Гъбите, като един алтернативен източник на белтъчини и заместител
на месото се „преоткриват” постоянно, а вече и като магическа „гъбена диета” превърнала се в нов хит за
отслабване. Макар това са други теми, в днешното предложение за предястие от вида
„наполеон”, гъбите са основен действащ компонент. Рецептата е по идея на шеф Емерил Лагас /Emeril Lagasse/: редове от плочки печено бутер тесто,
споени с майонезен крем и напълнени със задушени в масло и ядки гъби. Адаптирана е по наш вкус - с крем сирене и гъби тип кладница /Pleurotus ostreatus/. Загадъчна и вкусна - кладницата е тези от култивирани гъби, която,
поради забележителните си хранителни, профилактични и дори лечебни качества,
лесното отглеждане през последните години се радва на
изключителен, почти еуфоричен успех. Тя се отличава с редица кулинарни
достойнства – нежно и плътно месо с фин аромат и изключително приятен вкус /препоръчват се по-малките екземпляри/. За
разлика от култивираната печурка тя не променя цвета на храната и се поддава на
всевъзможни кулинарни обработки – пържене, печене, варене, мариноване и др.
И още: По хранителна стойност тя съперничи не само на
зеленчуците, но и на месото. Кладницата съдържа редица изключително ценни за
човешкия организъм вещества – белтъчини, въглехидрати, липиди, фибри,
витамини, минерали и др. Белтъчините в кладницата съставляват 3,3%, но по
качество нямат равни на себе си. В техния състав влизат всички осем незаменими
аминокиселини (които човешкият организъм не може да синтезира и си набавя
единствено чрез храната), както и редица аминокиселини, които той синтезира, но
в недостатъчно количество. Белтъчините на кладницата се отличават с висока усвояемост,
която в резултат на топлинната обработка достига цели 70%, колкото е
усвояемостта например на белтъчините от ръжения хляб.Витамините в кладницата я
изравняват със зеленчуците и зърнените храни. В нея се съдържат на практика
всички важни за метаболизма витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, С, D, както и
внушителен набор от ценни макро- и микроелементи – калий, калций, магнезий,
фосфор, желязо, манган, мед, селен, цинк и др. В кладницата се съдържа и
изключително важното вещество ловастин, което препятства биосинтезата на
холестерол в черния дроб, с което се намалява както общото му съдържание, така
и това на „лошия” (LDL) холестерол.
1 с.л. микс от свежи или сухи леки подправки
сол и черен пипер, зърна и млян, на вкус
¼ ч.чаша белени бадеми
лук по желание /не използвах/
лук по желание /не използвах/
* по оригиналната рецепта може и друг вид гъба и допълнително овкусяване с трюфелно олио
200 гр. топено крем сирене, меко, натурално или с билки*
1-2 с.л. ситно нарязани пресни подправки
400 гр. бутер тесто
*ако се цели по-мек и влажен краен ефект на "наполеона", може да се добавят 1-2 с.л. сметана към топеното сирене, която ще овлажни по-бързо изпечените бутер подложки.
Първо се подготвят корите:
Фурната се загрява на 200С. От многолистното тесто, което се
размразява, ако не е охладено се и разточва по-тънко. Изрязват се правоъгълни
плочки, които се набождат с вилица, за да не се надуват прекалено. За
последния, горен слой кори, оформих ленти, които преплетох , намазах с жълтък и
поръсих със сусамови семена /вкусът на гъбите и сусама си подхождат/. Получените кори се поставят върху хартия за
печене, а отгоре се притискат и пекат с още една тава. Пекат се до златисто около
25-30 минути, изваждат се и охлаждат върху решетка.
