вторник, 7 януари 2014 г.

Три питки с „къпано” тесто



Около Богоявление, свързаните с него християнски празници ‘водици”, съпътстващите  го именни дни и утрешният бабин ден, очистителната и магическа силата на вода е на особена почит. Сред най-важните обреди са бо­го­яв­лен­с­кият во­дос­вет, хвърлянето на кръста от местната църква и освещаването на светената вода в храмовете, за която се счита, че на този ден се пречиства и блика с нова по-голяма сила. В различните области на страната бил наричан с различни имена /Кръстовден, Водици или Водокръщи/, защото всеки, който искал да бъде здрав през годината, се окъпвал или поне се измивал в реката. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Четох за интересен обичай в народната ни традиция: на Йордановден да се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползвал остатъкът от старата светена вода: единият бил за дома, вторият е за гостите, а третият се оставял пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите…
Е,... аз не изпекох три хляба, но пък събрах в едно идеята за три питки с обикновено, но  „къпано тесто”,  оформени по различен, макар и не непознат начин - "розички", "спирали" "ажури". Всички те са малки, с повече запечена коричка, както ги обичаме. Снимките са повече, но като за обединени три публикации, ето ги:


Питки с „къпано” тесто -"розички", "спирали"  и "ажури"
Продукти:
¼ ч.чаша хладка вода за маята
¼  ч. чаша брашно за маята
1 ч.л. захар за маята
½  кубче прясна мая /20 гр. или 7 гр. инстантна мая
3 ч. чаши брашно*
1 ч.л.сол
½ к.л. сода бикарбонат
1 ч.л. мед
3/4 ч.чаша газирана вода или обикновена
½  ч.л. оцет
3 с.л. олио

още:
3 с.л. олио
1 с.л. семена за поръсване, по желание
малко брашно за доомесване и оформяне
декорация, по желание

* количество може да се промени, според влажността на брашното;
от предложеното количество могат да се оформят три, но малки питки или една средна.
1 ч.чаша =240мл.
Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼ ч.чаша хладка вода и поръсва с ¼ ч.чаша. брашно и 1ч.л. захар, разбърква се на кашичка и оставя да задейства - „шупне” за около15 мин.
В купа се обединява брашното със солта. Отделно се смесват ¾ ч.чаша вода с олиото и меда,  Към 2 ¾ ч.чаши от брашното се налива шупналата мая, течностите и оцета със содата. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление.  След продължително омесване, до изглаждане на тестото, /ако е необходимо се добавя останалото брашно/ се оформя топка, която се поставя в здрава полиетиленова торбичка/плик. Завързва се торбичката и поставя в дълбок съд с хладка вода за втасване. Подходящо място за втасване на тесто е затворена фурна или новият мултифункционален PhilipsMulticooker. Тестото е готово след неговото изплуване над водата. Изважда се от плика, леко се доомесва отново, след което оформя по желание. Моделираното тесто се подрежда в тава или форма, покрита с хартия за печене или мазнена и поръсена с брашно. Оставя за второ втасване и увеличаване  на обема за 30-ина минути, намазва се с тънък слой мазнина, поръсва се със семена по желание, след което пече в предварително нагрята до 175-200С фурна, до златисто и ясен кух звук на печивото. Изважда се от фурната, може отново да се намаже с мазнина, мед и двете, леко се охлажда на решетка и сервира.

Питка с "розички"


За оформление във вид на "розички" технологията е позната от сладкарското декориране и работа с фондан, а това изпълнение е по идея от Brioches celtes; и по-късно видях голяма пита с подобна красота от Илиянка:

Разточване на кора, изрязване на кръгчета, подреждане по тройки, с леко застъпване и омазняване, завиване на руло и разрязване на две. Всяка обърната половинка е с вид на "розичка". Подреждат се  в тава или форма, покрита с хартия за печене или омазнена и поръсена с брашно. Оставят за второ втасване и увеличаване на обема за около 30 минути, намазват се с тънък слой мазнина, поръсват се със семена по желание, след което пекат в предварително нагрята до 175-200С фурна, до златисто и ясен кух звук на печивото. Изважда се от фурната, може отново фино да се намаже с мазнина, мед или и двете, леко се охлажда на решетка и сервира.
Дебелината на кората, броят "розички", както и възможността за плънка /сладка или солена/ е по желание.
  Питка с "розички"


По - нагледно, със снимки от етапи от приготвянето:


И още, отблизо:


Следва:
  Питка с "конуси"
 


За оформление във вид на "конуси" технологията също е лесна, а това изпълнение е по идея от Плюшка из дрожжевого теста "Конус":
Разточване на кора, изрязване на кръгчета, леко омазняване и радиално прорязване, след което завъртане и спираловидно завиване около центъра във вид на конус. В центъра може да се постави "розичка", а допълнително да се декорира с топчета тесто, овалвани в маково семе. Моделираното тесто се подрежда в тава или форма, покрита с хартия за печене или омазнена и поръсена с брашно. Оставя за второ втасване и увеличаване  на обема за 30-35 минути, намазва се с тънък слой мазнина, поръсва се със семена по желание, след което пече в предварително нагрята до 175-200С фурна, до златисто и ясен кух звук на печивото. Изважда се от фурната, може отново фино да се намаже с мазнина, мед или и двете, леко се охлажда на решетка и сервира.
Дебелината на кората, броят "розички", както и възможността за плънка /сладка или солена/ е по желание.
  Питка с "конуси"
 

По - нагледно, със снимки от етапи от приготвянето:


Преди и после - сурово тесто и готова питка:


Последна е, не знаех как най-точно да я нарека:
Питка с "ажури"


За оформление на нежни "ажури" технологията е взаимствана също от руските плюшки, а това изпълнение е по идея от Фігурная выпечка:
Видео: Разточва се кора и изрязва кръгла основа /може и без нея, аз не поставих, за да могат "ажурите" да са по-прави и с по-голяма височина/, която се поставя тава, покрита с хартия за печене. Следва оформяне на ленти, които фино се омазняват и частично прорязват напречно, с оставяне на цял кант /около 1-1,5 см./ по двете дължини. Прегъват се надлъжно по средата, след което обточват вътрешно по периферията на основата от тесто. Внимателно се обръщат нагоре двойните  лентички, за де се отворят. Следва втора лента, подготвена по същия начин, но с по-малка дължина, която със застъпване и покриване на плътния кант от първата лента, запълва част от вътрешната страна на основата. Аналогично се процедира със следващи ленти тесто, всяка една от тях по-къса, с които се изпълва цялата основа. Подготвената питка се оставя за второ втасване и увеличаване  на обема за 20-30 минути, намазва се с тънък слой мазнина, поръсва се със семена по желание, след което пече в предварително нагрята до 175-200С фурна, до златисто и ясен кух звук на печивото. Изважда се от фурната, може отново фино да се намаже с мазнина, мед или и двете, леко се охлажда на решетка и сервира.
Дебелината на кората, както и възможността за плънка /сладка или солена/ е по желание.

Питка с "ажури"
 

По - нагледно, със снимки от етапи от приготвянето:


Преди и после - сурово тесто и готова питка:


А някои празнични питки, за символично подслаждане, се поднасят с още мед:

 

Опитайте...


26 коментара:

Gergana Lazarova каза...

Ех, Диди, страхотни са! Като от списание е тази публикация, аз пък много се радвам на повечето снимки. :)
Поздрави и хубава вечер!

Тики каза...

Такава красота, Ди, нямам думи!!! И такива хубави снимки си направила, благодаря, че показваш и етапите! Страхотна си! Изписвам сърце! :)
И отново благодаря за полезната информация :)

Живка каза...

Добро утро ,Дианка!
Толкова красиви теста си предложила-точно се чудех как да си правя розички и виждам сътвореното от теб.
ХУБАВ ДЕН!

Eva Toneva каза...

Прекрасни са и трите ти предложения, Диана! Много красиви, несъмнено и вкусни са питките. :)

Ани каза...

Боже Дианка, ти си истински виртуоз. Наистина мисля, че не съм виждала по красиви питки от тези. Възхищавам ти се на таланта. Аз никога не съм правила питка досега. Ти ми взе акъла. Браво мила.

vesela каза...

Дианка, пак красоти си сътворила!
Иначе това къпано тесто ми е любимо, защото беше първата питка, която правих още на младини и ми се получи страхотна. Само че аз слагам тестото в тензух, т.е. има допир с водата, не знам има ли някакво значение това.

pep-4o каза...

И трите питки са невероятно красиви, Дианка! За вкус не се и съмнявам.
Къпаното тесто винаги е предизвиквало интереса ми и може би твоето предложение да го "окъпя" в торбичка е най-подходящия за първа стъпка, докато се престраша да го пусна "голо" във водата :)
Прегръдка, Диди и хубава седмица!

traiana каза...

Дианка, толкова красиви идеи, че ми иде веднага да пробвам.:)

Unknown каза...

Neveroqtni sa.mshte gi probvam oshte drugata sedmica za rojdenia den na sina mi. Blagodarq ti che spodelqsh s vsichki nas takiva strahotni repepti

Zorica Pavlovic каза...

I really like your pitki ( bread )

Йоланта Делибозова каза...

Еййй, онемях! Такава красота!

Роси каза...

Дианка,удивително е какво удоволствие ти доставя работата с тесто!Захласнах се и по трите питки и ми бе много интересно да прегледам как се правят,обаче и твоите никак не отстъпват,даже напротив,още по-красиви и прецизни!Както винаги съвършено изпълнение!Прегръдка!

Dani каза...

Прекрасно оформление!
Поздравления, Дианка!
Топла прегръдка и много усмивки от мен!

Bety каза...

Дианка, много красиво! И трите питки са много оригинални и красиви! А от продуктите виждам, че са и вкусни!

Iviyana каза...

Диди (ако може да те наричам ) Не мога да повярвам какви красоти от тесто си направила. Бог те е дарил с вълшебни ръце , дано вкъщи да го отценяват . Целувки Иви !!

Екатерина каза...

Леле, Дианка, колко са красиви!!! Какви творби- истински шедьоври! Вълшебница си с тестото, комплименти!

Maria Pepeldjiyska каза...

Диани, всичките са и красиви, и сигурно-много вкусни....Признавам си, такова съвършенство не мога да направя, ти си страшен майстор!
С усмивка
мария

di_ani каза...

Правите ме много радостна, момичета, с вашите коментари и мили думи. Благодаря от сърце:
Гери,
Тики,
Живка,
Ева,
Ани,
Весела,
Пепи,
Траяна,
Биляна,
Zorica,
Йоли,
Роси,
Дани,
Бети,
Иви,
Кате,
Мария,
Идеята за тези малки питки е в различното, но не и непознато оформление, както и тематичното "къпано" тесто. Преди години, този вид технология включваше тензух или кърпа, сега ми е по-удобно в плик. Ние обичаме повече кора и по-малко тесто, но биха могли да се оформят и по-големи. Вижда се от клипчета, които съм прикачила, че не са сложни и удачни за използване като елементи.
Сърдечни поздрави, много усмивки и още празнично настроение, Диана


Tania каза...

Истински шедьоври! Много са кпасиви! Поздрави,Диди!

Мъх каза...

Аз съм безмълвна пред тази красота!!!
СТрахотна си, Дианка!

Irma каза...

Благодаря за удоволствието от споделената красота, Дианка! И за рецептата благодаря! Това ще е питката ми за тазгодишният Бабинден - в нашето семейство винаги се е празнувал на 21, така че всичко ми идва навреме. :)
Прекрасен петък от мен!
Поздрав и прегръдка!

daniela64 каза...

Buon anno a te Diana. Che belle le tue creazioni, sono piccole opere d'arte, complimenti cara. un abbraccio, buona giornata Daniela.

tillia каза...

Къпана питка съм правила не веднъж, но ти си оформила и поднесла твоите варианти невероятно!
Дианка, благодаря за споделената красота!
Прегръдки!

di_ani каза...

Много благодаря, момичета,
радвам се, че тази идея за малки питки ви допада.
Таня,
Мъхче,
Ирма,
Daniela,
Тилия,
да, вкусът е познат и класически за обикновено тесто, но втасването е малко по-различно.
Сърдечни поздрави, хубав и усм8ихнат ден, Диана

mimipet7@googlemail.com каза...

Идеите са много красиви и аз с удоволствие ще ги опитам! :-)
Благодаря!

di_ani каза...

Благодаря, Мими,
ще се радвам да ти допаднат.
Сърдечни поздрави, хубави, усмихнати и вкусни зимни дни, Диана