Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене или есенно с домати… Наскоро четох, че хиляди холандци се включили в бой с домати на централния площад в Амстердам - на теория събитието било
планирано като протест срещу руските санкции за вноса на европейска земеделска
продукция, но на практика обаче, имало и участници дошли за
да изживеят удоволствието, защото идеята е взаимствана от световноизвестния испански
фестивал в Бунол. А една друга интересна подробност за доматите е, не че са
плод, не и че има над 10 000 известни сорта, а че са рекордьори по съдържание на ликопен – рядък растителен пигмент,
който придава на доматите техния червен цвят. И по-точно: много витамини и
антиоксиданти се унищожават или не се усвояват от организма след топлинна
обработка,това, обаче, не се отнася до ликопена – неговите полезни свойства се
запазват и в консервираните домати, доматеното пюре, кетчупа. Нещо повече, дори термичната
обработка увеличава концентрацията на ликопен, а и още любопитни факти намерих тук: 10 любопитни факта за доматите.:)
Ние сме любители на домати: в супи, тарти, запеканки и салати… Вече споменах, че доматите, особено когато са в сготвено състояние, са добър източник на ликопен и избрах по-различно предложение за тях – запечени със зехтин и маслини на фурна и покрити с маслени бисквити и синьо сирене – вариант на солен коблер. Обичаме сладкия вариант на коблера, особено с летни плодове, а сега и солен с есенни /по ботаническата класификация няма понятие „зеленчук”/.
Солен коблер с домати, маслини и синьо сирене
/по идея, с изменения от Tomato Cobbler with Blue Cheese Biscuits/
За бисквитите
1 ¼ ч. чаша брашно
1 ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сода
бикарбонат
1 ч. л. захар
30 гр. масло, нарязано на кубчета и охладено
2 с. л. растителна мазнина
¼ ч. чаша синьо сирене
1 с.л. гауда или кашкавал, настъргани
¼ ч. чаша кисело
мляко, или малко повече, според влажността на брашното
1 к. л. сол, според солеността на сирената
½ к. л. черен пипер
За намазване:
1 с. л. кисело мляко
1 с.л. настърган кашкавал или друго меко сирене
За плънката
около 500 гр. домати микс от „чери”, „рома” и или други
1 с.л. зехтин
15 гр. /1 с.л./ масло
1 глава кромид лук
1-2 скилидки чесън
1 с. л. балсамов оцет
4-5 листа пресен босилек
1 ч.л. прясна мащерка листа
2 с. л. брашно
½ ч. л. червен пипер, може и лют
сол и черен пипер на вкус
½ ч.чаша маслини
2-3 сини сливи, по желание за тънка сладникава нотка
Първо се приготвя тестото за бисквитите:
Смесват се брашното
със бакпулвер, захар, сол и черен пипер. Добавя се студеното маслото и
мазнината, след което използвайки пръстите, две вилици или миксер, се претрива,
докато сместа заприлича на трохи. Следва натрошеното синьо сирене и отново
разбъркване. Налива се киселото мляко и
бързо се оформя тестена топка, която върху леко набрашнена работна повърхност се омесва около 10 пъти. Тестото се оформя като диск, загъва се в найлон и се съхранява в
хладилник, докато се подготви плънката.
Доматена плънка
Фурната се загрява предварително до 175 -180 градуса.
Загрява се зехтина и маслото в голям незалепващ тиган на
средна температура. Добавя се нарязаният лук, сол и черен пипер и се готви, с често
разбъркване /около 15-20 минути/, докато омекне и стане златист. Минута преди
тази готовност се добавя се чесън, след което съда се маха от котлона. Овкусяват се доматите /по едрите се
нарязват/ с балсамов оцет, босилек,
мащерка, брашно и червен пипер и обединяват със задушения лук, маслините и
няколко сливи /почистени от костилките/. Изсипват се в тавичка за печене и се пече в предварително нагрята фурна за около 30 минути, според обема.
