понеделник, 30 ноември 2015 г.

Галет с круши, лешници и аромат на ванилия /постен/



Задоволителният резултат на постното тесто за пурички ме обнадежди да опитам и неговият вариант за сладкиши. Конкретната рецепта на галета из постного теста е от руския Forum.say7, с впечатляващ брой страници на одобрителни коментари, разновидности на идеи за плънка и оформление. Пропорциите са аналогични, но към брашното се добавя бакпулвер. Тестото е пластично, податливо на разточване и загъване, лесно и бързо за приготвяне. Резултатът след изпичане – пръхко, крехко и ронливо…, удачно за галет, за тарти, кифлички и други подобни печива. Опитах от една доза да направя галет и кифлички с конфитюр, така съм записала и пропорциите. Заложих на комбинация от зимни круши с лешници и аромат на ванилия. След изпичане глазирах плодовете с кайсиево сладко и гарнирах с лъжица карамелен сироп за сервиране. Чудесен галет се получи, а и кифличките са разкошни - заслужаваха по-хубави снимки, но със сигурност ще се правят пак и ще имат своята компенсация в по-достойно представяне - ето ги:


Галет с круши, лешници и аромат на ванилия /постен/

Постно тесто за галет и  кифлички
Продукти тесто за 2 галета с диаметър 20 см. или около 16-18 кифички
2 - 2 ½ ч.чаша брашно
½ ч.чаша гореща вода
½ ч.чаша олио
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия*
* ако тестото ще се използва за солена плънка, ванилия не се поставя

Продукти плънка за един галет 20 см.
1 голяма круша, или две по-малки
2-3 с.л. захар, или на вкус
1 ч.л. нишесте, аромат ванилия
2 с.л. бисквити, фино натрошени
1 ванилова захар на д-р Йоткер
1 с.л. лимонов сок
¼ ч. чаша лешникови ядки, разполовени
1 с.л. захар за поръсване

1с.л. сладко кайсия за намазване
1с.л. карамелен сироп

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се приготвя тестото:
Смесват горещата вода с олиото и добавят към пресятото брашно с щипката сол и бакпулвера. Бързо се замесва гладко еластично тесто и оставя в хладилник.
Подготвя се плънката:
Смесват се нишестето, ваниловата и обикновена захар.
Крушата се обелва, почиства се от семенната част и нарязва на сектори. Парчетата се поставят в купа и поръсват с лимоновия сок.
Фурната се загрява на 180-200С.
Тестото се разделя на две части и разточва на кръг с дебелина около 3-4 мм. Прехвърля се върху тава, покрита с хартия за печене. Отгоре се разстилат бисквитите.
Крушите се отцеждат, смесват със захарта и нишестето и подреждат върху бисквитите. Между тях и отгоре се поръсват лешниковите ядки. Тестената подложка се загъва частично по периферията върху плънката. Леко се навлажнява , поръсва със захарта и поставя във фурната. Пече 30-35 мин. до златисто и изважда. Намазва се с конфитюра и прехвърля на решетка леко да се охлади и нареже.


Гарнирах с лъжица карамелен сироп за сервиране.


Кифличките се пекат 25-30 мин. до златисто, изваждат се и оставят на скара да изстинат, като конфитюрът е желателно да бъде с по-плътна консистенция.



Опитайте...

10 коментара:

  1. Чудесен галет, Дианка!
    С удоволствие ще пробвам тестото!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако реша да постя, това ще е мястото, което ще посещавам най - често!
    Всичко е много, много красиво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Дианка!
    Отдавна искам да направя постен галет, но все с каненето си останах.
    Имаше един виц :), който в случая с мен може да звучи така:
    Каних се да напрвя галет, но не си приех поканата :D

    Желая ти усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, макар и постен, галета в т. ч. и кифличките са неустоими!
    Поднесла си ги с голям финест!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Многократно съм използвала това тесто за галети с различна плънка. Невероятно е! Икономично, лесно за обработка, хрупкаво! Препоръчвам го с две ръце!
    Остава само да го ползвам за направата на кифлички или соленки.
    Както винаги, поднесено с изящество и вкус! :)
    Поздрави, Диана!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    прекрасен е галета.Интересна плънка и чудесно постно тесто.Не обичам претрупаните с продукти и прекалено наситени с животински продукти теста за каквито и да било галети, питки, кексове.Твоят галет както винаги изглежда великолепно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасен .....изглежда хрупкав и неустоимо вкусен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви,
    драго ми е, че в макар и постен вариант тази идея ви допада.
    Потвърждавам, че тестото е страхотно!
    Сърдечни поздрави за вас и вдъхновени предпразнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепен десерт в два варианта,Дианка!Много ми харесват и кифличките,но галетът грее като слънце,толкова е накипрен и изпипан!Щастливи декемврийски празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Роси,
    много се радвам, че и ти хареса тази идея -
    здрави, хубави и усмихнати празнични, а и делнични дни!
    Сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване