петък, 11 декември 2015 г.

Постна шоколадова халва





Това е една от рецептите, с които участвам в първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD . Елегантно и красиво оформление, тематично и интересно съдържание с прекрасни рецепти. Поздравления за Мария и Гери и благодарност - подарихте ни частица коледна магия в навечерието на предстоящите празници, за мен е удоволствие да участвам в първия брой.
Моята задача бяха постни ястия и сред традиционните баници, тиквеници и баклави избрахме малко по-различен десерт -  домашна хлава, шоколадова:)
Шоколадовата халва е от благинките на едно по-старо време. Халвата, макар и един от най- популярните ориенталски десерти има дълбока традиция и у нас. В голямото разнообразите и изобилие от вкусове и аромати като начало се открояват два вида халва: на основа семена /тахан/ и на основа брашно, грис, захар, яйца. Въпреки използваните различни продукти, технологията на приготвяне е аналогична: към горещ и гъст захарен сироп се добавя тахан и други съставки, бърка се до получаване на желаната консистенция, след което халвата се разлива във форми и се оставя да изстине. По същия начин се прави и бяла халва, но без тахан, а със захар, брашно, ванилия и ядки. Е тази рецепта е за подобна халва с какао, придавайки шоколадов нюанс във вкуса …


Постна шоколадова  халва

/Cokoladna halva/
Продуктите са в съотношение за една чаша като мярка
1 чаша вода
2 чаши олио
6 чаши захар
6 чаши брашно
1 чаша какао на прах
2 чаши орехи /може лешници, бадеми и/или други/
Продукти за тава 20х20 см. - ½  ч.чаша за мярка, т.е 120 мл.
Тава 20х20 см. се покрива с алуминиево фолио.
В по-дълбок съд се налива водата, захарта и олиото и на умерена температура се загрява за да се стопи захарта и заври. Има някои варианти на рецептата, при които захарта първо се карамелизира. Отделно се пресяват брашното с какаото, след което се добавят към сиропа. Температурата се намалява и с разбъркване сметта се сгъстява и хомогенизира. Последно се прибавят натрошените на едро ядки и получената халва се прехвърля в тавата. Изравнява се и заглажда, изкачва се няколко часа да стегне и нарязва на порции. Съхранява се в хладилник.


И разрязана.

Опитайте...


13 коментара:

  1. Дианка,
    прекрасна е тази постна халва.Чудесно предложение за всички постещи.Радвам се,че участваш в списването на това списание.Поднасянето е винаги перфектно както винаги при теб.
    Поздрави и приятна подготовка за предстоящите празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Мястото прелива от здравословни и постни рецепти! Много е подходящо за вегани и вегетарианци, както и за постещи! На толкова вкусни рецепти попадам всеки пък тук, че винаги като видя, че имаш нова публикация, влизам да прочета с голям интерес. Научих много неща за постната кухня и с голямо удоволствие бих минала само на вегетарианска храна :) Само дето много ще ми липсват млечните... Халвата ще я направя задължително! Вече си я записах в папката на чакащите рецепти!
    Прегръдки и усмихнати дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда разкошно, Дианка! Опакована направо за подарък:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Първо, поздравление за участието ти този невероятно красив и изпълнен с професионализъм проект, Диди! Поздравления и за двете дами и вложения труд! Прекрасна рецепта и както винаги представена по най-елегантния начин! Усмихнати почивни дни пред теб, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна халва, Дианка :)
    И поздравления за участието ти в това прекрасно
    начинание!
    Прегръдки и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Елегантност и в поднасянето и във вкуса(съдейки от състава)!
    Поздравления и прегръдки,Ди!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепно изглежда, Диди. Просто не мога да повярвам, че е постен сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, аз си умирам за халва, всякаква! И да знаеш само колко много харесах твоето предложение! При първа възможност ще опитам, страшно идейно. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианче, халвата ти е просто трепач!
    Никога, на никого не би хрумнало, че е постна, ти си просто ненадмината в тази област!
    Благодаря ти за невероятната рецепта!

    ОтговорИзтриване

  10. Благодаря за позитивните коментари и мнения,момичета,
    много се радвам, че ви допада тази идея - а вкуса ще го познаете...
    Благодаря на Мария и Гери за поканата, доверието и удоволствието да се работи с тях - Успех!
    Сърдечни поздрави, прегръдки и още празнично вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепно!
    Да му се отще на човек шоколада като я гледа. :)
    Много усмивки от мен, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  12. И тази халва ми е по-вкуса! Чудесни, празнични снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви, Ирма, Бети,
    много се радвам, че и вие харесвате тази идея -
    здрави, хубави и усмихнати празнични, а и делнични дни!
    Сърдечни поздрави за вас, Диана

    ОтговорИзтриване