Следпразнично, желанието ми за готвене, публикуване и
споделяне в блога като че не е много активно. Но имам това предложение за солено руло,
което отдавна чака своя дебют. Споменавайки руло, неговата техниката е позната и лесна, но когато става
въпрос за суфле, то спадащият обемен ефект винаги е незадоволителен. Неотдавна
открих /за мен/ една комбинация между руло и суфле – Suffle Roll Cake, с първоначална идея от японската
кухня. Вече я
приготвям няколко пъти в сладък, потърсих и солен негов еквивалент - Spinach and ricotta souffle base roulade. И преди да покажа рецептата
за вариант на десертното руло, днешната идея го изпревари: Руло на суфле основа с плънка от спанак и сирене – по-особена е технологията на приготвяне, която прилича повече
на суфле, отколкото на пандишпан за руло. От тук и различна структура – мека, деликатна текстура с влажни, фини трохи,
по-еластичен и стабилен блат. Проблемът с традиционното спадане на суфлето при по-тънък блат почти не се отразява, но избирайки малък съд за печене и дебел
слой тесто, при навиването се появи, но за да създаде по-интересен и неравномерен контур. По-тъмната запечена горна повърхност на свой ред оформя една по-ярка разграничителна линия между основа и плънка. Вече споменах, че конкретният избор е
задушен спанак над слой мазно сирене, тип
рикота, крем сирене или по-диетично, като
извареното cottage cheese. Имах намерение за "филцово" покритие на готовото руло
с още крем сирене, което отложих за следващ
път, а днес с натурален вид. Ето го:
Продукти за 4 порции:
45 гр. масло
1/3 ч.чаша брашно
200 мл. мляко
3 яйца
¼ ч.чаша пармезан, или микс от пармезан и рендосано твърдо
сирене*
сол, черен пипер и индийско орехче - на вкус
1-2 с.л. свеж копър, нарязан
Пълнеж:
2 ч.чаша нарязан крехък спанак
1 ч.чаша пресен кромид лук
¼ ч.чаша рендосано твърдо сирене
¼ ч.чаша печени слънчогледови семки или орехови ядки
1 с.л. маслинена паста, или зелени маслини
1-2 с.л. зехтин
2 с.л. свежи копър, мента подправки и лимонова трева
сол, черен пипер и индийско орехче - на вкус
150 гр. овкусено крем сирене, рикота или cottage cheese **
* може да се използват твърди сирена от типа на италианска "фонтина", холандска "гауда" или "едам"; швейцарски "грюер", кашкавал или микс от сирена
** използвах диетично cottage cheese на Лидл, овкусено със сол и черен пипер, може и свежи
подправки
1 ч.чаша =240мл.
За рулото:
Дъното и стените на тавичка с размери 20 x 20 см /или по-голяма
за по-тънко руло/ се намазняват с олио и покрива с хартия печене, която също се
намазнява и поръсва с брашно.
Разделят се отделно жълтъците и белтъците на яйцата .
Стопява се маслото на умерен огън и в него се запържва
брашното до златисто, след което се налива млякото. С непрекъснато
разбъркване сместа се уплътнява до сгъстяване и маха от котлона. Прибавя се
настърганото твърдо сирене и разбърква до разтопяването му. След леко охлаждане
следват един по едни жълтъците, с разбъркване до поемането на всеки един от тях. Прибавя се сол, /съобразно солеността на
използваното сирене/ черен пипер и индийско орехче и оставя да се охлади.
Разбиват се белтъците на сняг и смесват внимателно, /за да
не спаднат/ с млечната смес. Тестото се разпределя в приготвената тавичка и пече
на 180ºС за 25 - 30 минути до суха клечка и зачервяване. Изважда се от фурната
и се покрива отгоре с навлажнена памучна кърпа, след което тавата се обръща
върху кърпата. Отделя се пекарската
хартия, и на нейно място се поставя нова и чиста хартия за печене. Следва
навиване на рулото заедно с хартията и кърпата, и пълно охлаждане върху решетка,
като може да престои и няколко часа /1-2/ в хладилник.
Подготвя се плънката:
Запичат се слънчогледовите семки или ореховите ядки.
