Ябълкови чийзкейк бисквити – с крем сирене, ухание на масло и канела, меланж от ябълков чипс и орехова поръска. Сладките наподобяват фин ябълков
пай от маслено тесто, с крема сиренето и нещо като чийзкейк, пълни с ароматите на есента - разпръснати парчетата ябълка, канела и хрупкави орехи по
периферията.
Акцент в тези ябълкови чийзкейк бисквити е не толкова използването
на крем сирене в маслени бисквити по аналогия с чийзкейка, /има подобни
рецепти/, а ябълковият чипс.
Традиционно сушените плодове се свързват с късната есен,
зимата и ошава. Сушените плодове като концентрирани хранителни продукти,
съдържат много малко вода и са богати на прости захари (глюкоза и фруктоза),
което само по себе си ги прави
висококалорични, но калориите им не са “празни”, а съдържат жизненоважни
хранителни вещества. Съвременните технологии за естествено изсушаване не само
запазват витамините и минералите в сушените плодове, но те дори са с по-висока
концентрация на тези вещества. Сушените ябълки са богати на витамини от групата
В, С и Е, минералите желязо, магнезий и фосфор, пектин и фибри. В 100 г сушени
ябълки се съдържат около 244 ккал; 0,9 г белтъчини; 0,3 г мазнини и 66 г
въглехидрати. Сушените ябълки активизират мозъчната активност, предпазват от
сърдечносъдови и простудни заболявания, укрепват венците и подобряват
храносмилането. Четох за едно интересно изследване: Ако се приложи режим
с похапване по 12 колелца сушени ябълки на ден, в рамките на три месеца ще се отчете
значителен спад в нивата на холестерола. Дванайсете ябълкови пръстенчета са
еквивалент на изяждането на две пресни ябълки на ден. Удобството при сушените
ябълки е, че може да се хапват навсякъде и по всяко време, защото не се налага
да се мият, белят или да се изхвърля огризката. framar.bg
Ябълкови чийзкейк бисквити
/с изменения от Apple Cheesecake Shortbread Cookies/
Продукти: около 3 дузини
11/3-1 ½ ч. чаша
брашно
2/3 ч. чаша масло, стайна температура /150гр./
60 гр. крема сирене, стайна температура
2/3 ч. чаша масло, стайна температура /150гр./
60 гр. крема сирене, стайна температура
2/3 ч. чаша захар на пясък
1 ч. л. канела на прах
¼ к. л. прясно смляно индийско орехче
¼ к. л. сол
1 ванилия
1/3 ч.чаша сушени ябълки, ситно нарязани
½ ч.чаша орехи, ситно нарязани/едро смлени
¼ к. л. прясно смляно индийско орехче
¼ к. л. сол
1 ванилия
1/3 ч.чаша сушени ябълки, ситно нарязани
½ ч.чаша орехи, ситно нарязани/едро смлени
По желание: разполовени орехови ядки за гарниране
Смесват се брашното със солта, канела и индийско орехче в
средно голяма купа и оставя настрана. В купа с миксер се добавя маслото, крема
сирене, захар и на средна скорост се разбива до блед пухкав крем, или около 2
минути.
В купата с миксера на ниска скорост, се поръсват сухите съставки само докато се съчетаят. Прибавят се сушените ябълки и ванилия, и разбъркват до обединяване.
На лист хартия за печене се оформяне тестото като цилиндър около 5-5 ½ см. диаметър. Увива се в пергаментова хартия и се замразява, докато се стегне, или най-малко един час.
В купата с миксера на ниска скорост, се поръсват сухите съставки само докато се съчетаят. Прибавят се сушените ябълки и ванилия, и разбъркват до обединяване.
На лист хартия за печене се оформяне тестото като цилиндър около 5-5 ½ см. диаметър. Увива се в пергаментова хартия и се замразява, докато се стегне, или най-малко един час.
Тук промених рецептата, за да се обединят по-добре вкусовете
и да омекне ябълковият чипс,, оставих оформените рула за една нощ в хладилник.
Преди печенето поставих за около 30 мин. във фризер.
Загрява се фурната до 175 С. Изважда се тесто от фризера и овалва в нарязаните орехи. Нарязва се на около 5-6мм. резени (ако е необходимо се облепват отвън с още орехи отново след нарязване,) и отново поставят във фризера за около 10-на минути. Пекат се в тава, покрита с лист за печене до златисто кафяво около ръбове, или около 12 минути. Около 7-8 -та минута от печенето, върху сладките може да се постави и по една цяла орехова ядка. Охлаждат за 2-3 минути върху тавата, преди да се извадят, след което поставят върху решетка, за да се охладят напълно. А както повечето маслени бисквити омекват с времето, ако останат:)
Загрява се фурната до 175 С. Изважда се тесто от фризера и овалва в нарязаните орехи. Нарязва се на около 5-6мм. резени (ако е необходимо се облепват отвън с още орехи отново след нарязване,) и отново поставят във фризера за около 10-на минути. Пекат се в тава, покрита с лист за печене до златисто кафяво около ръбове, или около 12 минути. Около 7-8 -та минута от печенето, върху сладките може да се постави и по една цяла орехова ядка. Охлаждат за 2-3 минути върху тавата, преди да се извадят, след което поставят върху решетка, за да се охладят напълно. А както повечето маслени бисквити омекват с времето, ако останат:)
Чудесно допълнение към чаша горещ ябълков чай.
И разчупени:
Опитайте...