дълго кафе, с
нежна звукова сигнализация, мултикукъра ще извести за края на програмата.
Когато програмата приключи, автоматично се преминава в режим KEEP
WARM. Проверява се за готовност с
тест суха клечка, и ако е необходимо, /използвала съм по-висока форма/, се
оставя за 5-10-минути в REHEAT и отново
тест суха клечка. Кексът се оставя леко да се охлади във формата,
след което изважда и след пълното му изстиване нарязва и поднася.
Вече споменах, че се отказах от допълнителни глазури и поръски,
но все пак не устоях на чаша
ароматно еспресо и резен портокал - за слънчев акцент.
И отвътре...
Опитайте...
Ееее, просто прелест! Толкова хубав и сочен изглежда и без да е разрязан се вижда това!
ОтговорИзтриванеТрябва да се заинтересувам от този уред, изглежда ми голям помощник в кухнята:)!
Поздрави и хубава нова седмица, Диана!
Дианка, много пухкав и порьозен е кекса!
ОтговорИзтриванеИ съм сигурна, че е вкусен :)
Прегръдка!
Страхотен кекс, Дианка! а това еспресо - направо ми зауха:)
ОтговорИзтриванеСтрахотен! Направо преглъщам в момента :)
ОтговорИзтриванеРазкошен и неустоим!
ОтговорИзтриванеТолкова сочен, ароматен, вкусен, на всичкото отгоре постен. Невероятна си, Диана! Прекрасна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеДианка, като картина е... Направо си е перфектен този кекс. :)
ОтговорИзтриванеБраво! Ама то винаги е така при теб.
Сърдечни поздрави! ;)
Дианка, честита нова придобивка! Невероятен помощник ми е! Сигурна съм, че и на теб ще ти бъде много полезен. Кексът е станал фантастичен, с такъв обем. Много ми хареса идеята да сложиш силиконовата форма в съда за печене, ще опитам. Единствено исках да те питам 180 градуса не беше ли силна температура. Аз пека сладкишите и хляба на 150. А може би сега двойното дъно със силикона го е предпазило от изгаряне?
ОтговорИзтриванеПрекрасен е - изглежда невероятно сочен и вкусен!
ОтговорИзтриванеДали ако се изпече по класическия начин - във фурната, ще е толкова сочен, както този изпечен в уреда?
Сърдечни поздрави и хубав утрешен ден, Диди!
Я? В тази машинка можеш да вкараш друга машинка?- като форма за правене на кекс;)
ОтговорИзтриванеПревъзходен е,Дианка!
Дианка, предложението ти е фантастично, а при това и постно, невероятно! Отново поздравления за машинката и пожелания за нови кулинарни вдъхновения!
ОтговорИзтриванеСтрахотен кекс, Дианка!Разкошен и неустоим!Поздрави и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеMy dear, it looks so delicious.... wow!!
ОтговорИзтриванеHugs
Lúcia
Дианка, ти си като Фея с вълшебна пръчица! На това му казвам вдъхновение! Уредът наистина е прекрасен, а кейка е превъзходен! Страхотна си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианче, заплени ме! Кексът наистина изглежда вълшебно! Помощникът добре се представя ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Дианче, за мен ти си царицата на постните рецепти и си първия блог, който разглеждам, ако търся такива. А този кекс е изумителен! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСтрахотен кекс! Удоволствие за сетивата! Прегръдка Дианче*)
ОтговорИзтриванеНе мога да скрия радостта си, но трябва да призная,че голямата заслуга за вашите одобрителни коментари се дължи на уреда - наистина голям и многофункционален помощник. Определено тази функция за печене бе еден сериозен тест. Доволна съм!
ОтговорИзтриванеВаня,
Дани,
Марта,
Зори,
Траяна,
Ева,
Гери,
Ани,
Лети,
Мъхче,
Иглика,
Таня,
Lúcia
Кате,
Снежи,
Люси,
Кате,
много, много ви благодаря,
а на свой ред ви желая хубав, усмихнат и ползотворен ден, Диана
Тази машинка е истинско вълшебство,Диди,колко много неща можеш да приготвиш с нея!Взимам си парченце сочен кекс,само колко е лъскав!Прегръдка и с пожелание за ден с хубаво настроение!
ОтговорИзтриванестрахотни идеи и рецепти за този наистина полезен уред.От скоро време го имам и не съм си и помислила,че може да се готви толкова барзо ,лесно и вкусно само с помощта на 1уред.
ОтговорИзтриванеЩе те помоля ако можеш да ми кажеш,как се наглася отложен старт,правя всичко каквото пише,но не става.
С пожелание за още много интересни рецепти с Multicooker!
Честита да е новата ти придобивка, Елена, аз съм много доволна, уредът вече трайно се е настанил в нашата кухня.
ОтговорИзтриванеЗа отложения старт е важно да се уточни, че не всички програми подлежат на тази опция. Аз не съм ползвала тази възможност.
Иначе в листовката е описано - фиг.15 - Първо от МЕНЮ се избира програма и след това с PRESET - часовете за отложен старт, следва избиране минути време за готвене и край със START. Индикаторите лампи светят на двете места - PRESET и Stew напр. Ще опитам и пиша отново...
Сърдечни поздрави, кулинарно вдъхновение и удовлетворение, Диана
Много благодаря ,Диана!Правя точно както е описано,но не се получава и не свети лампичката на Preset.Пробвай и ти.
ОтговорИзтриванеОчаквам с интерес още много рецепти да споделиш с този невероятен уред! :)
Привет, Елена, когато ти писах първия път, бях проследила реда само в последователни действия, а сега вече и технологично - работи!
ОтговорИзтриванеНенужно, но все пак уточнение - програмираното време за отложен старт трябва да включва и предвиденото време за готвене...:)
Поздрави, хубав и усмихнат ден!
Здравейте и от мен , благодаря за страхотния кекс много ни хареса:)Исках да те попитам Диди дали бих могла да направя двойна доза, силиконовата ми форма е по-голяма и става много мъничък?Пека го в мултикукъра...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен,
ОтговорИзтриванеПо-голямата доза ще изисква и по-дълго време за печене, но при температура от 180градуса, имам опасения, да не прегори основата. Бих опитала с по-ниска температура и по-продължително време на печене.
Благодаря, сърдечни поздрави и хубав ден, Диана