понеделник, 17 март 2014 г.

Бобено желирано пюре


Когато изпекох малките царевични хлебчета "проя", логично се появи и въпросът за дефицита на белтъчини по време на пост. Всъщност редовно включване на боб, леща, нахут, ядки и семена, кафяв ориз и пълнозърнести храни е познат начин за тяхното компенсиране. Разбрах за една интересна особеност, че различните видове са по-пълноценни по двойки: съчетаването в едно ядене на бобови и зърнени позволява белтъчините им да се комбинират до равностойни на животинските протеини -казва главен асистент д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика. Класически пример от нашата национална кухня бил например боб с филия хляб, които биха могли да заместват до 100% белтъчините от месо.
Няма да споменавам специално за полезните качества на бобовите храни, но ми беше интересно и да прочета за една нова тенденция в тази насока: Нова диета от САЩ сваля тегло с хляб и боб. Въглехидратите дълго време бяха заклеймявани като основен виновник за наднорменото тегло. Сега нова книга в САЩ „Диетата на любителите на въглехидрати" твърди, че с хляб, спагети и картофи може да се отслабне успешно. Тайната на стройната фигура според нейните автори била в употребата на устойчиво нишесте, което се съдържа в недозрелите банани, варива като грах и боб, варени охладени картофи и пълнозърнест хляб, по възможност с овесени ядки. Устойчивото нишесте е баластно вещество, което не може да се усвои напълно от организма, то засища и притъпява чувството за глад. Повишава и активността на ензимите, които участват в изгарянето на мазнините, и блокира тези, които работят за отлагането на мазнини.
И така, исках да сервирам моята проя с едно друго много популярно и традиционно сръбско ястие от запечен бял боб на фурна в гювече - tavce gravce. Бях сигурна, че имам снимка в оригинал от сръбски ресторант, но не я открих. От години обаче "отлежава" и чака подходящо време и продукти рецептата за  Pihtije od boba. За уточнение  в превода, "желето" се се приготвя от суха бакла, която се опитах да я заменя с бял боб. Подобно пюре от стрит бял боб /фасул/ у нас се прави за Бъдни вечер, но тук е с малко по-различна технология, а и в последствие вкусът като че е по променен. Консистенцията ми се получи малко по-мека, на вкус е страхотно...
Бобено желирано пюре
/по идея от Pihtije od boba/
300гр.суха и почистена бакла
20мл. олио
3-5 скилидки чесън, ситно нарязани
2-3 с. л.брашно
1 пълна ч.л. сладък червен пипер
сол, черен пипер

За заливка:
100мл олио
1 ч.л. лют или сладък червен пипер


При мен:
2 ½ ч.чаши сварен и отцеден бял боб
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол, черен пипер, чесън
1 ч.л.червен пипер
Заливка:
¼ ч.чаша олио/зехтин
1 ч.л. червен пипер, може и лют
1-2 скилидки чесън

Бобът се приготвя по класическия начин – с накисване и сваряване, може и в Philips Multicooker- /без гъбите/. Следва отцеждане от водата, пюриране на каша и овкусяване със сол и черен пипер /ако е необходимо се долива малко от водата, в която се е варил боба/, но консистенцията трябва да бъде гъста. В тиган със затоплени 1-2 с.л. олио се запържва до златисто нарязания на ситно чесън. /Аз замених силно чесновия вкус на бобеното пюре за сметка на по-чеснова заливка, която може да дозира на количество/. Прибавя се брашното и след 30-на секунди се маха от котлона, след което веднага се поръсва с 1 ч.л. червен пипер. Към бобовото пюре се изсипва запръжката и разбърква до хомогенност. Връща се отново на котлона и с енергични движения се бърка няколко минути да се получи гъста и плътна паста /както при качамак/. Чесънът може да не се запържва, а да се постави и в този момент. Сместа се разстила в намазан съд и повърхността се изравнява с намокрена лъжица. Оставя се да изстине и стегне – при мен за нощ, покрит с фреш фолио. 

Преди сервиране се залива със затоплено олио и размит в него лют или сладък червен пипер. 

Заливката е хубаво да покрие сместа около 1-2 мм., нарязва се на квадрати, триъгълници, ромбове; мисля си, че биха били чудесни, оформени и в отделни индивидуални порции.

Сервира се на стайна температура или студено.


Опитайте...

