Натрупаха се много изостанали и непубликувани предложения, а имам още редица летни идеи. Така е и с рецептата за суфле руло в сладък вариант, бърза и лесна, с различни възможности за оформление. Независимо, че
соленият я изпревари, като почитател на японските десерти, бе първоизточник на идеята. И тук хармонията е водещата философия - вече споделих
за разликата: мека, деликатна текстура с влажни, фини трохи, по-еластичен и
стабилен блат. Традиционното пандишпаново руло има последователност на отделно разбиване
на яйцата и изпичане както обикновена добуш платка. За повече подробности, идеи
и някои тънкости може да се прочете при Живка с нейните напътствия, споделени
от специализиран сладкарски курс. Тук съставките и технологията на
жълтъчно-брашнената част е друга и подобна на суфле: Разтопява се маслото, към
него се добавя и запържва брашното,а към тази смес се добавят жълтъци, едно цяло
яйце и прясно мляко. Белтъците са по
познатия за плътен сняг начин, а изпичането и завиването аналогични. Въпрос на
фантазия и желание за допълнение от свежи плодове, по-плътни глазури и ароматни
подправки.
Правя го вече няколко пъти – на руло с крем, солено руло, на пастички, приготвила съм и фин домашен конфитюр за намазване. Моята разлика – препоръчителната тава за печене е 28х28
см, която замених за пастичките на 20х20, а за рулото 25х35, от които зависи дебелината на платката.
Японско суфле руло
/по рецепта за Souffle Roll Cake/
Както повечето адаптирани рецепти и тази я предлагам в
оригинал, с добре обяснени и онагледени снимки, има и видео клипче.
Продукти: /за 28 х 28 см. тава, аз използвах 25х35см./
Продукти: /за 28 х 28 см. тава, аз използвах 25х35см./
1 цяло яйце
3 жълтъка
35 гр. безсолно масло
60 гр. брашно
65 мл. пълномаслено мляко
3 жълтъка
35 гр. безсолно масло
60 гр. брашно
65 мл. пълномаслено мляко
ванилия аромат
За белтъците:
3 белтъка
85 гр. захар фина / не пудра/
Крем по желание:
В оригиналната рецепта се използва сметанов крем от разбити 100 гр. сметана с 2 ч.л. захар, и препоръчителното отлежаване е за няколко часа във фризер.
За белтъците:
3 белтъка
85 гр. захар фина / не пудра/
Крем по желание:
В оригиналната рецепта се използва сметанов крем от разбити 100 гр. сметана с 2 ч.л. захар, и препоръчителното отлежаване е за няколко часа във фризер.
За рулото:
Шоколадов крем със заквасена сметана
400 гр. заквасена сметана
½ ч.чаша пудра захар
200 гр. бял шоколад
30 бр. масло
50 гр. суха сметана за крем /за 200 мл. мляко, но мляко не
се слага/
ванилия
Разтопява се белият шоколад в МВ или на водна баня, към него
се добавя маслото. Разбива се заквасената сметана със пудрата захар, ванилията
и стабилизиращата суха смес за сметанов крем, /мляко не се слага!/ и към нея на
части се добавя разтопения шоколад и разбиват в обща смес до хомогенизиране.
Поставя се в хладилник за да стегне. Това количество се оказа в малко повече,
но пък е чудесен крем за гарниране или директна консумация.
За пастичките
Шоколадов крем с „Нутела”:
150 мл. течна сметана 30% масленост
3 с.л. крем тип "нутела"
25 гр. шоколад
1 с.л. захар
Разтопява се шоколада в МВ или на водна баня и към него се
добавя крема "нутела". Течната сметана се разбива на крем със захарта и обединява
с шоколадовата смес, до хомогенизиране. Поставя се в хладилник за да стегне.
Първо се подготвя крема, ако ще се използва друг, а не само сметанов.
Първо се подготвя крема, ако ще се използва друг, а не само сметанов.
Загрява се фурната до 180°C и тавата /28 х 28 см., аз използвах 25х35см./ се застила с
пергаментова хартия, аз използвах алуминиево
фолио.
Пресява се брашното два пъти. Смесват се яйцата, жълтъците и аромат ванилия, леко разбъркват. Поставя се маслото в съд на котлона и загрява внимателно, докато се разтопи. Добавя се пресято брашно и се запържва до бледо златисто. /сместа е малко суха, но не изисква много време/ Маслено-брашнената смес се прехвърля в купа и към нея се добавят жълтъците с цялото яйце. Смесването продължава до изглаждане в гладко тесто с помощта на шпатула Добавя се млякото и разбърква. Тестото се прецежда и оставя настрана.
В друга купа /суха и чиста/ се разбиват на белтъците със 1 щипка сол до лека пяна. Добавя се половината от захарта и продължи да бие за няколко минути, след което и останалата захар с разбиване до плътно сгъстяване с лъскави върхове.
За смесването се добавя една трета от белтъците в яйчената смес яйце и леко обединяват. Налива се останалата смес към белтъците и хомогенизират внимателно, за да се запази полученият въздушен обем. Изсипва се тесто в приготвената тава торта и се разстила равномерно с помощта на шпатула.
Пече се в продължение на 20 мин.
Оставя се да се охлади преди сглобяване на рулото. Аз използвам за подложка влажна кърпа. Отлепя се пергаментовата хартия от дъното на платката. Може предварително да се навие на руло и да се охлади, запазвайки формата, но не е указано в оригиналната рецепта. Намазва се с приготвения крем и внимателно се навива на руло. Загъва се с алуминиево и фреш фолио, след което се поставя в хладилник да стегне добре.
Пресява се брашното два пъти. Смесват се яйцата, жълтъците и аромат ванилия, леко разбъркват. Поставя се маслото в съд на котлона и загрява внимателно, докато се разтопи. Добавя се пресято брашно и се запържва до бледо златисто. /сместа е малко суха, но не изисква много време/ Маслено-брашнената смес се прехвърля в купа и към нея се добавят жълтъците с цялото яйце. Смесването продължава до изглаждане в гладко тесто с помощта на шпатула Добавя се млякото и разбърква. Тестото се прецежда и оставя настрана.
В друга купа /суха и чиста/ се разбиват на белтъците със 1 щипка сол до лека пяна. Добавя се половината от захарта и продължи да бие за няколко минути, след което и останалата захар с разбиване до плътно сгъстяване с лъскави върхове.
За смесването се добавя една трета от белтъците в яйчената смес яйце и леко обединяват. Налива се останалата смес към белтъците и хомогенизират внимателно, за да се запази полученият въздушен обем. Изсипва се тесто в приготвената тава торта и се разстила равномерно с помощта на шпатула.
Пече се в продължение на 20 мин.
Оставя се да се охлади преди сглобяване на рулото. Аз използвам за подложка влажна кърпа. Отлепя се пергаментовата хартия от дъното на платката. Може предварително да се навие на руло и да се охлади, запазвайки формата, но не е указано в оригиналната рецепта. Намазва се с приготвения крем и внимателно се навива на руло. Загъва се с алуминиево и фреш фолио, след което се поставя в хладилник да стегне добре.
Следват снимки - нарязано и по диагонал:
Пастички - разрязва се блатът на ивици, слепват с крем и се изчаква да стегне.
Гарнират се по желание.
Опитайте...
Дианка, поднасяш ни чудесни понеделнишки картини! И пастичките, и рулото са чудесни, поздравления!
ОтговорИзтриванеПП: И Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасно, както винаги , Диана!Снимките са великолепни!Презентация към която ще се връщам!Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка,какъв зашеметяващ старт на новата седмица!Много нежни са и пастичките,и рулото,сочни с добавените кремчета и перфектно презентирани в най-различни пози и разрези!Много съм впечатлена,а и технологията е доста интересна!
ОтговорИзтриванеС пожелание за прекрасен месец юли!
Диди, много ми харесват и двата варианта!
ОтговорИзтриванеОх, Диана, чувствам почти физическо страдание, че не мога да опитам от представените произведения!:)Усмихвам се, но не се шегувам. Голямо удоволствие е Вашият блог!Благодаря!
ОтговорИзтриванеА.Георгиева
Ох, че вкусно изглежда...
ОтговорИзтриванеКремове със заквасена сметана страшно много ми допадат. Представям си каква наслада е това рулце...
Хубава седмица, Ди :)
Не бих отказала нито от рулото, нито от пастичките! Много ароматни и свежи са и двете!
ОтговорИзтриванеДиди, много ми харесат предложенията ти. И аз отдавна гледам тези прекрасни японски рецепти за руло или пък спондж кейк и все им се каня! Благодаря ти за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеЧудесен сладък вариант, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ както винаги поднесен изкусително!
Прегръдка и усмихната седмица!
Приказно сладко вълшебство са снимките ти, Дианче! Страхотни предложения! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного са красиви и неустоими! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка, какви чудесни пастички и руло! Вкусна и интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеХубав юли ти желая с много усмивки!
Пълна си с изненади ти!Пак чудесно нестандартно предлижение!Великолепно е рулото,Диди!
ОтговорИзтриванеЗа твоите публикации съм винаги готова! И готова да чакам също. Страхотно руло, просто неустоимо! Поздрав, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного нежна и красива работа си спретнала, Ди! И рулото, и пастичките ти са като нарисувани! Звучат и вкусни :)
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре и лека вечер :)
Дианка,
ОтговорИзтриванекакто винаги страхотно изкушение. Помня, когато майка ми правете руло като бяхме малки с брат ми и подскачахме от радост около нея ;)
Прегръдки и страхотен ден
Наближават почивните дни и като гледам твоите предложения със сигурност ще ги прекарам в кухнята:)))) обаче пък сладкият финал ще си заслужава. Голяма красота и вкус и наслада... Поздрави!
ОтговорИзтриванеКак съм пропуснала това рулце, не знам?! Много красиво оформено и изглежда много въздушно! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка! :)
Благодаря на всички ви дами,
ОтговорИзтриванеза милите думи и одобрителни коментари. Драго ми е, че това предложение за една по-различна технология за приготвяне на руло ви допада.
Ще се радвам да ви допадне и на вкус, опциите и вариантите са наистина много...
Хубав, вдъхновен и усмихнат юли с прекрасни моменти и нови рецепти, Диана
Дианче, огромни благодарности за рецептата! Блатът е страхотен, пробвах го на торта и скоро ще го покажа в блога :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, Снежи,
ОтговорИзтриванеубедена съм, че в твоите вълшебни ръце се е получил страхотен...
Благодаря, чудесна е идеята за блат,
Поздрави за теб, слънчеви, усмихнати и щастливи есенни дни!
Ах ... прелести които едва сега виждам :)
ОтговорИзтриванеСтранна технология за блат, която е новост за мен ...
но пък снимките ти направо ме плениха Диди!
Поздрави и хубави септемврийски дни!