Продължение, но по-различно на идеята за китайски лучени палачинки /Chinese Scallion Pancakes/. Като цяло
китайската кухня е известна със своето безквасно тесто, което
е изненадващо лесно за работа
и можете да се използва за различни оформления.Тези китайски пълнени банички "Rou bing" са от обикновено тесто, без сол и се загъват като пакетче с
плънка, по определена схема. Характерно за китайската култура е разглеждането на едно ястие обикновено като съставно от два или повече основни елемента: (1) въглехидратен източник на нишесте, /ориз, фиде/ и (2) придружаващи ястия от зеленчуци, месо, риба или други съставки. Независимо, че оризът е незаменима част от повечето китайски ястия, в някои райони /особено северните/ преобладават житните храни като фиде и хлебчета, приготвени на пара.
В източника на рецептата за тези банички - Китайские слоеные лепешки, а и в оригинал
- са от пшеничено брашно с плънка от месо. Съобразени с моя хранителен
режим, ги направих в постен вариант - праз, гъби доматено пюре и сладък -
с тиква /ако все още ви се намира, но може и консервирана/, орехи и канела.
Китайската кухня се счита за една от най-богатите и разнообразни кухни. Хубаво е да се отбележи, че и тази рецепта е много гъвкава, не изисква точност на пропорциите, така че може да се напасва по вкус, желание и налични продукти в хладилника.
Китайската кухня се счита за една от най-богатите и разнообразни кухни. Хубаво е да се отбележи, че и тази рецепта е много гъвкава, не изисква точност на пропорциите, така че може да се напасва по вкус, желание и налични продукти в хладилника.
За тестото: за 2-3 бр.
1 ч.чаша брашно
2 с.л. нишесте*
½ ч.чаша вода, топличка
*в някои рецепти не се използва нишесте, а само брашно
За солена плънка:
1 стрък праз*
2-3 гъби
2 с.л. олио
2 с.л. доматено пюре
За сладка плънка:
½ ч.чаша тиквено пюре
¼ ч.чаша орехи, едро нарязани
1 с.л. червени боровинки
1 с.л. олио
канела, захар, на вкус
Начин на приготвяне:
От брашното, нишестето и водата се замесва меко безквасно тесто. Без сол! След
смесване, се оставя да почива за 10 - 15 минути, а след това се омесва добре
до изглаждане. В процеса на омесване, ако
тестото прилепва към ръцете и плота се използва още малко брашно, но без да
се прекалява, така че да остане меко.
Замесеното тестото се покрива и оставя да престои 20 минути.
Плънката трябва да бъде студена, и ако необходимо първо се приготвя тя:
Разделя се на две или три части и разточва на тънък диск.
Всеки кръг се прорязва от периферията към центъра на двете срани с по 2 прореза, така че да се раздели и мислено
получат 9 части (5 правоъгълни и 4 триъгълни), намазва се с плънка, като първият получен триъгълник може
да не се покрива, а също се оставя не намазан борд около ½см. от периферията. След загъване на всеки две противоположни страни
към центъра и оформяне на пакетче, (както на снимката и видеото) Готовите банички се дооформят и леко се
притискат.
Загрява се тиган и получените питки се запържват /с основната страна нагоре/ в малко олио, от двете страни до златисто, след което се покрива с капак и оставят да се задушат готовност. Ако е необходимо, периодично се налива малко (буквално 1-2 чаени лъжички) топла вода. И двата случая на използваната от мен плънка е готова, така че времето за пържене се е продължително, но вода използвах и аз, за да се задушат. И видео:
Сервират се топли, а сладките с още мед и канела.
Опитайте...
Ужасно апетитни изглеждат, Дианка. Особено сладките много ми харесаха.
ОтговорИзтриванеПоздрави от Ловеч,
Илиана
Дианка, коя от коя рецептите ти по-изкушаващи, бих искала всичките да ги пробвам, толкова красиво ги презентираш, декорираш и приготвяш.
ОтговорИзтриванеТова е поредното изкушение, което сигурно ще сънувам:). Прекрасна нова седмица, мила!
Дианка, интересна техника и много апетитни банички!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и усмихната нова седмица!
WAW ! Super delicios !
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглеждат! Диана, отново предлагаш интересни и вкусни постни варианти! Впечатлена съм!
ОтговорИзтриванеТестото е доста меко, не знам как ще се справя, но ще опитам!
Поздрави и слънчева нова седмица!
Изключително атрактивни банички предлагаш, Дианче! И толкова апетитно ми намигат от снимките, много ми харесаха! За първи път срещам такава рецепта и записвам за домашно. Поздрави и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеДианка, изглеждат много вкусни и апетитни! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеВ една книга, която четох (страхотна беше между другото), ставаше въпрос, че всяка съставка, всеки аромат дори в китайската кухня, е с някаква символика. Нещо, което не същестсува при нас, а е толкова интересно, обогатяващо и променящо цялостното отношение на човека към храната... :)
ОтговорИзтриванеДианка, страхотно си сготвила за пореден път! Не знам от кое искам да опитам повече - соленото или сладкото. Май и двете...
Поздрави сърдечни и вълшебен ден! :)
Диди, много интересна рецепта.
ОтговорИзтриванеВнимателно прочетох всичко и вече съм готова да я изпълня.
Харесва ми и това, че търпи всякакви импровизации на пълнежа.
Успешна нова седмица.
Belle e sfiziose queste polpette , fantatica ricetta . Un abbraccio Daniela.
ОтговорИзтриванеДиди, това е чудесна рецепта, която със сигурност ще опитам! Има всичко, което харесвам, а изглеждат толкова оригинални и апетитни! Толкова съм гладна сега, че не беше добра идея да гледам приятелските блогове...ще се задавя :) Поздравления още веднъж за уникалната рецепта и изпълнение!
ОтговорИзтриванетолкова апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеДианка,голяма съблазън са и двата вида банички и си личи каква хрупкава коричка имат,а вътре са сочни от богатата плънка!Моите поздравления за атрактивната рецепта и прекрасната презентация!Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриване