понеделник, 6 януари 2014 г.

Свето Богоявление и свързаните с него празници "водици"

 Празникът носи името „Богоявление“, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение, провъзгласен от Бог Отец като Негов син. На Богоявление Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: 
 Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". (Мат. 3:16-17)!"


Според библейската легенда на 6 януари /по Грегорианския календар/ Исус Христос 
е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. 
Кръщението на Иисуса Христа се възприема като явление на тайната на Божествената Троица. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет, който е най-тържественият през годината и се почита празника Водици. /Чрез този водосвет се освещават всички води. Водата е символ на живота, на очистването. Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване, освещаване и телесно изцеление./  Свързани с водата, в народния календар се обобщава поредица сходни водни обреди 
5, 6 и 7 януари, когато се празнуват: 
първи - "Попова Коледа", 
втори  Йордановден - наричан още "Мъжки водици" и 
трети, "Ивановден" - "Женски водици".
и

Кръщение Господне, също Богоявление, Водици или Йордановден е християнски празник, отбелязващ кръщението на Исус Христос в река Йордан, който се чества на 6 януари по Грегорианския календар. Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление. Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Водата на Богоявление лекува всички болести.


Във всяка къща на този ден се прави обредна трапеза, която се прекадява, и като за празник, се пече се и прясна пита. На този ден имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Данka, Божидар, Божидара, Богдан, Богомил.
С това свето кръщение приключват т.нар. “некръстени” дни на вселената и започва новият годишен кръговрат на плодородие, родовитост и благоденствие.


 Следва денят на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен - Ивановден.
 Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.



Понеже главната задача в живота на светия Господен Кръстител Йоан е изпълнена в деня на йорданското Богоявление, от дълбока древност светата Църква е отредила за неговото възпоминание следващия ден подир този велик празник.
Този необикновен Божи избраник, който блести с многобройните си достойнства на границата между двата Завета, притежавал такава нравствена чистота, че по-скоро би могъл да бъде наречен ангел, отколкото човек. Затова и християнските иконописци го изобразяват с крила над препасаното с кожен ремък пустинническо облекло от камилска вълна.

Ивановден (от старобълг. "Бог е милостив", от евр. "Божа благодат") е религиозен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос като пратеник на Бога и дава Свето кръщение (Богоявление) в река Йордан.  Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

Българската традиция свързва Ивановден с очистителната и чудодейна сила на водата. Така наречените ”мръсни дни„ са свършили и хората поглеждат напред в бъдещето с надежда за здраве и по-добър живот. На този ден по стар български обичай всички булки и младоженци, които са се оженили през зимата до Ивановден, се къпят за здраве и щастлив живот, а за здраве и хубост се къпят малки и големи.Ако ерген окъпе мома на Ивановден, значи тя не му е безразлична. Вярва се, че ако мома се изкъпе на този ден, до другия Ивановден вече ще е станала булка.
Празнуват и всички, които носят името на светеца: Иван, Иванка, Ивана, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Йоан, Йоанна, Жан, Жана, Ваньо, Ваня, Калоян или Калояна

На този ден се поглежда напред към бъдещето,
с пожелания да се сбъднат
очакванията за добро здраве, плодородие и щастлив живот !


И след тях, на  8 януари по стара традиция в миналото се отбелязвал Бабинден

 А на 12 януари православната църква чества Света мъченица Татиана.



Светли и честити празници,
здраве, късмет и много щастие!
Наздраве!

6 коментара:

traiana каза...

Честит празник, Дианка!

Тики каза...

Напълних си пак торбичката с полезна информация! Благодаря ти, Диани! Голяма прегръдка от мен! :)

Екатерина каза...

Честит Йордановден, Дианка! С пожелания за много, много здраве!

di_ani каза...

Благодаря ви от сърце, момичета,
Траяна,
Тики,
Кате,
светли, благословени и щастливи празнични дни, Диана

Gergana Lazarova каза...

Диди, светли празници и на теб! Всичко най-добро ти желая. :)

Майски празници каза...

Хубави празници и на вас желаем, и нека здравето не ни напуска.Дано тази гадина бъдепо добра и по мирна в целият свят. Хубаво е да имаме такива празници, които да почитаме и уважаваме и пазим традициите колкото и стари да са те и ги предаваме на нашето поколение.Най - вече хвърлянето на кръста във водата се е запазило,което мен лично много ме радва.Всичко идва от тук както и вие пишете...." Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него....." дано и ние в началото на новата година сме се преродили и сме станали по разбрани и човечни един към друг.