20 коментара:

  1. Хлъц :) страхотно! Ще го направя още този уикенд :)
    Хубава нова седмица, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  2. С нетърпение очаквах тази рецепта и ме остави без думи . Красиво , изискано точно както винаги представяш своите рецепти . Прегръдки Иви !!!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, ти направо ми скри шапката тук! Дори не съм предполагала, че можеш да желираш боба :) обаче си се справила невероятно! Изглежда много вкусно и виж как хубаво стои в чинията :)
    Невероятна идея и изпълнение, поздравления!
    Лека нощ и хубаво утре на теб :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, благодаря за тази вкусотия! Моят човек не хапва такива варива, но ето как ще го "залъжа", мисля, че ще му хареса. На мен - определено! Прекрасно е, благодаря ти за поредната интересна и оригинална рецепта! Удоволствие е да идвам при теб - да разбера нещо ново, да изпълня очите си с красота и финес и да се нарадвам на вкусотиите след това. Бъди здрава, Диди, прегръдки от мен и пожелания за прекрасна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Не бих могла да си представя по-красиво поднасяне на бял боб!
    Но като знам, че съм в твоя блог, Дианка, не се учудвам !
    Чудесна идея и поднасяне!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, предизвикателно вкусно! Обезателно ще пробвам!
    Благодаря, Диана за апетитното предложение!
    Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, отново ястие достойно за ресторант с пет звезди! Този зеленчуков терин изглежда толкова елегантно, сочно и апетитно! Специални поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Ефектно, апетитно и несъмнено вкусно! Хубава седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Dianka, ohhhhhh your pihtije came out so beautiful, better then mine. Thank you for trying them. Greetings from Belgrade, Serbia!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, невероятно елегантно и апетитно предложение! Нямаш равна! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Винаги ме изненадваш с някакви изумителни рецепти! Великолепно!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Още в миналата публикация ме впечатли с това предложение,Дианка!Както казах,по време на пости при теб е рай от невероятно новаторски,ефектни и разнообразни предложения!Много вкусно и несъмнено идейно!С пожелание за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка, много красиво е с тази червена запръжка! Нямах идея, че има някъде такова ястие и че е традиционно дори. Правила съм нещо подобно, и с нахут съм пробвала- в стремежа си да изненадам и разнообразя ястията за зет ми, който е веган. Ще пробвам непременно с тази поливчица- струва ми се много вкусна!
    Чудесни, много апетитни снимки си направила!

    ОтговорИзтриване
  14. От няколко дни се облизвам на това желе и още утре ще направя! Прекрасни снимки, Ди! А вкуса така ясно си го представям, че вече храносмилам на празен стомах :)
    Прегръдка от мен! Усмихнато утре, мила :)

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, страхотна идея, толкова красиво оформена! С пожелания за красива сряда!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, страхотно вкусна публикация! Хареса ми идеята за сервиране, иначе рецептата ми е позната, като изключа чесъна. Само на Бъдни вечер се сещам за такъв боб, а всички много го харесаме :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианка, това желе го е правила баба ми и му викахме на времето "разлят боб" :) с бакла го правеше и без червен пипер милата ... нарязано на локумчета и за мезенце, още си спомням вкусът му и много пъти съм се канела да го направя и аз но все не стигах до него :(
    При теб изглежда апетитно дори и с бял боб и така зачервено от пипера :) Идеята ти е страхотна и с удоволствие бих се възползвала от нея! Не знаех също че е традиционно сръбско ястие ... много неща научавам от теб и винаги когато намирам време да се поровя в нета, с удоволствие те посещавам :)
    Хубав и усмихнат ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  18. Интересна и вкусна рецепта с много красив цвят...
    Поздрави,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  19. Е, това вече не съм го и сънувала даже. Невероятни рецепти презентираш, Дианка! Направо се захласнах! Честита Пролет, мила, здраве и безброй усмивки!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря много дами и ще се радвам, да ви се хареса и на вкус, а аз непременно ще го опитам и с бакла:
    Зори,
    Иви,
    Пепи,
    Гери,
    Дани,
    Тили,
    Люси,
    Траяна,
    Иглика,
    Поли,
    Роси,
    Бети,
    Тики,
    Снежи,
    Дани,
    Живе,
    Кате,

    Благодаря, Jelena за чудесната рецепта!

    Честита, усмихната и щастлива пролет, Диана

    ОтговорИзтриване