Следват гъбите:
Месото на гъбата е бяло, плътно и нежно с приятен гъбен
аромат особено младите и по- малки екземпляри. Старите плодни тела са по-жилави
и се нуждаят от продължително варене преди употреба, а след сваряването, водата
може да се запази, тъй като се получава един чудесен гъбен бульон. Основно правило е гъбите да се измиват под течаща вода преди да се започне
кулинарната обработка: при по-големите гъби е добре да се изреже долната около
1/3 по-твърда част от пънчето. Останалата към шапката част от пънчето се
нарязва на тънки шайби за по-бърза подготовка или ако са дребни могат да се
приготвят и цели. Счита се, че кладницата е подходяща за всички видове кулинарна обработка.
При подходяща температура тя може да се съхранява свежа до 4 - 5 дни
в хладилник. Четох и друг начин за кратко съхраняване и
по-нататъшно използване е чрез запържване на отрязаните и нарязани на шайби
пънчета и шапките на гъбата за 6 - 8 минути в краве масло и добавяне на черен
пипер и сол на вкус.
Измитите и изцедени гъби се задушават
в разтопено и горещото маслото за кратко, добавят се бадемите и след тяхното
сотиране се налива бялото вино. Овкусява се с подправките /мащерка, магданоз
или други, но с по-лек аромат/, сол и
черен пипер, зърна и млян, на вкус. Затварят се в съда и задушат за около 15-20
минути, до тяхното омекване /зависи от големината им/.
Аз използвах многофункционалния Philips Multicooker, като започнах първо с програма пържене /fry/ и
след това задушаване /stew/ за 30 минути.
След кулинарната готовност на гъбите, се изваждат, отцеждат
от полученият сос и охлаждат.
Сглобяване:
Основата на всеки "наполеон" се намазва с меко топено крем сирене, което може да се доовкуси с още свежи подправки, и/или други вкусове и трюфелно олио /по оригиналната рецепта/. Върху него се поставят задушените гъби цели /може и да се нарежат, но при консумация разрязването през тях не е проблемно/. Поръсва се със свежите подправки, бадемите и отгоре се поставя втори слой /плочка/кора, намазана с крем сирене. Следват гъби и ... По идея се предвиждат общо три слоя, но броят им е по желание, както и възможността за по-компактно оформяне.
Последният оставих декоративен и гарнирах само загатвайки пълнежа, а
както споменах, вкусът на гъби и сусам си подхождат и поръсих със още сусамови семена.
Плътно и засищащо предястие или ястие...
Диди, отново показваш оригинална идея... Направо се чудя как ги намираш. Искрено ти се радвам!
ОтговорИзтриванеА този "наполеон" е безкрайно вкусен, ми се струва... :)
Поздрави и хубава вечер!
Прекрасно предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ перфектно поднесено!
Прегръдки и много усмивки от мен :)
Невероятно красиво, Диани! И несъмнено вкусно... с тези бутер тесто, гъби, сусам, крем сирене - все неща, които си подхождат и дават много аромат! А колко по-красиво е твоето предястие от това на професионалиста! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки! Аз се измъквам, че прегладнях от кадрите ти :)
Разкошно поднесен наполеон, Дианка! Непременно ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеГоляма красота и вкусота си сътворила, Диана! Комплименти! :)
ОтговорИзтриванеДиани, много ми допадна този Наполеон! И твоя е много по-красиво оформен-чудесна идея за решетката отгоре! Представянето е чудесно!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, момичета, радвам се, че тази чудесна рецепта на шеф Емерил Лагас ви допада. Моят принос и адаптация е към нашия вкус и още малко, но не толкова съществено.
ОтговорИзтриванеВ случая идеята е важна!
Гери,
Дани,
Тики,
Траяна,
Ева,
Бети,
Сърдечни поздрави, успешен и усмихнат ден, Диана
Какъв Наполеон, удивителен! Дианка, казвала ли съм ти колко много се възхищавам на нестандартните ти и супер вкусни предложения?! Винаги се захласвам по рецептите ти! Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеЕй това вече е по мой вкус - соленичко, гъбенко, хрупкаво.....Прекрасно предложение, Диани!
ОтговорИзтриванепрекрасна идея, Дианка :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд от мен!