събота, 26 април 2014 г.

Картофи с варени яйца гратин

Въпреки, че не успях да покажа всичките великденски рецепти, вече е време за след празнично оползотворяване на останали сварени яйца и козунаци /особено купени/. Имаме си предпочитани рецепти, но всяка година опитвам и нещо ново. Започвам първо с една идея за запеканка или гратин на вечната класика - яйца и картофи. Много бързо и лесно - продуктите са предварително термообработени - сварени картофи, яйца и заливка от млечен сос с топинг от рендосани картофи и кашкавал. Не съм проверявала в нашето кулинарното блог пространство за налична подобна рецепта, моята е по подобие на Potato and Egg Casserole и популярното унгарско Cheesy Potato Casserole Tutorial ястие, но без месните съставки. Възможностите за допълнения и други добавки биха били удачни, според налични продукти, желания и вкус. 


 Картофи с варени яйца гратин




Продукти за една - две порции:
2 - 2 ½  картофа, сварени
2 яйца, сварени
Заливка:
1-1 ¼  ч.чаша прясно мляко
¼ чаша заквасена сметана
¼ ч.чаша тип твърдо сирене* или кашкавал, рендосани
2 с.л.брашно
2 с.л. масло
1 к.л. горчица, едрозърнеста
1 ч.л. подправки италиански микс
скилидка чесън, по желание
сол, черен пипер, индийско орехче, чесън на прах, на вкус
Топинг:
¼ ч.чаша твърдо сирене / кашкавал, рендосани
½  картоф рендосан
1 с.л. масло

1ч.чаша =240 мл.
* може да се използват твърди сирена от типа на италианска "фонтина",  холандска "гауда" или "едам"; швейцарски "грюер" , или микс от сирена
Начин на приготвяне:
Картофите са сварени в подсолена вода и обелени, ½ картоф се отделя, а другите се  нарязват на филии, аз избрах на кубчета. Яйцата се обелват и нарязват също на филийки или кубчета.
Разтопява се маслото със скилидката чесън на умерена температура. Изважда се чесънът и се поръсват 2с.л. брашно, следва запържване около 2 минути, до златисто. Бавно се налива 1ч.чаша студено мляко, микса подправки и оставя да ври, докато сосът започне да се сгъстява. Поставят се рендосаното твърдо сирене или кашкавал и изчаква да се разтопи и хомогенизира. Маха се от котлона и добавя заквасената сметана, ако полученият сос е много гъст се долива още малко мляко. Добавят се ароматите - горчица, индийско орехче, сол, черен пипер и чесън на прах - на вкус. Сместа се охлажда леко и в нея се поставят яйцата.
В съд, намазнен с масло се подрежда слой от овкусените със сол и черен пипер картофи. Отгоре се поръсва с 1-2 с.л. рендосано твърдо сирене / кашкавал, следва слой от млечно-яйчената смес. Покрива се със свареният рендосани картоф и за финал - твърдо сирене / кашкавал и маслото.
 

Запича се в предварително загрята  на 200С фурна за около 20 мин., до зачервяване.


Сервира се горещ със свежа салата.




 Опитайте...


8 коментара:

  1. О, страхотно предложение, Дианче! Само като му гледам златистата коричка на това ястие и огладнявам :)
    С пожелания за хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Божествен гратен!
    Прегръдка, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Оо, Дианка!
    Страхотни аромати се разнасят от твоята кухня. Отново прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  4. Как само се е накъдрило отгоре кашкавалчето.. Направо си е грехота да не го опита човек. :)
    Поздрави, Дианка, и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусна идея, Дианче! Правя подобна запеканка, но при теб открих нови продукти и ще се възползвам от предложението ти. Снимките са пленителни! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно предложение, Дианка, обичам всякакви ястия тип запеканки, а това тук е много изкушаващо! Благодаря за поредната вкусна рецепта! Прекрасна неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Диани, давай и другите рецепти, много ми харесва идеята за това вкусно ястие!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви и много се радвам, че тази идея ви допада.
    За разлика от повечето подобни рецепти, където яйцата доминират, тук с другите съставки се получи чудесен баланс.
    Мария,
    Дани,
    Илианка,
    Гери,
    Снежи,
    Кате,
    Зори,
    Има различни варианти на тази тема,аз ще добавя моите предложения в публикацията,
    а в "Гответе.." имаше специализирана тема:
    http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2479.0.html
    Сърдечни поздрави за вас,
    с пожелания за още хубави и усмихнати пролетни празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване