Хрушчовското, „неостаряващо” тесто
е старо и добре познато - почти универсално за сладки и солени печива, много удобно за
работа, с характерен фин вкус: лесно е за замесване, както и другите теста с мая;
запазва формата си при печене, втасва и се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни /това е и
качеството, което отразява наименованието
- вечно младо/. Любимо и наречено на Никѝта Сергѐевич Хрушчо̀в , достига до нас със
заслугата на неговия в продължение на 25 години личен готвач Анна Григорьевна Дышкант. В оригинал е популярно още като „френско”, и това не е
случайно. Поради естеството на получения продукт е различен от
руските пирожки – млечно маслено, нежно, наситено... Ето онагледен вариант за Базова рецепта! С течение на времето за подобряване на неговата устойчивост освен мая се добавя ½ ч.л. бакпулвер или ¼ ч.л.сода. В много от рецептите
използвана мазнина е маргарин и/или в комбинация от масло. Потърсих начин да се пригоди тестото и в постна разновидност – вода, вместо мляко и олио,
вместо масло, маргарин /с оглед съвременните
тенденции за избягване на маргарина и хидрогенирани мазнини/. Прочетох коментари за подобни заменки, опитах и се получи, а вече го използвах няколко пъти: за солени пълнени питки, за сладки ролца с канела и орехи, както
и за пържени бухтички.
Постно Хрушчовско
„неостаряващо” тесто
Продукти: /6-8 питки, според големината/
2 ¼ ч.чаши брашно*
¾ ч.чаши вода
100 мл. до ½ ч.чаша олио
1 с.л. захар
½ ч.л.сол
7 гр, мая суха
½ ч.л. бакпулвер или ¼ ч.л.сода
* може и микс от черно, бяло, типово
1 ч.чаша =240 мл.
Смесват се солта и сухата мая, след това се добавя водата,
олиото, брашното със захарта, бакпулвера/или содата. Zамесва меко тесто с миксер или лъжица. Поставя се в съд с капак в хладилник поне за 4
часа, може и за цяла нощ. Готово е за употреба, веднага след изваждането му от хладилника.
Оформя се по желание и пече без допълнително втасване, в предварително загрята фурна на 175С за около 15-20-30 мин, до златисто, според големината на печивата.
Оформя се по желание и пече без допълнително втасване, в предварително загрята фурна на 175С за около 15-20-30 мин, до златисто, според големината на печивата.
Постни питки с плънка
праз, гъби, сушени домати, стафиди и орехи върху доматена подложка
Постни бухтички
Поляти с мед или поръсени само с пудра захар.
Постни канелени рулца с орехи
праз, гъби, сушени домати, стафиди и орехи върху доматена подложка
Постни бухтички
Поляти с мед или поръсени само с пудра захар.
Постни канелени рулца с орехи
за мен от питките, моля :) Знаеш, че съм фен на солените ястия, Диди! Но всички предложения са много, много апетитни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица на теб!
Определено ще пробвам това тесто!
ОтговорИзтриванеДиана, и трите предложения са невероятни! Какво разнообразие от едно и също тесто!
Благодаря за споделената рецепта!
Спокойна вечер!
Много ми харесаха всички предложения за това тесто. Благодаря , не бях чувала за него, но определено ще пробвам!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Вкусно и много-много красиво е при теб,Ди,както винаги......
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за настроението,което ми донесе:))))
Дианка,
ОтговорИзтриванехаресаха ми хлебчетата със соления пълнеж.Чудесни са се получили.Идеално предложение за постите.
Поздрави !
Страхотни снимки, Дианче! И такова разнообразие на приложението на това тесто! Благодаря за идеите - впечатлена съм! Хубав и усмихнат ден ти желая!
ОтговорИзтриванеДианка, това тесто е страхотно, зная го от една съседка, а ти си го оползотворила чудесно!
ОтговорИзтриванеТова ще го пробвам още тази седмица, събота или неделя!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Поздрави!
Прекрасни са, Диди! Кой от кой по-вкусно изглеждащ! Ще опитам всичките, няма да се тормозя. Само да ми остане време, ще го спретна това невероятно тесто! Сърдечни и звънливи поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеСрещала съм го това тесто, но не съм знаела подробности за него. Иначе много ми харесва това, че се съхранява продължително време и спокойно всеки ден може да имаме различни тестени вкусотии без излишно напрягане:). Ти си приготвила чудеса с него, Дианка! Бих се почерпила от всичко:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕдно тесто, а толкова вкусни резултати... Дианка, кое от кое е по-хубаво, даже не знам кое ми харесва най-много. Може би всички? :)
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер!
Едно тесто с много приложения.
ОтговорИзтриванеМного отдавна се каня да опитам тесто,което втасва в хладилника и сега веднага ще си сложа линка в листата,за да не забравя.Благодаря ти,Дианка,впечатлена съм за пореден път и от рецептите и от представянето-майсторство на високо ниво!Щастливи празнични дни!
ОтговорИзтриванеМного интересно тесто, Ди. Особено ми допада многофункционалността му. Ще го пробвам тези дни, покрай празниците. Хлебчетата ти са изключителни! Апетитни, красиви и фотогенични :)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен!
Благодаря ви от сърце -
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ви допада тази идея за постен вариант на едно универсално и доказало във времето си, чудесни качества тесто; и ще се радвам да ви се хареса и на вкус.
Сърдечни поздрави за вас, хубави и вдъхновени декемврийски дни, Диана
Пробвах тестото и много ни хареса! Благодаря за рецептата. А какъв е не постният и вариант.
ОтговорИзтриванеДиана, направих питки с това тесто и съм очарована! Благодаря за подсещането! Остава да пробвам и другите ти предложения.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2015/02/blog-post_8.html
Ще опитам непременно това тесто!
ОтговорИзтриванеОт това тесто станаха разкошни, крехки пици.Идеално е за пица! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване