събота, 11 януари 2014 г.

Солени кексчета с круши, синьо сирене и орехи



Много популярна и обичана, комбинацията от круши, орехи и синьо сирене не е удачна само за салата, предястие, или трапезно плато... Този път исках идеята да съчетава класическите аромати на круши със синьо сирене и орехи,  като те са обвързани в тесто и печени заедно. Мислех си за тарти, или киш, но търсех и нещо по-различно – избрах вариант на солени кексчета. Очаквах в тази комбинация на силни аромати, нежният и фин вкус на крушата да бъде заглушен, затова /и не само!/ оформих някои с цели малки круши в средата, а други с нарязани парченца плод. Балансът пикантно, сладко–солено е въпрос на предпочитания и може да варира. Орехите създават добра текстура, порьозна и малко по-плътна, с лек влажен момент в местата с плод и сирене.  Кората е крехка, с маслен вкус от топинга, а целите круши са запазени цели и меки, без да разводнят прехода си към тестото. Карамелизиралата се отгоре круша, хармонира с мекотата на сиренето и хрупкавостта на ядките във вътрешността на кексчето. В крайна сметка: много обяснения, лесно изпълнение и един добър резултат:


Солени кексчета с круши, синьо сирене и орехи
/по идея от  Pear, blue cheese and walnut muffins/


Продукти за 8 по-големи кексчета или дузина класически
2 ч.чаши брашно
1 бакпулвер
1 щ. сода бикарбонат
1 ч.чаша синьо сирене или микс
 /½ ч.чаша синьо сирене, ¼ меко сирене тип „бри” и ¼ тип „ементал”/
пресни зрели круши*
½ ч.чаша орехи, едро нарязани, може и запечени
½ ч.чаша кисело мляко
½ ч.чаша прясно мляко
2 яйца
1 ч.л. захар
1 к.л. сол, според солеността на сиренето

Топинг:
40 гр. масло
½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша настъргано твърдо сирене тип „гауда”, чедър или настърган кашкавал

* идеята ми за цели малки круши в кексчетата изисква и съответния брой, а ако ще се използват нарязани една –две са достатъчни - обелени и нарязани на малки парченца
Фурната се загрява до 175С.-200С; формите за кексчета се омасляват или се предвиждат хартиени кошнички за запълване.
Първо се се подготвя топинга: стриват се заедно маслото с брашно, докато се получи ронлива консистенция. Добавя се настърганата гауда, щипка сол и черен пипер на вкус. Разбъркват се, докато се хомогенизират, след което оставят на студено.
Крушите за пълнежа се обелват, почистват и нарязват ситно, а тези, които ще бъдат цели – не се белят, само почистват от към долната им страна и семената част. Вътрешността им се напълва с част от синьо сирене, орехи и малко топингова смес.
Пресява се брашното, солта, содата и бакпулвера. Начупва се синьо сирене и/или смесва с другите видове.  В купа се обединяват брашното, сирената, заедно с нарязаните на ситно круши и орехови ядки. Слабо се разбъркват за да се обединят. Отделно се смесват заедно киселото и прясно мляко, яйцата и захарта. Събират се сухите и мокри съставки и разбъркват, без да се разбиват много.


За класическите кексчета във всяко гнездо на формата се поставя тестото и поръсва отгоре с топинг. За варианта с цели круши се поставя основа от тестото и отгоре се притискат напълнените круши, поръсването с топинг е аналогично. Пекат се в предварително загрята фурна за 25-30-35 минути, според големината на формичките /може в по-късен етап на печенето да се покрият с пекарска хария срещу прегаряне на крушите и топинга/ и проба за суха клечка - набухнали, изпечени до златисто кафяво. При желание за по-влажни кексчета, времето може да се редуцира. Изваждат се от фурната и след 10-на минути освобождават от формите, поставят се върху решетка до пълното им охлаждане, преди да сервиране.


Прясна салата, с още сирене, плод и ядки освежава и допълва вкуса им.


Като обикновени мъфини в чашки:


И разрязани...:

Опитайте...
 

13 коментара:

  1. Фантастични са!
    Любимата ми комбинация!
    Снимките както винаги са прекрасни !
    Прегръдка, Дианка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди, не съм пробвала тази комбинация и не знам какъв е вкусът й, но определено идеята ти ми допада много. :)
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни кексчета!комбинацията е страхотна,а визията ... за нея вече думи нямам!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва идеята за кексчетата с напълнената круша вътре! С толкова много сиренца и орехи, резултатът ще е нещо много ароматно и вкусно! Красивите ти снимки само допълват ефекта, Ани! Имам всичко необходимо, плюс един лакомник, ще взема да направя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Любима комбинация, а това предложение направо ме разтопи! Чашките ти са много красиви, елегантно поднесени, красиви снимки, изобщо цялата публикация много ме впечатли! Страхотни идеи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни са, Ди! Много ми харесва идеята, а разрезът е убиец тотален :)

    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно съчетание от любими продукти!
    Поздравления, Диди - добра рецепта, сигурна съм, че и с добър вкус е!
    Хубав неделен ден :)

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятни са, Дианка! Голяма красота!

    ОтговорИзтриване
  9. Истински разкош и съчетание на вкусове в една хапка, Диана! Страхотна идея, рецепта и реализация! Спорна нова седмица ти желая! ;)

    ОтговорИзтриване
  10. Красиво,вкусно-както винаги!
    Успешна седмица,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  11. Неустоимо апетитно изглеждат на снимките, Дианче! Особено тези с цялата крушка. Обичам идеите ти!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Супер идея, комбинация и визия!
    Изглеждат невероятно апетитно!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Много благодаря, момичета,
    радвам се, че тази идея за солени кексчета ви допада.
    Дани,
    Гери,
    Йоли,
    Тики,
    Кате,
    Ина,
    Пепи,
    Тряна,
    Ева,
    Живка,
    Снежи,
    Тилия,
    да вкусът е познат и класически за любителите на сладко-солено, леко пикантно и тестено... любима комбинация:)
    Сърдечни поздрави, хубав и усм8ихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване