Тези свежи сладкишчета са нещо като 3 в 1 - интересна кръстоска между палачинка, суфле и кексче. Когато видях рецептата за Pancake Soufflee Muffins в Fine Cooking, се опитах да си представя
нещо, което може претендира да бъде с плътност на палачинка, лекота на
суфле, и текстура на кексче. Разбитите на твърд сняг
яйчни белтъци биха подпомогнали да се издигнат като суфле, млечната смес
би ги правила влажни, а останалите съставките и оформлението да ги
оприличи с мъфини.
Единственият
начин да се разбере дали наистина отговарят на всичките три критерия е
да се
направи една партида - избрах доза за 12 броя. Като замисъл и аналогия с
палачинките не са много сладки, така че ягодовата заливка подходящо ги обогатява
за вкус, аромат и колорит. Улесняваща приготвянето е възможността, сместа
да се подготви до два часа предварително, след което да се изпече за 30-инути
непосредствено преди поднасянето. Биха могли само да се поръсят с пудра захар, предполагам и с разтопен шоколад също ще са чудесни, но предпочетох по лек и сезонен плодов вариант. Вече имам идея да направя нещо подобно и със солен привкус. Ние обичаме палачинки, суфле - също, а кексчета - още по-добре: за закуска или десерт - харесахме ги:). Ето палачинка, суфле и кексче в едно:
Палачинка, суфле и кексче в едно с ягодов меден топинг
/по идея от Pancake Soufflee Muffins/
Продукти за 12 броя /оригиналната рецепта е за 24/
1 ¼ ч.чаши обикновено брашно
1 ¼ ч.чаши обикновено брашно
½ + 1с.л. фино брашно
за сладкиши*
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
3 бр. големи яйца
½ ч.л.лимонена киселина
40 гр. масло, разтопено
¼ ч.чаша захар
1 капсула ванилия д-рЙоткер
1 2/3 ч.чаши яйрян
* например София Мел. Брашно "Ола"
** в оригиналната
рецепта се използва 3 с.л захар ~ 36 гр.
Ягодов топинг:
½ ч чаша мед *
½ - 1 ч.чаша нарязани
пресни ягоди
* в основната рецепта се използва кленов сироп
Още: пудра захар за поръсване.
1 ч.чаша =240 мл.
Начин на приготвяне:
Смесват се брашната, содата и бакпулвера със солта. Разбиват се в чист съд белтъците с лимоновата киселина и половината от захарта
на гъст сняг. В купа се разбиват жълтъците до лимоново жълто уплътняване и
с продължаващо разбиване към тях се добавят разтопеното масло, захарта и
ванилията, до хомогенизиране. Следва по етапно добавяне с редуване на по 1/3 част
от брашнената суха смес и 1/3 част айран, до пълното изчерпване и поемане.
Внимателно се обединява с разбитите белтъци и сместа е готова. Както споменах
сега е моментът, когато може да се остави за няколко часа – мах. 2, в хладилник.
Фурната се загрява на 175 -200С и форми за се подготвят 12
бр. форми за мъфини или тава с гнезда, които се намазняват.
Получената смес се разпределя във формичките и се пекат
около 20-25 мин. /при мен 30 мин/, като
се проверява за готовност с тест за суха клечка. Изваждат се от фурната
леко охлаждат във формите, след което освобождават и поръсват с пудра захар.
Готови са за сервиране,
а в рецептата се споменава, че могат да се замразят във
фризер за около 2 седмици.
Приготвяен на топинга:
Докато се пекат сладкишчетата се загрява мед, без да завира
и с него се заливат нарязаните ягоди. Семпло, но ароматно и вкусно...
И разчупено отвътре:
Опитайте...
Е разчупено вътре изглежда толкова въздушно, че ми се иска да отида да забъркам едни :)
ОтговорИзтриванеЧудесни сладкишчета, Диди, независимо как ще ги наречем.
Поздрави и хубава вечер!
Диди, поредното изкусително и оригинално предложение от теб! Страхотни кексчета, ама наистина! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер!
Диани, при теб отново оригинално и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеБре,това пък чудо какво е?!Все такива ги изнамираш,супер интересно е, Диди!
ОтговорИзтриванеЕй това разчупеното, те кара направо да пресегнеш през монитора :) Ама много изразителни и апетитни снимки си направила Диди!
ОтговорИзтриванеДиди вълшебни са:)
ОтговорИзтриванеИзглежда свежо и много вкусно, особено с ягодки и топинг:)
ОтговорИзтриванеЯгодите задължително ги хапвам с мед,Дианка,но в компанията на тези малки бижута биха били невероятно добър тандем!Отново прекрасна и стилна презентация,всичко е поднесено с вкус и много естетика,поздравления!
ОтговорИзтриванеЕх, че готини и свежи и цветни и ароматни и ягодови... Страхотни са, Дианка, поздрави!
ОтговорИзтриванеChe meraviglia sono stupendi. Un abbraccio Daniela.
ОтговорИзтриванеТака греят снимките ти, Ди! Толкова стил и апетитност струи от тях :) А пък кексчетата 3 в 1 са много любопитни! Как все такива интересни неща изравяш! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили дами и много се радвам,
ОтговорИзтриванече ви харесват този вид сладкишчета - 3 в 1 - бях любопитна да ги опитам.
А ягодите са чудесен акцент и свеж завършек, но могат да се заменят и с нещо друго, разтопен шоколад напр.:)
Сърдечни поздрави, вдъхновени и много усмихнати дни, Диана