събота, 25 януари 2014 г.

Духът на Сурва 2014 - граовска трапеза

Сред атрактивното дефиле на кукери, сурвакари, дервиши, колоритни костюми, страховити маски и обредни ритуали, в програмата на съботния ден тази година на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2014, пернишки баби демонстрираха най-добрите традиционни ястия за този край на изложба-базар „Граовска трапеза“, а пътуващият кулинарен театър с Ути Бъчваров и сурвакарско кулинарно шоу приготви в голям казан типично пернишко вариво.
Сурвакарски специалитет: 150 кг. месо, 240 кг. кисело зеле, 10 кг. пушено рагу, овкусени със сушени чушки червен пипер и ..."черно пиперче"; голям казан и шеф Ути Бъчваров с неговия екип. Рецептата е споделена от бабите на село Рударци.
Любителите на вкусни блюда могат да научат тайните на граовската кухня, събрани в кулинарна книга със сто рецепти на характерни зимни ястия и напитки от Пернишко. Тук присъстват традиционната клин чорба, сиромашки салати, мачкан, попарник, триеница и др. Книгата разкрива и начинът на приготвяне на пернишкия „Бейлис" - от домашна ракия, боза, ликьор, канела или ванилия. Сред майтапчийските коктейли са „Отвертка", „Миньор" и най-актуалният за фестивала, наречен „Кукер" - смес от домашно вино, разредено със спирт, който дезинфекцира и гони всички болести като кукер по Сурва.
Събитието бе открито и почетено от президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроо, кмета на града Росица Янакиева, кулинарния виртуоз Ути Бъчваров, много гости и почитатели на традиционната граовска кухня... „Фестивалът в Перник е едно истинско доказателство,че традицията все още е жива в България...Когато се обадиха да ме поканят бях изключително щастлив и първия път даже не разбрах какво точно ще готвя. За варивото човек трябва да разбере лично от перничани. Щастлив съм че съм част от тази международна фиеста”, сподели Ути Бъчваров.
Дървени къщи, наредени с шарени черги и украсени със сурвакарски маски, каруци със слама и пъстри литаци пренасят минувачите в света на сурвакарските традиции. Някакъв особен вид емоция, която е трудна за обяснение, но е завладяващо хубаво да се опита - магията на Сурва:


 
















Събраните средства са за благотворителност:





 

  

И още много настроение, емоции, забавления и автентичен фолклор - Сурва!...

8 коментара:

Виолета каза...

Страхотен обзор си направила! И аз днес тях и си изкарах чудесно :) Поздрави!

Dani каза...

Много богата на емоции, цветове, а вече и на аромати е вашата Сурва, Дианка!
Благодаря за това, че ни правиш "участници" в нея!
Прегръдка!

gogolina каза...

Чудесен кулинарен карнавал! Браво!
Не знаех че и в България се правят подобни фиести :)
Благодаря ти Дианка че сподели тази емоция с всички нас!

pep-4o каза...

вчера гледахме по тв предаване за сурва и се сетих, че ще има публикация и при теб за празника.
Благодаря за споделеното, Дианка!
Винаги са интересни публикациите ти за празника, но този определено има и впечатляваща кулинарна част.
Поздрави и хубав неделен ден!

Тики каза...

Как ме разходи из любимата страна и стопли с ароматните ни гозби и безценни традиции!!! Благодаря ти, Диани! Прегръдка от мен и пожелание за усмихната и красива снежна седмица :)

Екатерина каза...

Какви красиви снимки си направила, Дианка! Искрено ти благодаря, че ни показа тези емоции! Не съм присъствала на този фестивал и много ми е интересно всичко около него. Прекрасна нова седмица, мила!

di_ani каза...

Благодаря ви, момичета,
Виолета,
Дани,
Дани,
Пепи,
Тики,
Кате,
емоцията на Сурва е несравнима,
имаме хубави народни традиции, дано успеем да ги запазим.
Сърдечни поздрави, хубава и успешна нова седмица!

EliDrag каза...

Толкова е вълнуващо да видя всички тези интересни неща!
Благодаря, Диди, че ни разкриваш в прекрасните си снимки това интересно събитие.