Когато 20- 25-те минути са почти преминали, бисквитеното
тестото се изважда от хладилника. Върху леко набрашнена работна повърхност тестото
се разточва в дебелина около 1-1,5 см. и с помощта на набрашнена формичка или
чаша, се изрязват бисквитки.
Следва да се извади доматената плънка от фурната и отгоре да се подредят
бисквитите, оставяйки малка част свободно пространството между всяка една.
Аз избрах да разпределя доматите и бисквитките всяко в индивидуално съдче, а останалото тесто оформих и
изпекох самостоятелно като фини соленки.
Рецептата позволява, замразяване на сурови бисквитите и възможността
да се опекат по късно, но не съм опитала това.
Повърхността на бисквитите се намазва с останалите 2 супени
лъжици кисело мляко и поръсва с настъргана гауда/ кашкавал.
Ястието се връща отново нагрятата фурна и пече в продължение
на още 18-20 минути. Бисквитките трябва да бъде леко златисти отгоре и изпечени
отдолу, с помощта на къкрещата доматена плънката. Изважда се от фурната и оставя
доматеният коблер да отпочива в продължение на 15 -20 минути преди сервиране.
Сервира се топло, може директно със съда или да се извади от него.
Една част от бисквитките използвах и за покриване на леко ястие от запържени чушки, домати и лук, а друга като самостоятелни солени бисквити.
Опитайте...
Божествено е!
ОтговорИзтриванеАз обичам повече соления вариант!
Прегръдка, Дианка и усмихнат уикенд!
Дианка, звучи ми сложно наистина, но пък ми изглежда вкусноооо...
ОтговорИзтриванеБлагодаря много, Дани, радвам се, че ти допада.
ОтговорИзтриванеИ нас се хареса във този вид на предястие.:)
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
До сега не съм приготвяла коблер,но много ми допадна и в най-скоро време ще се възползвам от твоята рецепта,Ди!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и поздравления за снимките,толкова са изкусителни....
Дианка, много изискано блюдо! Изглежда и звучи прекрасно! А за доматите... Знам, че в Китай ги сервират поръсени със захар за десерт. ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато утре!
Ох, какво бижу е това, великолепно ястие, много ми допада, страшно много! Прегръдка, Диди!
ОтговорИзтриванеQuando vengo a farti visita , trovo sempre delle ricette favolose , come quella oggi . Bellissima presentazione , splendide le foto . Un abbraccio, Daniela.
ОтговорИзтриванеСтрахотно предложение, Диани. Обичам домати и не пропускам да си хапна на всяко ядене, докато има в градината. За зимата консервирам, а тази година за първи път и изсуших.
ОтговорИзтриванеМного интересна информация си публикувала и чудесна рецепта :)
Много красиво поднесени, Дианка, а колко са вкусни - само мога да си представя :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, с пожелание за по-малко дъжд :))
през почивните дни :)
ОтговорИзтриване(изпуснах си предния коментар)
Ех, че красота, Дианка! Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеС чаша винце, разглеждам красивото и вкусно предложение и ти казвам - Наздраве!
ОтговорИзтриванеХраса ми идеята за солен вариант на класиката, а в компанията на домати и сирена - сигурна съм, че ще е изключително вкусно. Поздрави, Диана! :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тази солена версия на познатата класика коблер ви допада - съчетанието на на доматено ястие и бисквитка отгоре е удачно, нещо от типа на 2 в 1.
ОтговорИзтриванеВеси,
Милена,
Гери,
Поли,
Daniela,:)
Дари,
Пепи,
Траянче,
Кате,
Ева,
Благодаря ви от сърце за милите думи,
звучи по сложно за обяснение, отколкото за приготвяне,
а може да се приготви и с друга основа...
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Много красиви съдове и страхотна презентация на тези изкушения. Снимките ти са приказни, сияят!!! Чудесна интерпретация на рецептата. Прекрасна вечер, Дианка!
ОтговорИзтриване