понеделник, 20 януари 2014 г.

Шоколадов сладкиш с глазура /Čudo od čokolade/


Една идея за неделен и не само, фин шоколадов сладкиш с нежна шоколадова глазура, който незаслужено изостава в публикациите. Той няма необходимост от специално представяне - в оригинал е наречен чудо от шоколад - Čudo od čokolade. Понятието за чудо обикновено се свързва с някакво необикновено явление, нещо поразително, което удивлява със своята изключителност и необичайност. Определено този десерт впечатлява и попада в такъв вид категория – водеща, обичана шоколадова  рецепта в coolinarika.com - Čudo od čokolade; разглеждана 1.550.566 пъти, с 892 коментара и с над 400 препоръки.  
Сам по себе си шоколадът прави чудеса – откритието за черният шоколад като много полезна храна, е сред най-приятните новини, които съвременната наука поднася в последните години. Макар да не е точно зеленчук, шоколадът е базиран на растителна основа, с богато съдържание на важните за организма флавоноиди, антиоксиданти и полифеноли. Известно е, че черният шоколад съдържа магнезий и повишаващите настроението омега 3 и 6 мастни киселини, както и серотонин -хормона на щастието и колкото повече е какаото в черния шоколад, толкова по-силно е здравословното му действие. 
Без да бъде нещо необикновено, но един чудесен и непреходен във времето сладкиш,  
дали със свежи смокини, шоколадови стружки или кафеени зърна - 
добър завършек на всяка богата гощавка.
 

Шоколадов сладкиш с глазура
 /по идея на Čudo od čokolade/
  

Продукти:
Блат:
3 яйца
1/3 ч.чаша захар
150 гр. масло
75 гр. шоколад, с висок % какао
3 с.л. брашно, леко заоблени
1 ч.л. какао
  ч.л. бакпулвер
ванилия или друг аромат
щипка сол
2 с.л. конфитюр за намазване

Глазура:
400 мл. течна сметана
200 гр. шоколад 50% какао
1 с.л. захар
1 ч.л. ликьор
1 ч.л. нишесте, равна

1ч.чаша =240мл.

Фурната за загрява на 180С. Форма с размери 20х20 см. се намазва с мазнина, без хартия за печене.
Разтопява се маслото с шоколада. Смесват се и пресяват брашното, какаото и бакпулвера.
Разделят се яйцата белтъци и жълтъци. Жълтъците се разбиват с ½ - та от предвидената захар, към тях се добавя разтопеното масло с шоколада и след поемането им, се пресява отгоре брашнено-какаовата смес. Тестото се разбърква добре.
Бълтъците се разбиват на мек сняг с щипка сол и с ½ -та от предвидената захар се уплътняват до сгъстяване, след което прибавят на части към основното тесто. Леко и внимателно се хомогенизира.
Изсипва се в тавата за печене и пече за около 20-25 мин, или до проба за суха клечка.
Докато се пече се приготвя крем:
Сметаната се разбъква с нишестето и захарта и довежда до кипване. Към нея се добавя настъргания/начупен шоколад и разбъква до стопяването му. Маха се от котлона, прецежда се,  ако е необходимо и ароматизира с ликьора.
Топъл сладкишът се намазва с конфитюр, многокртно се пробожда повърхността и залива с леко охладената шоколадова смес.


Оставя се за охлаждане първо на стайна температура, а след това в хладилник за нощ. 


Гарнира се и нарязва със затоплен влажен нож по желание и  парченце...


 Е, вече пресни смокини нямам, но шоколад, кафе и  листа свеж босилек има,
 който чудесно хармонира с топлите зимни дни тази година...


Опитайте...

21 коментара:

Eva Toneva каза...

Не мисля, че има човек, който да остане равнодушен пред това кулинарно произведение, Диана! Поне аз не мога - перфектен е! Прекрасна нова седмица ти желая! ;)

Gergana Lazarova каза...

Днес блоговете преливат от прекрасни сладкиши и направо се чудя накъде да погледна, очите ми останаха върху монитора... Дианка, приказка е! Само искам да попитам каква е втората съставка за блата (има само количеството от нея)?
Сърдечни поздрави! :)

Живка каза...