Спанакът и лукът се задушават в широк тиган с една супена лъжица зехтин, до изпаряване на течността. Овкусяват се и ароматизират със сол, черен
пипер и индийско орехче - на вкус и според
солеността на използваното твърдо сирене, ако е необходимо се отцежда допълнително и се
прибавят рендосаното твърдо сирене или кашкавал, маслинената паста / наситнени
маслини, свежите подправки, ядките. Получената смес може допълнително да се
пасира до желаната едрина в кухненски пасатор с още една супена лъжица зехтин.
Разгъва се рулото внимателно и пълни с приготвената плънка
– първо с овкусена рикота, върху нея задушеният спанак. Ако дължината е малка, може да се завие не като спирала, а
само до срещане на двата срещуположни края. Загъва се плътно в стреч фолио и
след него алуминиево. Оставя се в хладилник за около 3 часа, може и повече, а при сервиране се освобождава от фолиата и разрязва.
Може да се намаже с млечна глазура от крем сирене,
или само
да се поръси с настъргано твърдо сирене или кашкавал.
Продуктите са за 4 порции предястие, нарязано на филии
или оформено като пънчета.
Свежа салата или сос, са едно чудесно допълнение.
Опитайте...
Дианка, фантастично предложение!
ОтговорИзтриванеНе мога да му откажа :)
Прегръдка и усмихнат уикенд!
Диани, чудесно е това руло-много ми допадат ароматите и вкуса. Текстурата на рулото на блата много ми напомня на нещо, което съм опитвала, но не мога да се сетя на какво. Не си споменала да си намазала с нещо рулото, преди да намажеш рикотата и приемам, колоритната ивица в червено е от запичането на блата. Разрезът е много ефектен!
ОтговорИзтриванеМного апетитно руло, Дианка! Много елегантно си го поднесла, а шарката също е много интересна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за тази идея!
Поздрави!
Прекрасно е това!Не мога да откъсна очи от шарката,която се е получила в средата. Страхотно!
ОтговорИзтриванеСтрахотен дебют! Великолепие от вкус, аромат, красота! Дори и след празниците, тук отново е празнично:). Прекрасна събота, мила!
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно и много вкусно! Хубава неделя на теб:)
ОтговорИзтриванеМоето желание и предпразнично и след празнично беше такова Диди :) ... но всяко едно желание, си има своето оправдание :)
ОтговорИзтриванеА рулото суфле което ни показваш е прекрасно!
Бих го опитала с най-голямо удоволствие :)
Слънчев поздрав с прегръдка!
Много интересно предложение, Диани! Хареса ми тестото, ще пробвам и аз да завъртя такова рулце, че изглежда много пухкаво и леко. Ама и как апетитно си го снимала! Няколко пъти вървях нагоре-надолу по снимките :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден от мен!
Прекрасно е! Такава ясна и хубава шарка се е получила. Наслада за очите, а несъмнено и за небцето.
ОтговорИзтриванеПоздрави от Ловеч!
Много красиво :) уникална шарка!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение-апетитно, красиво и със сигурност вкусно. Аз съм изкушена! Поздрави и хубава неделя, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного ме грабна с това руло, Ди!! Невероятно колоритно, нежно и вкусно изглежда :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат неделен ден ти желая и прекрасна нова седмица!!
Отначало помислих, че е картофено! Много интересно звучи. Прекрасен утрешен ден!
ОтговорИзтриванеДианка, не мога да спра да му се наслаждавам, великолепно руло!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, дами, радвам се, че тази идея ви допада. Наистина рулото, приготвено по този начин е с по-различна структура, а допълнителният получен резултат са шарката с пълнежа, който може да се промени по вид и желание.
ОтговорИзтриванеДани,
Бети,
Светле,
Йоли,
Кате,
Траяна,
Дани,
Тики,
Илианка,/добре дошла!:)/,
Зори,
Гуинет,
Мина,
Поли,
Иглика,
най-сърдечни поздрави за вас, хубава и успешна нова седмица, Диана
Леле, как съм го пропуснала това - фантастично е!
ОтговорИзтриване