Това е първото ми тематично предложение "с полъх на есен": Сега е
сезонът на едни от най-хубавите и типични есенни плодове - сините сливи. Избрах
по-обикновена, но наситена и ароматна комбинация между сини сливи, шоколад и кокос, обединени във фино френско
печиво с хрупкава английска поръска или изказано с популярни кулинарни термини clafoutis
и crumble.
Интересен е фактът, че сливите принадлежат към семейството на розите и /може би като естествено последствие?/ самата им окраска е удивителна - елегантна смесица между топло червено и студено синьо, с усещане за топлина и колорит, романтика и загадъчност. Освен богата символика, тази година в „Загадъчен разкош“ нюансите на синя слива са и сред сочените за преобладаващи модни цветове есен - зима 2014. Няма да пропусна да спомена, че сините сливи, са и много полезни: съдържайки множество витамини /B1, B2, PP, C, провитамин A, както и минерали, микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо/ според учените една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото в 100гр. боровинки! Вкусно, полезно, актуално:
Сини сливи в шоколадово клафути под кокосов крамбъл
/по идея, с изменения от Plum and Chocolate Clafoutis и Chocolate and Plum Flognarde (or clafoutis) /
Продукти за около 4-6 порции
½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша какао
½ ч.чаша захар
2 яйца + 1 жълтък
1 ч. чаша течна сметана 30 % масленост
¼ ч.чаша кафе еспресо
ванилия
150 гр. тъмен шоколад, 50%
30 гр. масло
6-8 сливи, разполовени и почистени и още за гарниране
1 ч.чаша =240 мл.
Загрява се фурната до 175-180 C
В средно голяма купа се пресяват заедно брашното и какаото. В
отделна купа и се разбиват яйцата, със захарта, сметаната и ванилията.
Добавя се яйчената смес към сместа от брашно и разбъркват за
да се обединят. Накрая се прибавя и разтопеният на водна баня или в МВ шоколад
и сместа се хомогенизира.
В съдчетата за суфле се разделя маслото и поставят във
фурната за няколко минути, докато маслото се разтопи. Изваждат се и във всяко
се налива от шоколадовото, а отгоре се гарнира със сливите, напълнени с
топинга. Пекат се на ниско ниво на фурната в продължение на 25-35минути, според
обема, или докато clafoutis са бухнали и добре изпечени. Може да се покрият
хартия за печене, след зачервяването на крамбъла.
Топинг за около 3 дузини сладки/сливи
/по идея от Roasted Plums filled with Orange Coconut/
1 белтък
¼ ч.чаша захар
1 ч.чаша кокосови стърготини
1 ванилия
1 щ. сол
10-на сини сливи
Разбива се белтъкът на сняг със захарта и щипка сол. Добавят се кокосовите стърготини и ванилията и хомогенизира.
Почистените сливи е запълват със сместа и запичат в предварително нагрята на 175С фурна за около15-20мин. до златисто.
Разбива се белтъкът на сняг със захарта и щипка сол. Добавят се кокосовите стърготини и ванилията и хомогенизира.
Почистените сливи е запълват със сместа и запичат в предварително нагрята на 175С фурна за около15-20мин. до златисто.
Сервирах с още запечени сливи с кокосов топинг и сливов сос.
И отвътре...
Опитайте...
Това си е за графа, изискани десерти! Приказно изглежда, всичко събрано в едно, сините сливи и кокоса ме грабнаха много! Прекрасно! Прегръдка и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеСемпла и елегантна е рецептата ти, Дианка.Аз разнообразявам десертите, приготвяйки ги с различни видове брашна и сигурно ще я приготвя за настъпващата 70 годишнина на баща ми.
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели почивни дни !
ехаааа, Дианка, колкото дълго, толкова и вкусно звучи :)
ОтговорИзтриванеЧудесен е този десерт, така апетитно представен от теб!
Прегръдка и хубав ден :)
Не зная към коя снимка да посегна! Изключителна вкусотия! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванеОоо, фантастично и по мой вкус, ще пробвам при първа възможност!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Страхотно е! Перфектно съчетание, абсолютно неустоимо! Поздрави, Дианче!
ОтговорИзтриванеДианка, прекрасно съчетание на любими вкусове-
ОтговорИзтриванесини сливи и шоколад!
А и поднесени само с топинга са чудесни!
Сърдечна прегръдка и усмихнати почивни дни!
Deliziose ricette e fantastiche presentazioni, complimenti cara . Un grande abbraccio, Daniela.
ОтговорИзтриванеЕха, Дианка, само от заглавието си знаех какво ще ме очаква, но все пак както винаги надминаваш очакванията ми, всеки път предложенията ти са кое от кое по-съблазнителни и мисля, че всичките са ми любими! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛюбими продукти в прекрасен десерт, поднесен от Дианка... Какво да кажа, освен че съжалявам как не са реални сега сцените от снимките. Диди, чудесно предложение! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнато утре ти желая!
Освен прекрасно и вкусно и ефектно! Чудесна презентация, както винаги, Дианка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви дами, радвам се че ви допада тази тематична идея;
ОтговорИзтриванеПавлина,
Елена,
Пепи,
Траяна,
Мария,
Снежи,
Дани,
Daniela,
Кате,
Гери,
Соня,
Сладкишът е семпъл, но типично есенно богат на вкусове и аромати.
Сърдечни поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана
Прелестно съчетание от шоколад,кокос и сливи,Дианка!Под твоите ръце от всеки продукт би произлязло пиршество и то за всички сетива!Хубави почивни дни с много слънце и усмивки!
ОтговорИзтриванеЗначи няма сладкиш със сини сливи, който да не харесвам. А излязлите от твоята кухня са с гарантирано удоволствие. Поздрав, Дианка и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеКрасота, вкус, аромат и цвят е едно си събрала, Диана! Прекрасна, цветна и вкусна есен ти желая! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно ни изкушаваш, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение.
Хубави почивни дни,
Илиана
Ех, че ме зарадвахте,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада тази идея -
препоръчвам го за любителите на шоколад, кокос и сливи.
Мъхче,
Роси,
Ева,
Илианка -
Благодаря ви,
хубава, вдъхновена и красива есен ви желая, Диана
Ех, че ме зарадвахте,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада тази идея -
препоръчвам го за любителите на шоколад, кокос и сливи.
Мъхче,
Роси,
Ева,
Илианка -
Благодаря ви,
хубава, вдъхновена и красива есен ви желая, Диана