петък, 9 май 2014 г.

Руло суфле с плънка от спанак и сирене



Следпразнично, желанието ми за готвене, публикуване и споделяне в блога като че не е много активно. Но имам това предложение за солено руло, което отдавна чака своя дебют.  Споменавайки руло, неговата техниката е позната и лесна, но когато става въпрос за суфле, то спадащият обемен ефект винаги е незадоволителен. Неотдавна открих /за мен/ една комбинация между руло и суфле – Suffle Roll Cake, с първоначална идея от японската кухня. Вече я приготвям няколко пъти в сладък, потърсих и солен негов еквивалент - Spinach and ricotta souffle base roulade. И преди да покажа рецептата за вариант на десертното руло, днешната идея го изпревари: Руло на суфле основа с плънка от спанак и сирене – по-особена е технологията на приготвяне, която прилича повече на суфле, отколкото на пандишпан за руло. От тук и различна структура – мека, деликатна текстура с влажни, фини трохи, по-еластичен и стабилен блат. Проблемът с традиционното спадане на суфлето при по-тънък блат почти не се отразява, но избирайки малък съд за печене и дебел слой тесто, при навиването се появи, но за да създаде по-интересен и неравномерен контур. По-тъмната запечена горна повърхност на свой ред оформя една по-ярка разграничителна линия между основа и плънка. Вече споменах, че конкретният избор е задушен спанак над слой мазно сирене, тип рикота, крем сирене или по-диетично, като извареното cottage cheese. Имах намерение за "филцово" покритие на готовото руло с още крем сирене, което отложих за следващ път, а днес с натурален вид. Ето го:


Руло суфле с плънка от спанак и сирене 
/по идея от Spinachand ricotta souffle base roulade/


Продукти за 4 порции:
45 гр. масло
1/3 ч.чаша брашно
200 мл. мляко
3 яйца
¼ ч.чаша пармезан, или микс от пармезан и рендосано твърдо сирене*
сол, черен пипер и индийско орехче  - на вкус
1-2 с.л. свеж копър, нарязан

Пълнеж:
2 ч.чаша нарязан крехък спанак
1 ч.чаша пресен кромид лук
¼ ч.чаша рендосано твърдо сирене
¼ ч.чаша печени слънчогледови семки или орехови ядки
1 с.л. маслинена паста, или зелени маслини
1-2 с.л. зехтин
2 с.л. свежи копър, мента подправки и лимонова трева
сол, черен пипер и индийско орехче  - на вкус

150 гр. овкусено крем сирене, рикота или cottage cheese **

* може да се използват твърди сирена от типа на италианска "фонтина",  холандска "гауда" или "едам"; швейцарски "грюер", кашкавал или микс от сирена
** използвах диетично cottage cheese на Лидл, овкусено със сол и черен пипер, може и свежи подправки

1 ч.чаша =240мл.
За рулото:
Дъното и стените на тавичка с размери 20 x 20 см /или по-голяма за по-тънко руло/ се намазняват с олио и покрива с хартия печене, която също се намазнява и поръсва с брашно.
Разделят се отделно жълтъците и белтъците на яйцата .
Стопява се маслото на умерен огън и в него се запържва брашното до златисто, след което се налива млякото. С непрекъснато разбъркване сместа се уплътнява до сгъстяване и маха от котлона. Прибавя се настърганото твърдо сирене и разбърква до разтопяването му. След леко охлаждане следват един по едни жълтъците, с разбъркване до поемането на всеки един от тях. Прибавя се сол, /съобразно солеността на използваното сирене/ черен пипер и индийско орехче и оставя да се охлади.
Разбиват се белтъците на сняг и смесват внимателно, /за да не спаднат/ с млечната смес. Тестото се разпределя в приготвената тавичка и пече на 180ºС за 25 - 30 минути до суха клечка и зачервяване. Изважда се от фурната и се покрива отгоре с навлажнена памучна кърпа, след което тавата се обръща върху кърпата. Отделя се пекарската хартия, и на нейно място се поставя нова и чиста хартия за печене. Следва навиване на рулото заедно с хартията и кърпата, и пълно охлаждане върху решетка, като може да престои и няколко часа /1-2/ в хладилник.
Подготвя се плънката:
Запичат се слънчогледовите семки или ореховите ядки. Спанакът и лукът се задушават в широк тиган с една супена лъжица зехтин, до изпаряване на течността. Овкусяват се и ароматизират със сол, черен пипер и индийско орехче - на вкус и според солеността на използваното твърдо сирене,  ако е необходимо се отцежда допълнително и се прибавят рендосаното твърдо сирене или кашкавал, маслинената паста / наситнени маслини, свежите подправки, ядките. Получената смес може допълнително да се пасира до желаната едрина в кухненски пасатор с още една супена лъжица зехтин.
Разгъва се рулото внимателно и пълни с приготвената плънка – първо с овкусена рикота, върху нея задушеният спанак. Ако дължината  е малка, може да се завие не като спирала, а само до срещане на двата срещуположни края. Загъва се плътно в стреч фолио и след него алуминиево. Оставя се в хладилник за около 3 часа, може и повече, а при сервиране се освобождава от фолиата и разрязва.


