Постни картофено-оризови кюфтета
- обикновени картофи с ориз, но приготвени по различен начин. Рецептата е от руската кухня - постные картофельно-рисовые котлеты. Там понятието "котлет" се е променило с течение на времето и към
днешна дата се използва по-разширено освен само за котлет с кост от месо/риба. В смисъл на подразбиране се включват и други продукти и технологии, в това число крокети и кюфтета, дори и безмесни.
Семпло и просто, но в същото време вкусно, още едно предложение от богата и разнообразна постна кулинария. Вече имам почти цяла колекция от типа постни кюфтета:
В почти всички преобладават картофите, които освен, че са сред най-полезните храни, много успешно се съчетават с други зеленчуци и чудесни като свързващ елемент. Новата добавка е от ориз, който пък се определя като азиатско чудо. Независимо, че кафявият ориз, който аз много обичам и е по-ценен, използвах
бял, с по-добри слепващи свойства. Тези вегетариански кюфтета може да се приготвят, оформят и
замразят, може да се пържат или изпекат – въпрос на вкус. По-хубави са
топли, но ми харесаха и студени.
Семпло и просто, но в същото време вкусно, още едно предложение от богата и разнообразна постна кулинария. Вече имам почти цяла колекция от типа постни кюфтета:
картофени кюфтета с амарант; картофени крокети с гъбена плънка; кюфтенца с червено цвекло и картофи; зеленчукови бургери; кюфтета от елда и гъби; кюфтенца с булгур и орехи; само картофени, оризови, а сега и картофи с ориз :) и още много идеи...
Постни картофено-оризови кюфтета
Продукти:
½ кг картофи
½ ч. чаша ориз, суров
2 глави лук
2 моркова
сол, черен пипер и подправи на вкус
печена червена чушка по желание
брашно и галета или само галета за овалване
Снимки в стъпки: Постные картофельно-рисовые котлеты / Котлетки для вегетерианцев
Сваряват се в подсолена вода ориза и отделно, в друг съд, картофите /необелени/. Оризът се отцежда, а картофите се охлаждат, обелват и намачкват/рендосват на каша.
Запържват се нарязаните лук и морков, след което се обединяват в обща смес с картофите и ориза, овкусява се с подправките. Сместа се оставя да престои около ½ час. От сместа се оформят бургери, овалват се в в брашно и галета, или само галета и пържат в тефлонов тиган с мазнина.
В едно от предложенията се пържат и без панировка, могат и да се изпекат във фурна. Могат да се замразяват.
Опитайте...
Сервират се топли, със салата.
И отвътре:
И един чудесен и обогатен вариант със спанак, предложен от Пепи: Съвсем, съвсем постни зеленчукови кюфтета :)
Опитайте...
Много обичам картофени кюфтета, ама то кой ли не обича. Пък ориз мога да си хапвам и само сварен с малко соев сос. Та исках да кажа, Диди, че това е поредното ти прекрасно постно предложение! :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти усмихната и спокойна вечер!
Чудесно предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеМалко по-различно, но със сигурност много вкусно!
Сърдечна прегръдка и усмихната нова седмица!
Чудесна идея, Диди! Ще направя тези дни, че един близък ми младеж е решил да пости и с удоволствие ще му разнообразя менюто.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Отдавна се каня да опитам кюфтета с ориз, а тези много ми харесаха. Идеално изглеждат и не мога да повярвам, че така хубаво са си запазили формата без яйце в тях. Ще трябва да ги опитам :) Поздрави и хубав ден, Дианче!
ОтговорИзтриванеМного апетитни изглеждат, за вкуса не се и съмнявам:) На фона на бурята вън обичам такива слънчеви вкусотии:) Хубава седмица, топла и уютна, Дианка!
ОтговорИзтриванеЛюбопитна съм за вкуса и затова си записвам рецептата. Поздравление и благодаря за предизвикателството!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря и се радвам,
ОтговорИзтриванече сте заинтригувани от тази постна идея за картофи с ориз. Вкусът за мен е като на картофи с ориз, различно е оформлението.
Гери,
Дани,
Пепи, в руските форуми и не само там има много подходящи идеи, като нямам предвид, че на теб ти липсват:)
Снежи,
Траяна,
The witch,
Ще ми бъде драго да ви се харесат и на вкус, можете да ги обогатите с яйца и/или други съставки.
Сърдечни поздрави, хубава, успешна и слънчева в душите нова седмица, Диана
Като нарисувани са тези кюфтенца, Диани! Толкова кръглички, толкова равномерно изпечени! А ако съберем в едно фактът, че много обичам картофи и ориз заедно и това, че не съм вечеряла още, ще се получи едно скрибуцащо равенство... Но пък аз си имам печен ориз с боб и ще има с какво да се утеша, като се прибере Пилето :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка за теб! И лека седмица :)
За кой ли път се убеждавам, че от едни и същи продукти могат да се приготвят много различни ястия. Страхотно предложение, както винаги рецептата е оригинална, презентацията красива, а поднасянето с финес! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеАпетитно изглеждат! Обичам такива комбинации и ще пробвам!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Диана!
Дианче, ще пробвам непременно тази комбинация много скоро. Хубава сряда!
ОтговорИзтриванеДиани, още една идея за любимите ми зеленчукови кюфтета! Правя всякакви;) Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета,
ОтговорИзтриванеТики,
Кате,
Тили,
Игличе,
Мъхче,
Много се радвам, че ви допадат - зеленчуковите кюфтенца могат да бъдат оформени и са вкусни и без добавка на яйца.
Сърдечни поздрави и усмихнати пролетни дни, Диана
И това предложение е толкова апетитно! Чудесно!
ОтговорИзтриванеНаправих ги днес, но ги изпекох на фурна. Незнам каква е причината, но много се разляха и стана една голямаааа питка.
ОтговорИзтриванеСъжалявам за този резултат, Анонимен,
ОтговорИзтриванев състава на постните кюфтета няма яйце за свързване и се разчита само на спойката от нишестето на картофите и ориза. Когато избрах тази рецепта се доверих на множеството положителни коментари и при мен се получи, но са пържени. Евентуална причина за обезформянето им може да бъде по-дългото им печене или по-ниска температура, както и повечето мазнина при задушевен на зеленчуците.
Благодаря за обратната връзка и сърдечни поздрави за вас, Диана