Εхааа,това е за мен...толкова шоколадов сладкиш.
Успешна нова седмица,Дианка!

pep-4o каза...

Невероятно шоколадово изкушение, Дианка! Като погледна пак колко шоколад има вътре и ми идва да си хвана пътя и ад отивам да го правя :)
Хубава и вкусна нова седмица ти пожелавам!

Dani каза...

Прекрасно шоколадово изкушение, Дианка!
Прегръдка и усмихната седмица!

Irma каза...

Дианка, невероятно шоколадово изкушение е този сладкиш!Усещам аромата и вкусът му само от снимките. :) Записвам си да го изпробвам при пръв удобен случай. На момчетата особено ще им допадне. Благодаря ти за рецептата!
Успешна нова седмица, с много усмивки ти желая!
Поздрави!

Еoc каза...

съвършенство :)

Iliana каза...

Тайничко ще си мечтая за парченце от това шоколадово разкошество!

Ivana Krasteva-Pieroni каза...

В къщи ще се оцени подобаващо...Роби си ''мре''за такива сладкиши:)! Много красиво поднесен! Комплименти,Дианче!
Поздрави! Спорна седмица!

Йоланта Делибозова каза...

Ау, това много шоколадово!Страхотно изглежда,мисля,че е просто неустоимо!Няма човек,който да обича шоколад и да не се впечатли!

tillia каза...

Ами то наистина си е едно шоколадово чудо!
Диана, 1/3 ч. ч. захар ли е?
Лека вечер!

Тики каза...

Такива прекрасни снимки, че неистово ми се дояде шоколад, ама черен, точно както го описваш! Истинска фантазия ни представящ днес, Диани! Благодаря!
Топла и усмихната седмица ти желая :)

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Наистина звучи като чудо, което би оправило и най-мрачното ми състояние :). Но и снимките ти са страхотни, та дори и само те ми действат като балсам, Дианче! Превъзходен сладкиш! Поздрави и хубав ден!

gogolina каза...

Ох ... ох ... ах ... Боже... какво великолепие!
Дианка ... аз просто нямам думи ...
какви снимки само, какъв сладкиш?
Из- че- ззз- вам :)

traiana каза...

Това е някаква сбъдната шоколадова мечта:) Непременно ще го направя, но не гарантирам, че ще престои една нощ:)

Роси каза...

Дианка,още една феерия от шоколад си сътворила!Много,много сочен и наситено шоколадов десерт!Прекрасно поднесен и декориран!Понеже не мога да видя коментарите на другите може да се повторя с някой от тях,но исках да ти обърна внимание,че си пропуснала след 1/3 ч.ч. да напишеш захар :) .Прегръдка и с пожелание за ползотворен ден!

Ljiljana каза...

I made it too, so I know how good it is. You did great job, looks perfect :))

Екатерина каза...

Великолепен, неустоим, изкусителен шоколадов сладкиш! Прелест ни поднасяш отново Дианка и то по много елегантен начин! Прекрасна вечер!

di_ani каза...

Благодаря за вметките и коментарите.
Много се радвам, че ви допада този сладкиш - вече поменах, че е един от най-разглежданите и коментирани десерти в сайта на coolinarika - шоколадов и то много шоколадов.
Ева,
Гери,
Живка,
Пепи,
Дани,
Ирма,
Зори,
Илианк,
Ваня,
Йоли,
Тили :),
Тики,
Снежи:),
Дани,
Траяна,
Роси :),
Ljilja ,
Кате,
Благодаря ви от сърце, нещо не успявам с времето, /което си пролича/,
но път ви желая една хубава, усмихната и успешна седмица, Диана



Иглика каза...

Дианче, визията на този сладкиш е просто перфектна, не оставя и капчица съмнение за вкус!Хубава сряда!

di_ani каза...

Благодаря много Игличе,
радвам се, че ти харесва... шоколад и още много шоколад :)
Хубав петък и спокоен уикенд, Диана