четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Постни „кюфтенца”



Мисля си, че определено приличат на месни кюфтенца, но не са... Има много идеи /и мои:)/ за вкусни вегетариански и вегански, постни "кюфтета", тези специално са комбинация от булгур, орехови ядки и ароматни подправки. Няма да акцентирам отново за силата на булгура и уникалността на ореховите ядки, като пълноценна и балансираща храна за поддържане на протеиновия баланс в организма. Споменавала съм, че като надеждни източници на ценни минерални вещества, витамини и висококачествени растителни белтъчини, се нареждат сред първите места на здравословни природни продукти. За да се увеличи полезността на рецептата, технологичната обработка предвижда да се изпекат, вместо изпържат. 
Рецептата е семпла, изпълнението е бързо и лесно, резултатът - чудесен! Свежа зелена салата и пресни зеленчуци, или сварена паста и гъбен сос - две допълващи, различни предложения за сервиране.

  
Постни „кюфтета"


Продукти за около 20 кюфтета
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 ч.чаша леко препечени орехи /или микс от ядки/
1 ч.чаша варени булгур /кафяв ориз или просо
2 с. л. зехтин
2 с. л. нарязан пресен магданоз
1 ч. л. босилек пресен или сушен
½  ч. л. сух риган
¼  ч. л. сушен градински чай
¼  ч. л. лют червен пипер или сладък
½  ч. л. сол
1-2 с. л. брашно от нахут


½ ч.чаша сусам за овалване
1 ч.чаша = 240 мл.

Фурната се загрява на 175 С. и тавата се покрива с хартия за печене.

В голям тиган на средна температура се затопля зехтин, добавя се лук и чесън ситно нарязани. Задушават се, до омекване на лука и златист цвят, около 10 минути. В кухненски робот, се смесват всички останалите съставки и пасират до желаната гладкост. Добавя се лук, чесън и отново леко пулсират до хомогенизиране, ако сместа е мека се уплътнява с 1-2 с.л. брашно от нахут. 

 
С помощта на малка лъжичка за сладолед или супена лъжица, се гребва от сместа, оформя се  топче с леко навлажнени ръце и поставят върху листа за печене. Някои могат да се овалват в семена – напр. сусам. Пекат за 20 - 25 минути до зачервяване на повърхността им.


Сервират се веднага или се съхраняват в хладилник до 4 дни. 


                             Прясна салата, свежи подправки са едно чудесно допълнение.


                             Или както месните им „събратя” – със сос върху сварена паста.





Опитайте...
 

14 коментара:

  1. Диди, чудесни са ! А как ми въздействаха самооо :)
    Толкова изразителни и апетитни снимки си им направила!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ами, чудесни са си, Дианка, какво да кажа друго. Даже май ми харесват повече от класическите. ;)
    И ако може един въпрос - а ти самата постиш ли?
    Сърдечни поздрави и всичко добро от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Много се радвам, че ви харесва тази идея, за една успешна комбинация на орехи и булгур.
    Благодаря, Дани!
    Благодаря и на теб, Гери,
    и да,
    аз се старая осъзнато са спазвам хранителен /по-лесната част/ и духовен пост в определените периоди и някои дни в седмицата /вече повече от 15-години, които нямат съществено значение/.
    Старанието около постните предложения е свързано и с желанието те да бъдат одобрени и от не непостещите у дома.
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат снежен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Да ме убият не мога да постя по календар, но се случва понякога, ей така, по мой си някакъв да разтоварвам по месец дори. Кюфтенца от варено живо бях правила веднъж, пак така, с орехи, но и с добавка на кашкавал и много се харесаха дори на момчетата у дома, което искрено ме зарадва, но така "изпостени" май само аз ще си ги ям, Дианка :)))
    Разкошно си документирала отново всичко, съблазнително е! И огладнях. ;)
    Хубав ден, мила и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна комбинация! Орехи и булгур. Ще ги опитам! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, чудесна комбинация!
    Аз добавям на кафевия ориз орехи,защото знаеш, че той има аромат на ядки!
    И с булгура ще станат чудесни!
    Поднасянето е в типично твой стил!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, много уважавам хората с ясна представа и вяра в същинското. :) Не е лесно да се постигне, но си струва усилията. Моите адмирации!
    Изпращам ти много усмивки с пожелание за хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианче, много са симпатични тези кюфтенца и събудиха любопитството ми относно вкуса. Имат много апетитен вид! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитни и както винаги, поднесени с изключителен финес, внимание към детайла и любов, Диана! Невероятна си, невероятна! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, благодаря за споделената рецепта - кюфтенцата са прелестни и с радост скоро ще ги приготвя! С пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  11. Колко апетитни малки кюфтенца! Прекрасно си ги поднесла Дианка, във всяко нещо влагаш душа и сърце! Точно за това тук винаги е толкова красиво и вкусно и приятно! Поздрави, мила и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Съвършени са*)Търкулни едно поне насам:)

    ОтговорИзтриване
  13. Не мога да не се възхитя и на тази презентация,Дианка!Освен че си оформила кюфтенцата толкова прецизно и са страшно симпатични,нямам съмнение и вкусни,крастачиката и репичката как само отварят кадъра,перфектно поднесено,браво!

    ОтговорИзтриване