сряда, 9 септември 2015 г.

Тройно шоколадов сладкиш с лешников аромат



Лятото бавно, но все пак си отива и с леко намигване към приближаващата есен, и за начало в септемврийския календар рецепти избрах нещо шоколадово - тройно шоколадов сладкиш с лешников аромат. Класическо печиво от типа на браунис: мека и влажна текстура, наситена комбинация от шоколадов крем с фин лешников вкус, черен шоколад и какао, едва доловим аромат на ликьор. Още малко обогатен за финал с тънка шоколадова глазура,  шоколадова поръска и карамелен сос. Въпрос на вкус и въображение...

 


Тройно шоколадов сладкиш с лешников аромат

 /по идея на Absolutely the Best Nutella Brownies/



Продукти за тава 20х20 см.

100 гр. черен шоколад
½ ч.чаша лешниково-шоколадов крем, от типа на „нутела” или друг
½ ч.чаша какао
125 гр. масло 
¾ ч.чаша захар 
2 яйца
½ ч.чаша брашно

1 щ. сол
1 ч.л. лешников/бадемов ликьор


Глазура:

¼ ч.масло
½ ч. лешниково - шоколадов крем, напр. тип „нутела”
1 с.л. лешников тахан /или фъстъчено масло с какао и мед
Още:

-  ½ ч.чаша шоколадови капки за поръсване
- лешници и карамел за декориране.
Рецепта в оригинал и етапни снимки... 
Фурната се загрява на 175С. Тава с размер 20х20 см. се покрива с хартия за печене.

Разтопява се черният шоколад в МВ или на водна баня. Към него се прибавя мекото масло и какаото, като всичко се разбърква до хомогенизиране. Следват захарта и шоколадовия крем, а след тях яйцата, брашното и ароматите. Сместа се разбива много леко и изсипва в подготвената тава. Сладкишът се пече 20-25 мин., след което се изважда от фурната и леко охлажда.
Подготвя се глазурата: Маслото се разтопява слабо и разбърква с "нутелата" и фъстъченото масло до гладък крем. Излива се върху охладения, но не студен сладкиш.


Оставя се до пълното му изстиване, 
поръсва с шоколадовите капки и разрязва на парчета.




При сервиране се  гарнира с по желание с карамелен сос,
 още шоколад и лешникови ядки.


Опитайте...

14 коментара:

  1. Обичам всичко шоколадово, а този сладкиш направо ме остави без думи!
    Поздрави и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    при теб всичко е като извадено от някое луксозно списание.Нямам думи - красота, изящество при поднасяне и представяне на рецептата.Разкош !
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно шоколадово изкушение, Дианка!
    И прекрасно поднесено от теб, както винаги, поздравления за креативността :)
    Поздрави и хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиво и нежно, Дианче!
    Поздрави и усмихната сряда.

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско великолепие, Дианка! Поздравления и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Греховно изкусителен. Тройно даже! Великолепен сладкиш, Диана! Както винаги! Поздрави и топла и умиротворена есен!

    ОтговорИзтриване
  7. Малко шоколадово бижу!
    Любимите ми брауни!
    Сърдечна прегръдка, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, знаеш ли какво си мисля... Че твоят свят е като едно малко съвършенство - толкова, колкото е необходимо! Винаги добре премерено, добре приготвено, добре представено, без излишък и без недостиг... Прекрасно! Ето и този сладкиш, поредното доказателство. Благодаря ти за винаги стоплящото вдъхновение!
    Прегръдки най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда уникално! Толкова шоколадово изкушение и поднесено с такъв финес! Поздравления, Дианка!
    Хубави последни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. "Въпрос на вкус и въображение" - ето това е от което прелива тук!
    Както винаги - прекрасно предложение, Дианка, дето се вика - завърна се с гръм и трясък, или по-скоро - с финес!

    ОтговорИзтриване
  11. Веднага се усеща, че дойде септември- вкусовете станаха по-топли, но не по-малко изкушаващи. Хубава есен, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  12. Ех, Диани, дори и аз, необичащата сладкиши много-много, посегнах към монитора и се изкуших страхотно от красиво поднесения и със сигурност много вкусен сладкиш!
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване
  13. Толкова лесно, а невероятно вкусно! Ще го забъркам за първия учебен ден!
    Понякога имам проблеми с пускането на коментари тук, не зная защо. Просто това поле не се изписва никъде и затова се забавям:) Сега обаче успях:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви, дами и много се радвам,
    че тази идея за много шоколадов сладкиш ви допада...
    Светлана,
    Елена,
    Пепи,
    Габи,
    Иглика,
    Нели,
    Дани,
    Гери,
    Светле,
    Весе,
    Мъхче,
    Мария,
    Траяна,
    Много сте мили,поздрави за вас и хубави есенни дни.

    ОтговорИзтриване