Може да се намаже с млечна глазура от крем сирене, 
или само да се поръси с настъргано твърдо сирене или кашкавал.


Продуктите са за 4 порции предястие, нарязано на филии или оформено като пънчета.

 

Свежа салата или сос, са едно чудесно допълнение. 

 

Опитайте...



16 коментара:

Dani каза...

Дианка, фантастично предложение!
Не мога да му откажа :)
Прегръдка и усмихнат уикенд!

Bety каза...

Диани, чудесно е това руло-много ми допадат ароматите и вкуса. Текстурата на рулото на блата много ми напомня на нещо, което съм опитвала, но не мога да се сетя на какво. Не си споменала да си намазала с нещо рулото, преди да намажеш рикотата и приемам, колоритната ивица в червено е от запичането на блата. Разрезът е много ефектен!

Светлана каза...

Много апетитно руло, Дианка! Много елегантно си го поднесла, а шарката също е много интересна! :)
Благодаря за тази идея!
Поздрави!

Йоланта Делибозова каза...

Прекрасно е това!Не мога да откъсна очи от шарката,която се е получила в средата. Страхотно!

Екатерина каза...

Страхотен дебют! Великолепие от вкус, аромат, красота! Дори и след празниците, тук отново е празнично:). Прекрасна събота, мила!

traiana каза...

Изглежда чудесно и много вкусно! Хубава неделя на теб:)

gogolina каза...

Моето желание и предпразнично и след празнично беше такова Диди :) ... но всяко едно желание, си има своето оправдание :)
А рулото суфле което ни показваш е прекрасно!
Бих го опитала с най-голямо удоволствие :)
Слънчев поздрав с прегръдка!

Тики каза...

Много интересно предложение, Диани! Хареса ми тестото, ще пробвам и аз да завъртя такова рулце, че изглежда много пухкаво и леко. Ама и как апетитно си го снимала! Няколко пъти вървях нагоре-надолу по снимките :)
Усмихнат ден от мен!

Iliana каза...

Прекрасно е! Такава ясна и хубава шарка се е получила. Наслада за очите, а несъмнено и за небцето.
Поздрави от Ловеч!

Еoc каза...

Много красиво :) уникална шарка!

Гуинет каза...

Чудесно предложение-апетитно, красиво и със сигурност вкусно. Аз съм изкушена! Поздрави и хубава неделя, Дианка!

Angellove's Cooking каза...

Много ме грабна с това руло, Ди!! Невероятно колоритно, нежно и вкусно изглежда :)

Усмихнат неделен ден ти желая и прекрасна нова седмица!!

Pavlina Petkova каза...

Отначало помислих, че е картофено! Много интересно звучи. Прекрасен утрешен ден!

Иглика каза...

Дианка, не мога да спра да му се наслаждавам, великолепно руло!

di_ani каза...

Благодаря ви, дами, радвам се, че тази идея ви допада. Наистина рулото, приготвено по този начин е с по-различна структура, а допълнителният получен резултат са шарката с пълнежа, който може да се промени по вид и желание.
Дани,
Бети,
Светле,
Йоли,
Кате,
Траяна,
Дани,
Тики,
Илианка,/добре дошла!:)/,
Зори,
Гуинет,
Мина,
Поли,
Иглика,
най-сърдечни поздрави за вас, хубава и успешна нова седмица, Диана

vesela каза...

Леле, как съм го пропуснала това - фантастично е!