събота, 15 февруари 2014 г.

Топъл шоколадов чийзкейк



Тези дни (освен любов и вино) светът е олимпиада с 22-те зимни олимпийски игриСочи 2014. Както и у нас, времето е малко странно за сезона, особено за „бяла” олимпиада - слънчево и топло, температурите са пролетни, а гледам и снимки с плажуващи на морския бряг хора. Моята идея „линия Сочи” не е за спортни новини, а за чийзкейк и не случайно: Счита се, че като добър източник на енергия е бил даван на състезателите по време на първите Олимпийски игри, /776 г. пр. Хр./, и както чрез римляните по-късно, завоюва все повече нови територии и разновидности.  Независимо, че е на основа сирене, яйца и сметана, едва ли има друг десерт с така много разширен диапазон в съставките, и в продължение над 4000 години да е запазил своето място на фаворит сред десертите. Ние имаме предпочитани и харесвани рецепти за чийзкейк - водещи сред тях са във микровълнова и японският тип, обичаме и топли шоколадови сладкиши. Сегашният вариант е със шоколад. Не съм запозната с режимите на хранене при спортистите, но шоколадът, съдържайки манган и калий, е ценен източник на енергия за целия организъм. Предложението ми е за Топъл шоколадов чийзкейк - много бърз, лесен и най-вече без допълнително време на изчакване за консумиране. Още повече – може да се приготви предварително, да се постави в хладилник  и непосредствено преди сервиране да се изпече. Във вътрешността на някои поставих и бонбон. Празнично, а и с усещане за пролет, гарнирах основно със свежи ягоди, и сладолед.


Топъл шоколадов чийзкейк
/по идея от Warm Chocolate Cheesecake/



Оригинална рецепта: Warm Chocolate Cheesecake
По мое изпълнение, продукти за 4 порции: 
200 гр. крем сирене /с гладка и фина структура/
100 гр. шоколад
¼ ч.чаша захар*
2 с.л. нишесте**, може с аромат
1 яйце
ванилия /кафе или друг аромат

* 1 ч.чаша =240 мл., аз сложих повече захар 1/3 ч.чаша , вместо 1/4 по рецепта.
** в оригиналната рецепта се използва брашно, 2 ч.л.;

По желание може да се постави във вътрешността на тестото по един шоколадов бонбон.
Фурната се загрява на 175°. Намазват се купички, подходящи за печене.
Шоколадът се стопява на водна баня или в МВ, след което към него се прибавя крем сиренето и разбърква до поемане. Смесват се нишестето или брашно и захарта, и към тях се добавя яйцето и сместа се разбива до хомогенност. Ароматизира се, аз заложих на лек кафеен аромат. Двете смеси се обединяват и разпределят в подготвените купички. Пекат се 20-25 мин, до стегнат център,  леко се охлаждат и сервират. 
За проба използвах многофункционалния ми помощник Philips Multicooker и пекох в керамични чашки на програма BAKE за 45 мин. на 150 C. - получи се перфектно!


Още плодове, сладолед и шоколад са едно подходящо допълнение.


Ягоди и шоколад - обичана класика, чудесно съчетават и допълват вкуса.


Консистенцията е кадифено нежна, фина и лека.



Опитайте...


25 коментара:

  1. Дианка, на кого другиго, ако не на теб, би ми хрумнало подобно изкушение... Не се бях и замисляла за топъл чийзкейк. :) Ама е тоооолкова прекрасен, браво! Да ти е много сладко и шоколадово, хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    Много красива презентация на шоколадово-ягодово изкушение! С пожелания за красив уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Много сладко и ведро настроение ми създаде, Диана!Дано и при теб струи спокойствие, светлина и добро настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Уникално е и просто нямам думи, Дианка! :)
    Поздравявам те за шоколадовите снимки!
    Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Не мога да повярвам , че за това шоколадово изкушение са нужни толкова малко продукти , направо СУПЕР !!! Приятен ден , Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникално изглежда, Дианка!
    Стоя тук и се облизвам...
    Прекрасно предложение.

    ОтговорИзтриване
  7. Поредното изкушение, което ще направя:) Днес доядохме шоколадовия ти сладкиш от предната публикация, дори не успях да снимам:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Yours looks perfect! So glad you enjoyed the recipe. Your photos have made me very hungry :)

    ОтговорИзтриване
  9. Като се замисля,имам май всички продукти.Какво ми пречи да го направя?Абсолютно нищо!Благодаря Диди.

    ОтговорИзтриване
  10. Диани, отново страхотно шоколадово изкушение! И бързо за приготвяне при това- за особено спешни случаи :)

    ОтговорИзтриване
  11. Дианка, това е някаква фантазия! Изглежда много добре- красиво, вкусно и изтънчено. Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Изкусително предложение с обичаната класика - шоколад и ягода!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Много нежна шоколадова публикация, Дианка.
    Класическа комбинация от ягоди и шоколад, поднесена по нов и изкусителен начин.
    Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно изкушение :)
    Прегръдка, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  15. Мммм,много,много любимо,Дианка!А какви прекрасни снимки-наслада за очите!
    Пожелавам успешна,слънчева и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. В съдържанието на рецептата пише"смесват се нишестето, захарта и брашното", а по-горе не виждам брашно??Яна

    ОтговорИзтриване
  17. Тези лъжички, подпрени на чашите, как ми идва да ги оближа! Освен идейно, е и адски апетитно с твоите красиви снимки, Диани! Поздравления!
    Усмихната и спорна седмица от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Много се радвам, че тази шоколадова идея ви допада. Аз харесах този чиизкейк с възможността да се консумира топъл, но и студен също е страхотен.
    Гери,
    Игличе,
    Вили,
    Светле,
    Иви,
    Нас,
    Илианка,
    Тряна,
    Йоли,
    Бети,
    Мъхче,
    Тилия,
    Кате,
    Дани,
    Роси,
    Янче, благодаря:)
    Тики,
    Благодаря ви от сърце, сърдечни поздрави и усмихнат ден, Диана

    Liz Berg,
    Thanks for the great recipe, visit and appreciative comment. Greetings and happy day, Diana

    ОтговорИзтриване
  19. Ехааа,голамо вкусотия ще да е -сигурна съм.Благодаря ти,Дианка!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте,
    Бихте ли казали колко е брашното в рецептата, защото не е уточнено.
    Тони

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря, Живе, радвам се, че ти допада тази идея.
    Тони, в рецептата съм записала нишесте, както използвах аз, а в обясненията давам възможност за избор: нишесте или брашно - в оригиналната рецепта се използва брашно. Избира се една от двете възможности.
    Сърдечни поздрави и хубаво утре, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Звучи неприлично вкусно, Дианче! И разкошни снимки си му пуснала, та рано, рано ми се прииска шоколадова закуска :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Страхотна идея! Много вкусно звучи и изглежда :)

    ОтговорИзтриване
  24. Много ви благодаря,момичета,
    Снежи,
    Дари,
    радвам се, че ви допада тази идея за един топъл вариант на чийзкейк, без класическото изчакване.
    А шоколадът винаги е изкусителен за ценителите...
    Сърдечни поздрави, много усмивки и вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване