Това е една от рецептите, с които участвам в първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD . Елегантно и красиво оформление, тематично и интересно съдържание с прекрасни рецепти. Поздравления за Мария и Гери и благодарност - подарихте ни частица коледна магия в навечерието на предстоящите празници, за мен е удоволствие да участвам в първия брой.
Моята задача бяха постни ястия и сред традиционните баници, тиквеници и баклави избрахме малко по-различен десерт - домашна хлава, шоколадова:)
Шоколадовата халва е от благинките на едно по-старо време. Халвата,
макар и един от най- популярните ориенталски десерти има дълбока традиция и у
нас. В голямото разнообразите и изобилие от вкусове и аромати като начало се
открояват два вида халва: на основа семена /тахан/ и на основа брашно, грис,
захар, яйца. Въпреки използваните различни продукти, технологията на приготвяне
е аналогична: към горещ и гъст захарен сироп се добавя тахан и други съставки,
бърка се до получаване на желаната консистенция, след което халвата се разлива
във форми и се оставя да изстине. По същия начин се прави и бяла халва, но без
тахан, а със захар, брашно, ванилия и ядки. Е тази рецепта е за подобна халва с
какао, придавайки шоколадов нюанс във вкуса …
Постна шоколадова халва
/Cokoladna halva/
Продуктите са в съотношение за една чаша като мярка
1 чаша вода
2 чаши олио
2 чаши олио
6 чаши захар
6 чаши брашно
1 чаша какао на прах
2 чаши орехи /може лешници, бадеми и/или други/
6 чаши брашно
1 чаша какао на прах
2 чаши орехи /може лешници, бадеми и/или други/
Продукти за тава 20х20 см. - ½ ч.чаша за мярка, т.е 120 мл.
Тава 20х20 см. се
покрива с алуминиево фолио.
В по-дълбок съд се налива водата, захарта и олиото и на
умерена температура се загрява за да се стопи захарта и заври. Има някои
варианти на рецептата, при които захарта първо се карамелизира. Отделно се
пресяват брашното с какаото, след което се добавят към сиропа. Температурата се
намалява и с разбъркване сметта се сгъстява и хомогенизира. Последно се
прибавят натрошените на едро ядки и получената халва се прехвърля в тавата.
Изравнява се и заглажда, изкачва се няколко часа да стегне и нарязва на порции.
Съхранява се в хладилник.
И разрязана.
Опитайте...
Дианка,
ОтговорИзтриванепрекрасна е тази постна халва.Чудесно предложение за всички постещи.Радвам се,че участваш в списването на това списание.Поднасянето е винаги перфектно както винаги при теб.
Поздрави и приятна подготовка за предстоящите празници !
Мястото прелива от здравословни и постни рецепти! Много е подходящо за вегани и вегетарианци, както и за постещи! На толкова вкусни рецепти попадам всеки пък тук, че винаги като видя, че имаш нова публикация, влизам да прочета с голям интерес. Научих много неща за постната кухня и с голямо удоволствие бих минала само на вегетарианска храна :) Само дето много ще ми липсват млечните... Халвата ще я направя задължително! Вече си я записах в папката на чакащите рецепти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнати дни ти желая!
Изглежда разкошно, Дианка! Опакована направо за подарък:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеПърво, поздравление за участието ти този невероятно красив и изпълнен с професионализъм проект, Диди! Поздравления и за двете дами и вложения труд! Прекрасна рецепта и както винаги представена по най-елегантния начин! Усмихнати почивни дни пред теб, мила!
ОтговорИзтриванеЧудесна халва, Дианка :)
ОтговорИзтриванеИ поздравления за участието ти в това прекрасно
начинание!
Прегръдки и усмихнат уикенд!
Елегантност и в поднасянето и във вкуса(съдейки от състава)!
ОтговорИзтриванеПоздравления и прегръдки,Ди!
Великолепно изглежда, Диди. Просто не мога да повярвам, че е постен сладкиш.
ОтговорИзтриванеДианка, аз си умирам за халва, всякаква! И да знаеш само колко много харесах твоето предложение! При първа възможност ще опитам, страшно идейно. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Дианче, халвата ти е просто трепач!
ОтговорИзтриванеНикога, на никого не би хрумнало, че е постна, ти си просто ненадмината в тази област!
Благодаря ти за невероятната рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за позитивните коментари и мнения,момичета,
много се радвам, че ви допада тази идея - а вкуса ще го познаете...
Благодаря на Мария и Гери за поканата, доверието и удоволствието да се работи с тях - Успех!
Сърдечни поздрави, прегръдки и още празнично вдъхновение!
Великолепно!
ОтговорИзтриванеДа му се отще на човек шоколада като я гледа. :)
Много усмивки от мен, Дианка!
И тази халва ми е по-вкуса! Чудесни, празнични снимки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Ирма, Бети,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че и вие харесвате тази идея -
здрави, хубави и усмихнати празнични, а и делнични дни!
Сърдечни поздрави за вас, Диана