Днес на постната ни трапеза гостува
брюкселското зеле - малко, зелено, вкусно и полезно... Може да са малки, но пък с
голямо съдържание и много ползи за храненето и здравето ни. По биологичните си показатели брюкселското зеле се
нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход - изключително
богат източник на протеини, диетични фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.
И още нещо интересно … могат да бъдат атрактивни не само на трапезата. Някъде
по това време миналата година, предколедно, 1000 брюкселски зелки осветиха лампички
за коледна елха в Лондон. Иновационната украса е демонстрирана
на Изложение на млади учени и инженери - като свързват с проводници
последователно 1000 главички зеле; във всяко поставят по един електрод
от цинк и мед, и по този начин получават ток с ниско напрежение /63 волта/,
достатъчен да захрани светодиодите на коледната украса.
Битува твърдение, че който го е опитал, или се влюбва в него, или го отхвърля завинаги. Причина за негативната слава е мирисът на сварено брюкселско зеле, в който присъстват осезаеми нотки на сероводород и серниста миризма, получавани в резултат на топлинно разграждане на присъстващите в него сяросъдържащи съединения. Макар и в по-малка степен, този ефект е налице и при останалите зелеви култури, така че схващането предполагаемо е валидно за цялото зелево семейство, но пък за ценителите има нова напитка за здраве - сок от брюкселско зеле.
В днешното, по-семпло откъм цветове предложение,
брюкселското зеле е с компания на гъби печурки в ролята на "вегетарианско месо" и
засищащ кус кус със стафиди и шам фъстък, за любителите на по-екзотични нотки.
Брюкселско зеле с гъби и кускус
За брюкселското
зеле:
500 гр. брюкселско зеле
¼ л. зеленчуков бульон
¼ л. зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. бял балсамов оцет
прясно смлян черен пипер, кимион, джинджифил по желание и
сол на вкус
1 с.л. пресен магданоз и пресен чесън/лук за поръсване
За кускуса:
75 гр. сух инстантен кускус и
115 мл. вода *
1 с.л. зехтин
½ ч.чаша стафиди
¼ ч.чаша едро нарязани ядки шам фъстък
джинджифил, лимон и лимонова трева, и /или други ориенталски
подправки на вкус
* съотношението зависи от вида и указанията на
производителя - напр. "GOLDEN SUN"
За гъбите:
250 гр. печурки
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1-2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. бяло вино /бял балсамов оцет
сол и черен пипер на вкус
магданоз/копър
В малко количество зеленчуков бульон се поставят предварително
почистеното от външни листа, твърда основа, и направени малки разрези в основата на
брюкселско зеле. След повторното
завиране, силата на котлона се намалява и оставя да ври под капак, около 5-7 мин., според
големината на главичките, като не се преварява. За постигане на максимален резултат в сърцевината си дори и
след топлинна обработка зелката трябва да остане хрупкава.
Брюселското зеле е сварено, когато може с клечка
за зъби да се продупчи някоя от малките зелки. Облива се със студена вода и
изцежда.
В тиган се затопля зехтин с 1 скилидка чесън, която по-късно
се изважда и добавят отцедените и нарязани на половинки по-едри глави
брюкселско зеле. Задушават се до златисто, поръсват се с прясно смлян черен
пипер, кимион, джинджифил по желание, сол на вкус и 1 с.л. балсамов оцет малко
преди кулинарната им готовност. Още магданоз и свеж лук за финал. Сервират се
горещи.
Гарнирах с лимонов кус кус с шам фъстък и стафиди. Времето за
запарване на инстантния кускус, трябва да се съобрази с указанието и
инструкциите на опаковката- варират в рамките на 5-10 минути в зависимост от
вида и марката, след което да се доовкуси с 1-2 с.л. зехтин, накиснати и
отцедени стафиди, едро нарязани ядки шам фъстък, джинджифил, лимон и лимонова
трева и /или други ориенталски подправки на вкус.
Печурките се нарязват на едро, а дребните се оставят цели. Загрява се зехтинът със скилидките чесън, след което се изваждат, а гъбите се посоляват и сотират на по-силна температура. След няколко минути се налива виното и след неговото изпаряване се махат от котлона. Овкусяват се с черен пипер на вкус, поръсват с наситнен магданоз и/или копър и сервират веднага.
Опитайте...
Чудесно ястие Дианка, подходящо за постещите.Винаги се удивлявам на способността ти да представиш и покажеш ястието по най - добрия начин.На пръв поглед просто приготвени ястия са така представени и снимани, че предизвикват възхита и възторг.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
С такова удоволствие бих приседнала на твоята трапеза, Дианка, с това както винаги изкушаващо меню и съм сигурна, че всичко в чинията е с невероятен и изискан вкус, както и изглежда :)
ОтговорИзтриванеУсмивки!
Наредила си ти даже и посипаните зеленийки, не си ги просто посипала:) Ще се радвам само на снимката, ама няма да опитвам - твърде постно ми е:)))
ОтговорИзтриванеПрекрасно постно меню!
ОтговорИзтриванеЛошото е,че от известно време трудно намирам арабски кус-кус(::
Поздрави,Ди!
Ах, Дианка, фантастика е това предложение! Може ли аз да съм компания на трапезата ви?:) Прелестни снимки. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВ чудесна компания е зелето, Дианка!
ОтговорИзтриванеПоднесено с много вкус!
Прегръдка!
Имам нужда от нещо точно такова! Благодаря, Дианка!
ОтговорИзтриванеАз бих повторила думите на Елена, изцяло подкрепям! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Диди, отново си ненадмината!
Толкова красиво и вкусно изглежда! Предполагам ... колко е вкусна тази комбинация!!! Снимките са .... просто уникални! Комплимент!! Сърдечни поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеКакво прекрасно предложение.
ОтговорИзтриванеВсе не се престрашавам да готвя брюкселско зеле. Но след като имам тази рецепта, мога да опитам.
Хубава вечер.
Много вкусно предложение, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ толкова елегантно поднесено!
с брюкселското зеле не сме в добри отношения :) но твоите снимки са способни да ме накарат да размисля :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце -
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада тази идея за брюкселско зеле и компания на,
ще се радвам да се хареса и на вкус.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана