Да, зная, че има още няколко дни до астрономическата пролет, но
времето е приятно топло, слънчево и хубаво мартенско. Парковете са красиво оживени от багрите
на многобройните жълти цветчета на форзицията. Този ранно пролетен храст с впечатляващата си
ефектност на ярък и обилен цвят, изпреварващ дори появата на листата му, силно
контрастира на все още не разлистилата се природа. Наричат го още златни звънчета, златен дъжд, цъфтежът е толкова изобилен, че отдалеч изглежда като жълт водопад – един непретенциозен храст, зареждащ с много настроение, радост и усещане
за пролет. Ето и моите снимки:
В слънчево жълто е и
кулинарното ми предложение – царевична проя в постен вариант и семчици от слънчоглед (още едно слънчево цвете). Проя (на сръбски: проjа или proja) е
вид печиво в сръбската кухня, приготвено от основно от царевично брашно, бакпулвер за набухвател. Ще спомена и ценните качества на царевичното брашно за силна имунна система - отличен източник на цинк. Цинкът активира ензими, регулиращи генетичната активност на клетките, подсилва имунната система и спомага за извличането на енергия от поетата храна. Царевичното брашно е богато и на желязо, в състава му влизат
витамини от групата В, витамини Е, РР и провитамин А, известен още като
каротин, а също така и незаменими аминокиселини - лизин и триптофан, фибри, не съдържа глутен - една полезна и вкусна добавка към здравословното хранене.
Проята е позната е и в нашата кухня, представена с много хубави рецепти, обогатени с яйца, мляко, сирене - при Зори, Илианка, сигурни има и други. Може би като солен еквивалент на граовския "морузник" - ще предложа някога и неговата рецепта. Избрах най-обикновения вариант - постна проя, приготвя се бързо и лесно, вкусна е..., чудесна за самостоятелна закуска, но и като вид хлебно допълнение към ястия.
1 ½ -2 ч. чаши вода
1 ч чаша царевично брашно
1 ч. чаша пшеничено брашно
1 ч. чаша слънчогледово олио*
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
½ ч.л. захар*
50 грама слънчогледови семки
*количеството мазнина по оригиналната рецепта ми изглежда много и считам за по-удачно да се намали на 3/4ч.чаша, дори 1/2. Захар не се предвижда в оригиналната рецепта.
1 ч.чаша =240 мл..
Фурната се загрява на 175-200С.
Пресяват се двата вида брашна и се смесват с бакпулвера,
захарта и солта. Към тях се наливат олиото и 1 ½ ч.чаша вода. Смесват се и
разбъркват до хомогенизиране на сместа, ако е много гъста се долива още вода,
за да се получи консистенция на гъста каша. Отгоре се поръсва със семчици от слънчоглед. Пече се в намазана тава или формички в
предварително загрята на фурна около 30 минути/25 за мъфини, с проверка за
суха клечка.
Леко се охлажда и поднася топло.
Вече споменах, че е чудесна за самостоятелна закуска,
но и като вид хлебно допълнение към ястия.
Сервирах и към бобено желе, а неговата рецептата предстои.
Хубав, слънчев и усмихнат ден!
Дианка, толкова е пролетно при теб!
ОтговорИзтриванецветно и вкусно :)
Сърдечна прегръдка!
Благодаря, Дани,
ОтговорИзтриваненаистина днес времето е много пролетно, слънчево и усмихнато -
дано и твоят ден да бъде такъв, Диана
Много интересни и апетитни, определено вече е пролетно:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траяна,
ОтговорИзтриванеопределено вече се усещаме пролетно:)
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
Много интересна рецепта Диди . Никога досега не бях чувала за това печиво , но изглежда много добре и с голямо желание ще го пробвам някой ден. Благодаря че го показа. Прегръдки , Иви !!!
ОтговорИзтриванеДани, точно днес погалих този храст, много харесвам и аз слънчевото настроение, което носи. :) А проята е преркасна, с удоволствие ще я опитам към някое ястие като хлебчета, чудесно изглежда! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, мила Дани!
П.П. Снимките ти са все по-красиви! с нетърпение очаквам рецептата за бобено желе. :)
Дианка,страхотни хлебчета и толкова наситен цвят имат!А този пастет ми подсказв за пореден път,че си царица на рецептите и по време на пости-невероятно ефектни идеи!
ОтговорИзтриванеПожелавам отпочиваща и вкусна неделя!
Бобеното желе изглежда много апетитно :) с нетърпение очаквам рецептата.
ОтговорИзтриванеОбичам проя, изобщо харесвам всякакви печива с царевично брашно.
Страхотни снимки, Дианка :)
Не бях чувала за проя, Ди. Всъщност при теб често кокоря едни големи очи, защото представяш оригинални рецепти от други кухни, които не са ми попадали преди това. Постна ме привлича много, макар че с яйца и сирене, каквато я мернах при Или, също няма да е лоша. Истината е, че от дете обожавам качамак и всички производни с царевично брашно.
ОтговорИзтриванеОчаквам с нетърпение и бобеното желе! Изглежда адски апетитно!!
Усмихната и пролетна седмица, Ди! И тук всичко цъфти така, включително форзицията на съседа :)
Толкова слънчево започва понеделника, нека цялата седмица да е такава, изпълнена с настроение и усмивки! Прекрасни снимки, Дианка, невероятни са тези Проя кексчета :)!
ОтговорИзтриванеПроя.Не бях чувала. Скоро правих нещо подобно по една рецепта на Бети - малай (и това наименование за пръв път срещах.) Вкусно се получи.
ОтговорИзтриванеЯко ярко жълто! Весело и предизвикателно!
Прекрасна пролет, Дианка!
Цветно, ароматно, пролетно и вкусно! Благодаря ти за чудесното настроение, Диана! Поздрави с пожелания за прекрасни пролетни дни! :)
ОтговорИзтриванеДиана, много слънчево е при теб!
ОтговорИзтриванеЗа проя бях чувала, но не знаех как се приготвя. Скоро правих царевични хлебчета, така че с удоволствие ще пробвам предложението ти!
Слънчева нова седмица!
Колкото и да ми е позната проята, не я знаех с това име. Изглежда много, много апетитно и красиво в твое изпълнение, Дианка! А за бобено желе за първи път чувам и виждам и идеята също ми допада. Ще е идеална гарнитура и вкусен пастет за кракери. Благодаря за рецептите!
ОтговорИзтриванеВсе така красива, слънчева и изпълнена с радост и настроение пролет ти пожелавам!
Прегръдка!
Благодар от сърце дами за коментарите и милите думи. Ше се радвам, да ви се хареса и на вкус този вид сръбска проя.
ОтговорИзтриванеИви,
Гери,
Роси,
Зори,
Тики,
Кате,
Марта,
Ева,
Тили,
Ирме,
Честита, усмихната и щастлива пролет, Диана