понеделник, 29 септември 2014 г.

Есенно, с надежда за циганско лято в шоколад, мента и малини



Споделяла съм, че обичам есента... След нейното дъждовно начало се наслаждаваме на няколко приятно топли и слънчеви дни, носещи крехката надежда, за едно късно, циганско лято… Циганско лято има навсякъде по света, но го наричат по различен начин: Северна Америка  – „Индианско лято”; Германия – „Лято на стариците”; Холандия – „следлято”; Франция и Италия – „лято на свети Мартин”; Русия – „Марфино/женско/ лято”;Чехия – „паешко лято”. Независимо от различното име си мисля, че всички еднакво се радват на всеки топъл ден и всяка слънчева усмивка, осъзнавайки, че есента и зимата вече приближават. Има много поетични слова посветени на есента, но най-красивите редове за нея без съмнение принадлежат на самата природа: преливаща в топли цветове, богати багри и нюанси - от бледо жълто и топло оранжево, през тъмно зелено до опушено кафяво, с акценти от златно медено и есенно червено. Излъчваща колорит, изобилие и щедрост. Успокояваща с мекотата на есенно слънце, с изобилието от вкусове и аромати. Изпълнена с усещане за хармония, уют и спокойствие. Неизменна част от живота.
Исках нещо в аналогичен синхрон на "лято в есента" и избрах комбинация от нежен кадифен шоколад, наситена свежа мента и плодов букет от късни малини /с изобилие на пазара Ситняково/ в сладкото изкушение на една бисквитена тортичка. Шоколад, мента и малини – класика, дори и през есента.


Бисквитена тортичка с шоколад, мента и малини

Основа:
300 гр. какаови бисквити
100 гр. масло
100 гр. черен шоколад
2 с.л. мед
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк

Ментов слой*:
60 гр. крем сирене, /не сирене тип "крема'/
20 гр. масло, меко
2 ч.чаши пудра захар
½ к.л. ментов екстрат, количеството зависи от силата на концентрата
¼ -1/3 ч.чаша подсладена течна сметана
зелен цвят хранителна боя
* може да се приготви и в по-голяма доза, като с от сместа се оформят "ментовки"

Шоколадова глазура:
200 гр. шоколад
60 гр. масло
1/2 ч. чаша течна сметана
¼ ч.чаша захар, по желание
1 с.л. ликьор, шоколадов или коняк

Декориране:
½  ч.чаша малини
¼ ч.чаша бял шоколад за декориране
½ ч.чаша черен шоколад за странично декориране
свежи ментови листа

1 ч.чаша =240 мл. 

Приготвяне:
За основата:
Разтопяват се в МВ или на водна баня маслото с шоколада. Какаовите бисквити се стриват или смилат по-едро и към тях се прибавя разтопения с масло шоколад. Подслажда се на вкус и ароматизира с ликьора. Сместа се хомогенизира и разпределя на дъното на незалепваща форма за торта ф20. Поставя се в хладилник да се охлади и стегне.

За ментовия слой:
Мекото маслото се разбива с крем сиренето до гладкост и въздушност. Започва добавянето на пудрата захар, на части и разбиване с миксер, до поемането й. Следва постепенно добавяне на течната сметана, до получаване на гъст крем и ароматизиране  с ментовия аромат, и хранителната боя, по желание. Получената смес се разстила върху охладената бисквитена подложка и поставя  за около 20-30  минути в хладилник, да стегне. 

За шоколадова глазура:
Кипва се сметаната със захарта, добавя се начупеният шоколад и на слаб огън, се бърка до стопяване. Маха се от котлона и добавя маслото. Разбърква се до хомогенизиране, ароматизира  и изчаква 10-на мин, да се охлади. Ако стегне много, отново леко се загрява. С получената глазура залива тортата върху добре охладеният и стегнат ментов слой. Окончателно се охлажда в хладилник, най-добре за нощ. 


Преди поднасяне се декорира по желание – 
с пресни плодове, още шоколад и свежи ментови листа.


За акцент избрах нежното ухание на късни ароматни малини:


Получи се съчетание от фин ментов крем между маслена ронлива текстура на основата и гладка шоколадова плътност на глазурата. В допълнение едва доловим тръпчив вкус с приятно сладък аромат на малини и едва доловим полъх на вече прегоряла от слънцето мента.

Опитайте...

19 коментара:

  1. Ароматна и цветна есенна фантазия!
    Чудесна е, Дианка!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много отдавна,вече не си спомням кога съм правила торти, Дианка.Рядко ми се налага,правя торти със сурови блатове.Но за тази торта ще си запазя рецептата,лесно и бързо се приготвя и когато се наложи за някакъв празник можеш набързо да я приготвиш.Може би леко ще префасонирам продуктите в по-здравословен вариант.
    Поздрави и лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви, Дани, Елена,
    радвам се, че тази идея за лято в есента ви допада.
    Най-сърдечни поздрави,
    хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,каква преслеста само! Пак ме изкушаваш така, както никой друг не може. Обожавам твоите десерти и този ще трябва да го опитам съвсем скоро :) Изпращам ти много усмивки и топли есенни прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, и тук да ти честитя рождения ден и да ти пожелая най-вече здраве и късмет. Бъди все така мила и позитивна.
    Тортичката, която ни показваш, макар да каза че не е празнична е чудесна, ще чакам да видя и празничната (ако има разбира се)- знаеш, че често се възползвам от твоите предложения за празнични торти! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Голяма красота, Дианка!Представям си и колко вкусна и уханна е!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен десерт си приготвила,Дианка!Много ми допада ментата в комбинация с шоколад,харесва ми дебелата шоколадова мантия отгоре,а малините съм сигурна,че са домашни при този толкова свеж вид и цвят!Много красива и стилна декорация и презентация!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата изглежда невероятна!
    Описанието на този така любим и мой сезон е много красиво изписано!
    Поздрави сърдечни и красива седмица, също толкова, като тортата ти.

    ОтговорИзтриване
  9. Красота си сътворила отново, Диана! Невероятна е тортата - ароматна, цветна и неземно вкусна. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, не спря, ами направо ми взе дъха тази торта. Прекрасна е! Искрено ти желая топла и усмихната есен. Ще ми се и на мен... ;)
    Прегръдки и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  11. Дани,невероятна торта-и с този ментов вкус,шоколад-разкош!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз се надявам на дълго циганско лято, дано с тази прелестна тортичка да го изкушиш и да дойде и остане чааак до Нова година.......
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Уау! Фантастична комбинация на продукти, вкусове и аромати. истинска фантазия! Страхотни снимки, Дианка, прекрасен октомври!

    ОтговорИзтриване
  14. Превъзходна. Тъкмо за междата на това следлято, съвсем неслучайна с ментата и малините на лятото и шоколада и ядките на есента;)

    ОтговорИзтриване
  15. Макар и със закъснение, честит рожден ден, Дианка! С пожелание за много здраве, щастие и късмет!
    Тортата е страхотна, а аз пак забравих рождения ти ден :( зло да те забрави!
    Прегръдка силна от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. Коригирам си пропуска, не знам как съм изтървала това бижу :), но е зашеметяващо! Поздравления, Диди!

    ОтговорИзтриване
  17. Най-сърдечна благодарност на всички, които ме поздравиха лично и тук, и нека чудесните пожелания се връщат многократно при вас и вашите семейства.
    Радвам, че идеята на лято в есента ви допада, а вкусът шоколад, мента и малини е класика, независимо от сезона.
    Люси,
    Веси,
    Траяна,
    Роси,
    Габи,
    Ева,
    Гери,
    Живка,
    Мария,
    Кате,
    Марта,
    Зори,
    Снежи,
    Прегръдки за вас, много сте мили.
    Усмихнати, топли и вдъхновени есенни дни, Диана


    ОтговорИзтриване
  18. Божее, каква торта, Дианка!!...
    Не знам какво да кажа - искам я, цялата, но сигурно вече нищо не е останало от нея, нали? :)
    Имаш страхотен собствен стил при тортите, просто невероятни са!
    Хубав октомври ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  19. Superbe gâteau et très belles photos gourmandes!! ce mélange menthe chocolat est vraiment réussi, j'adore!
    Très bon dimanche!

    ОтговорИзтриване