Наскоро четох за невероятните ползи от червената леща, след което ми
се прииска да ги споделя и подкрепя идеята за осъзнатия избор на хранене: Червената леща е добре позната на вегетарианците и
веганите заради високото съдържание на протеини и желязо. Ето и някои от техните
предимства с факти: 1 чаша червена леща
осигурява 40% от необходимата ви дневна доза протеини и се равнява само на 230
калории, като се получава и достатъчно количество желязо. Наличието на фибри /
¼ чаша леща съдържа 7 гр. или 28% от препоръчителния дневен прием на растителни
фибри/ позволяват да се консумира
по-малко храна, но да има усещане за ситост. В червената леща се съдържат
антиоксиданти, подобни на тези в чая и червеното вино. Фосфор, калий, магнезий.
Фолиевата киселина - ¼ чаша червена леща съдържа около 25% от необходимата доза
фолиева киселина, предпазва от анемия и спомага за създаването на нормални
червени кръвни клетки. Червената леща е богата на тези минерали, които засилват
нервната система, грижат се за добрата работа на метаболизма и поддържат тялото в перфектна форма.
За орехите, като една от най-полезните ядки, съм споменавала многократно, а комбинацията им с
лещата има още по здравословен ефект, а плюс всичко това, резултатът е не само
полезен, но и вкусен, апетитен и засищащ.
Така се оформи избора за пастет от червена леща и орехи:
Така се оформи избора за пастет от червена леща и орехи:
Пастет от червена леща и орехи
/по идея от Red Lentil and Toasted Walnut Pate/
Продукти:
1 ½ ч.чаша сварена и изцедена червена леща
½ -1 ч.л. морска сол
½ чаена лъжичка червен пипер, може и лют
1 ½ ч.чаша сварена и изцедена червена леща
½ -1 ч.л. морска сол
½ чаена лъжичка червен пипер, може и лют
½ ч. чаена чаша орехови ядки, препоръчително запечени
1 с. л. зехтин
кимион , черен пипер, розмарин и/или други подправки – на вкус
лук глава запържен или пресен по желание, аз не сложих
1 с. л. зехтин
кимион , черен пипер, розмарин и/или други подправки – на вкус
лук глава запържен или пресен по желание, аз не сложих
1 ч.чаша = 240 мл.
Всички съставки се поставят в кухненски блендер и пасират до
желаната едрина и гладкост.
Може да се консумира веднага, както и да престои в
хладилник за нощ.
Сервира се с пресни зеленчуци, листа свежа салата, сирене и хлебчета, или някакви
бисквитки.
Аз избрах плоски бисквити от тесто с мая,
оформени закачливо като главички на
прасенца. Рецепта по скоро няма, познати и популярни са, но етапното им оформление може да се види в булочки хрюшки.
От обикновено тесто с мая се разточва кора с дебелина около 5
мм, от която се изрязват кръчета с диаметър около8-10 см. Прорязва се около 1см. от периферията към центъра и с леко раздалечаване се прегъват двата края,
за да се получат „ушички’. Навлажняват се и прилепят към основата. Диаметрално,
на долната част на кръгчето тесто се обръща част от периферната дъга нагоре и притиска в
основата, за да се получи „зурличка”. Дооформя се, поставят се и зърна черен
пипер за „очички” и „прасчовците” са
готови. Могат да се намажат с разбит жълтък или само мазнина, след което да се изпекат в
предварително нагрята фурна на 175-200С за около 10-15 мин. до златиста
готовност. Изваждат се от фурната, /могат отново фино да се намазнят/ охлаждат се на
решетка и сервират.
Опитайте...