понеделник, 2 ноември 2015 г.

Тиквени блини с портокал и медено орехов сос



След серията с ябълки, дойде време за тиквени истории без аналогия с подобни тематични празници. Тиквата е на почит у дома и ако миналата година заложих на бисквити и бонбони, сега започвам с едно предложение за закуска или десерт - Тиквени блини с лек нюанс на портокал, масло и канела в компанията на топъл медено-орехов сос. Бързи и лесни, със сладка, може и солена плънка, въпрос на желание, но с една препоръка: Оставете ги малко да отдъхнат и се насладете на уханието им: ароматът се излъчва не само корите на портокал в тях, но и тиквата, и канелата се сливат заедно в една прекрасна хармония. Тиквеното пюре придава мека и копринена гладкост на блините, и без да доминира - фин и деликатен вкус, така че, ако обичате тиква, вие със сигурност ще им се насладите. Ето ги:


   Тиквени блини с портокал и медено орехов сос 


Тиквени блини с портокал
Продукти за 8 големи палачинки
2/3 ч.чаша тиквено пюре 
2 яйца                                 
1 ½ ч.чаша мляко
1 ½ ч. чаша брашно          
2 с.л. захар
½ портокал кора и сок     
1 ч.л. портокалов ликьор*
1 щ. сол
2 с.л. олио
½  ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

Медено-орехов сос
Продукти:
60 гр. масло
2-3 с.л. мед
¼ ч.чаша портокалов сок
½  ч.чаша орехи
½ ч.чаша стафиди, използвах бели и черни
1 с.л. портокалов ликьор*
1 ч.л. портокалова кора
ванилия

1 ч.чаша =240 мл.
* портокаловият ликьор може да се пропусне, за деца

Още малко мазнина за намазване на тигана за пържене
За тиквените блини:
Поотделно се смесват сухите продукти - брашното с бакпулвера, канелата, захарта и солта; и мокрите – тиквено пюре, олио, двете яйца, сок, кора и ликьор от портокал. Обединяват се и разбиват до гладкост, след което постепенно се налива млякото. След хомогенизирането на сместа се оставя да престои около ½ час. Важно е да не се пропуска този етап на отлежаване, защото да възможност на продуктите да обединят вкусвате и ароматите си. Пържат се на умерена температура до златисто и двете страни, след което изваждат, навиват се на руло и сервират със соса.

За медено-ореховия сос:
Стафидите се заливат с портокаловия сок и ликьора. В сух тиган се запичат на слаб огън орехите и изваждат. На умерена температура в плитък съд се стопява маслото с портокаловата кора и към него се налива отцедения сок от стафидите, може да се долее още малко портокалов сок, за получаване на средно гъст сос. След завиране и уплътняване се прибавят се орехите, меда и стафидите, ароматизира се с ванилията и маха от котлона. 


Палачинките се поливат със соса.


Вече споменах за препоръката: Оставете ги малко да отдъхнат и се насладете на уханието им.


Класиката на палачинки с шоколадов крем е напълно удачна и за тиквените.


Опитайте...


8 коментара:

  1. Дори самото име на рецептата звучи вкусно, Дианка! А презентацията всеки път е уникална! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни блини, Дианка! Толкова вкус и цвят са съчетани в тях, а в комбинация и с този прекрасен сос, се превръщат в идеална закуска, много красиво поднесена, както винаги. :)
    Бих опитала с удоволствие!
    Поздрави и слънчеви есенни дни! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, отново вдъхновяваш! Аз също наскоро приключих една ябълкова серия рецепти, които още не са видели бял свят, и се насочвам към такива с тиква. Имам няколко останали бурканчета тиквено пюре, които трябва да влезат в употреба. Тези палачинки ще бъдат опитани - нямам избор! Ти просто не ми оставяш, иначе ще се удавя в съня си, докато ги сънувам! Прегръдка и ти пожелавам красив октомври!

    ОтговорИзтриване
  4. Е, Дианка ,
    чудни са блините, а сосът , с който са поднесени е разкошен.Прекрасно предложение, а представянето и снимките са както винаги вълшебни.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  5. И тук да кажа, че са чудесни и
    поднесени перфектно!
    А колко преглъщане падна....
    Прегръдки, Дианка и усмивки през седмицата!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат вълшебно, Дианка! Винаги можем да разнообразим съботната закуска с нещо различно. Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  7. Пак нещо вкусно и интересно, Диди!
    Ще си хапна с удоволствие.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета, радвам се,
    че тази идея за тиква и блини в едно ви допада... опитайте...:)
    Поздрави за вас и хубави есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване