сряда, 25 ноември 2015 г.

Постни пурички с плънка от картофи и гъби



Идеята на това предложение е съчетанието на едно пръхко постно тесто със сезонна и засищаща плънка. Рецептата я има в руските форуми, онагледена е в стъпки, много лесна и сравнително бърза за изпълнение. Акцентът се пада на тестото – брашно, вода и повечко мазнина. Без да навлизам в подробности за обясняване на случващите се химическите процеси, завишеното количество олио възпрепятства образуването на стабилни глутенови нишки /глутенът придава еластичност на тестото/ и прави тестото след изпичане крехко и хрупкаво. Сходна, интересна и много апетитна разновидност във вариант банички скоро предложи Ина, но за разнообразие аз запазих идеята на базовата рецепта. Ето ги:


Постни пурички с плънка от картофи и гъби


Продукти за 12-16 пурички
Тесто:
½  ч. чаша олио
½ ч.чаша топла вода
2 – 2 ½ ч.чаша брашно
сол на вкус /¼ к.л/ 
Плънка:
2 картофа, по-едри сварени
1 стрък праз*
1ч.чаша стерилизирани гъби*
сол, черен пипер на вкус
1 ч.л. мащерка / магданоз
1-2 с.л. олио
сол, черен пипер на вкус
1 с.л. сусамово семе за поръсване

1 ч.чаша =240 мл.
* в оригинална рецепта се използва кромид лук и пресни гъби.
Първо се подготвя тестото:смесват се пресятото брашно със солата, олиото и водата /използвах хладка/ и замесват до оформяне меко и еластично тесто. Оставя се покрито със стреч фолио, да отпусне, докато се подготви плънката. Сваряват картофите, обелени и нарязани на едро, след което отцеждат /течността се запазва/, намачкват фино и с част от водата се оформя смес като много гъсто пюре. Нарязаният праз лук се задушава в затоплената мазнина и към тях се добавят отцедените и нарязани гъби, като задушаването продължава до изпаряване на течността. Овкусява се с подправките, смесва с картофеното пюре и сместа се разбърква до хомогенизиране. Изчаква се леко да изстине.
Фурната се загрява на 180-200С. Тестото се разделя на 12-16 парчета и всяко едно се оформя на топка, след което разточва с малко брашно много тънко /пластично е и податливо за работа!/ В единия край се поставя по 1 голяма супена лъжица от плънката и завива като пуричка или по-дълга сармичка.
Подреждат се с края отдолу в тава, покрита с хартия за печене, поръсват се със семена от сусам и поставят в затоплената фурна. Пекат се около 30 минути или повече, според големината, до златисто, след което изваждат и са готови за сервиране.


Със салата, сос или чисти – пръхка и хрупкави коричка, мека и ароматна плънка…


И отблизо:


Опитайте...


11 коментара:

  1. Леле, страхотни са, Дианка! Непременно ще ги направя! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И отново, и отново! Всеки път тук се наслаждвам. Не постя, но наблягам на постното целогодишно. Прекрасна идея, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Много симпатични, че и подходящи за постещите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    прекрасни са пуричките, чудесно предложение за постите.Лесни, вкусни и бързи за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни са, Дианка!
    Обичам да са по-хрупкави.
    И на Ина баничките са страхотни!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Според мен са страхотни за всеки повод! Картофки, гъбки, маслено тесто... И твоят перфекционизъм, Дианка! :) Изглеждат чудесно!
    Хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, вкусно и красиво, красиво и вкусно - неустоими са тези постни банички - пурички!

    ОтговорИзтриване
  8. Сякаш не ръка,а машина ги е навивала тези пурички,Дианка,отново си изкусен майстор,изпипал всеки милиметър както от приготвеното,така и при представянето!Наистина винаги ми носиш естетическа наслада!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Има ли нещо, дето да не умееш да поднесеш така примамливо...

    ОтговорИзтриване
  10. Тук винаги е наслада за очите!Как ги правиш,как ги снимаш-просто перфектна!Прекрасна нова седмица,Диди!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви,
    драго ми е, че в макар и постен вариант тази идея ви допада.
    Потвърждавам, че тестото е страхотно!
    Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване