В началото на седмицата избрах още едно предложение за оползотворяване на крехки сезонни тиквички - солен кейк, тип царевичен хляб. Когато прочетох тази рецепта от Sara Dickerman за Bon Appetit, ме впечатли идеята да се запържи използваното маслото, което от своя страна да даде
един по-различен аромат и вкус. Тази френска технология се оприличава като една тайна съставка за подобряване вкуса на всякакъв вид сладки и солени печива. Идеята на Beurre noisette е да се изпари бавно водата и да се разделят мазнините на маслото от млечните твърди частици, които имайки по-ниска температура за пържене ще получат характерния за запърженото кафяво масло цвят на лешник, по богатия вкус и силен аромат, напомнящ орехи, карамел и препечен хляб.
В последващите към рецептата коментари се
препоръчват леки корекции, с които се съобразих: количеството на захарта да се намали в посока от
преобладаващо сладко към подчертан солен вкус с лека нотка на
сладост. Комбинацията на тиквички с царевично
брашно харесваме, а с добавката на сирене, настъргах моцарела, обещаваше един добър резултат. Така и се получи... ароматно и вкусно - балансирана и засищаща закуска,
предястие или лека вечеря.
Кейк с тиквички, моцарела и запържено масло
/ по идея на Zucchini Cornbread/
Продукти:
125 гр. масло
2 големи яйца
½ ч. чаша яйрян
1 голяма тиквичка, около 300гр
1 с. л. нарязани свежи подправки*
1 ½ ч. чаши пшеничено брашно
¾ ч чаша царевично брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
125 гр. масло
2 големи яйца
½ ч. чаша яйрян
1 голяма тиквичка, около 300гр
1 с. л. нарязани свежи подправки*
1 ½ ч. чаши пшеничено брашно
¾ ч чаша царевично брашно
2 с. л. захар
1 ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. сол
½ ч.л. сол
по желание:
½ ч. чаша сирене, настъргана моцарела или друго сирене от типа чедър
½ ч. чаша сирене, настъргана моцарела или друго сирене от типа чедър
1 с.л. тиквени семена
мащерка
* босилек, копър, магданоз или
риган, по желание
1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне и една онагледяваща рецепта в стъпки:
Фурната се загрява на 175С., а форма за кекс с размери ~ 23х12х7см се порива с хартия за печене.
Маслото се разтопява в тиган средно висока температура и се запържва до златисто кафяво /около 3 - 4 минути/, след което прехвърля в друг съд и оставя да се охлади. Смесват се леко разбитите яйца и айрана. Към тях се настъргва на едро ренде тиквичката – необелена, но добре измита и почистена, а може да се остави част от нея за гарниране. Добавят се в сместа маслото и свежите подправки. Пресяват се брашното, захарта, бакпулвера, солта и содата в голяма купа, след което смесват и с царевично брашно. Прибавя се настърганото сирене и разбърква с вилица. Обединяват се всички продукти, леко до хомогенизиране. Полученото тесто, с гъста консистенция се прехвърля в подготвената форма за печене и заглажда. Отгоре се поставят отделените тънки резени тиквичка /аз леко ги кипнах и подсуших с абсорбираща хартия/ и поръсва с тиквените семена. Пече се до златисто и тестер за суха клечка, около 55-65мин, при мен 1 час, за постигане на по-хрупкава коричка. Изважда се от фурната и оставя още 10-на минути да се охлади във формата, след което напълно освободен върху решетка за пълното изстиване.
Маслото се разтопява в тиган средно висока температура и се запържва до златисто кафяво /около 3 - 4 минути/, след което прехвърля в друг съд и оставя да се охлади. Смесват се леко разбитите яйца и айрана. Към тях се настъргва на едро ренде тиквичката – необелена, но добре измита и почистена, а може да се остави част от нея за гарниране. Добавят се в сместа маслото и свежите подправки. Пресяват се брашното, захарта, бакпулвера, солта и содата в голяма купа, след което смесват и с царевично брашно. Прибавя се настърганото сирене и разбърква с вилица. Обединяват се всички продукти, леко до хомогенизиране. Полученото тесто, с гъста консистенция се прехвърля в подготвената форма за печене и заглажда. Отгоре се поставят отделените тънки резени тиквичка /аз леко ги кипнах и подсуших с абсорбираща хартия/ и поръсва с тиквените семена. Пече се до златисто и тестер за суха клечка, около 55-65мин, при мен 1 час, за постигане на по-хрупкава коричка. Изважда се от фурната и оставя още 10-на минути да се охлади във формата, след което напълно освободен върху решетка за пълното изстиване.
Разрязва се леко хладък, но ни хареса и студен.
Свежа салата и още сирене, /при нас тип "бри"/ са едно чудесно допълнение.
Гарнирах с див лук и мащерка.
Опитайте...
Голяма вкусотия е това :) И толкова красиво поднесено, както винаги при теб, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубава нова седмица!
Диди, чудесен кейк! Много свеж, със сигурност сочен и адски вкусен... Е, как да не му се прияде сега на човек, браво! :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица ти пожелавам!
Само като чета съставките и си мисля ,че това е моя вкус.Страхотен кейк,който трябва да се опита!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта,Дианка!
Приятна вечер!
Изкушаващо.
ОтговорИзтриванеQue delicia, adorei a dica.
ОтговорИзтриванеTenha um ótimo dia.
Ммм,чуден е! Свеж и с масло. И то какво масло! Любимо!
ОтговорИзтриванеДианче, при теб мога и само с очи да се нахраня - великолепни снимки! Рецептата звучи много апетитно, но, ах, как изглежда само... Обичам такива влажни кексове! Записвам си и технологията с маслото.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Диди, чудна рецепта! Такива с тиквички са ми много важни, че като дойде сезона им от домашната градина, се чудя какво да ги правя. Това твое предложение със сигурност ще се опита! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеУникален кекс и снимки, Диана! Много ми хареса. Поздрави с пожелания за спорна нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеИзглежда невероятно! Хубава седмица от мен!
ОтговорИзтриванеНаистина впечатляващо! Поздравления!
ОтговорИзтриванеКаква красота! Колко красив, невероятен е! Комплименти, Дианка за тази прелест!
ОтговорИзтриванеЧудесен кейк, Дианка! Рецептата звучи много апетитно, а такива влажни кексове са на почит у нас :) Не знам за кекс, но малки кексчета ще си направим по него.
ОтговорИзтриванеПоздрави и чудесна седмица ти пожелавам!
Много,много апетитно и оформено както винаги с много финес,Дианка!Чудесно предложение отново!Щом присъстват и любими сирена няма начин да не ми хареса!Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДианка, страхотен кейк, красиво поднесен и красиво сниман. Обичам солени кейкове и с удоволствие ще опитам твоя. Прегръдки
ОтговорИзтриванеАуууу, Дианка... невероятен....Мммм!
ОтговорИзтриванеПросто е разкошен, особено щом спомена и масло- вкусът трябва да е ...без думи!
ОтговорИзтриванеПоздрав, Дианка и хубав ден!
Ама много ще е вкусен-сигурна съм...
ОтговорИзтриванеХубав ден,Дианка!
Кекс по мой вкус, поднесен невероятно фино и красиво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ммммм колко вкусно изглежда !!! Тази рецепта за солен кейк веднага отива в моята тетрадка с рецепти . Прегръдки Иви !!!
ОтговорИзтриванеChe meraviglia , una fantastica creazione culinaria. Un abbraccio Daniela.
ОтговорИзтриванеДиани, много е нежен, и красив, и със сигурност много вкусен!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Дивно трябва да ухае край фурната ти, когато това лакомство е вътре! Мисля, че адски ще ми хареса! С бри и за мен :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица ти желая, Ди! :)
Красиво и много вкусно! Усещам невероятния му вкус!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами,
ОтговорИзтриванемного се радвам,
че този солен кейк ви допада.
Сега е и активният сезон на крехки тиквички, акцентът със запържено масло му придава специфичен аромат и вкус, а моцарелата се вписва чудесно в тази комбинация.
Сърдечни поздрави, усмивки и вдъхновение, Диана