И пак идея за постни питки - този път тип "шишарка". Това е второто ми предложение за първи брой на новото електронно списание SOintoFOOD, а то няма нужда от по-специално представяне - вече подобаващо харесано и оценено...
Има различни рецепти за такъв вид питки, моята е постна. Тестото е за класически баварски геврек претцел/бретцел, а оформлението - леко рошавко, стилизирано наподобящо шишарка. Технологията с варене в слаб соден разтвор им осигурява златисто кафява коричка и мека вътрешност. Бързо, лесно и по-различно, но вкусно...
Има различни рецепти за такъв вид питки, моята е постна. Тестото е за класически баварски геврек претцел/бретцел, а оформлението - леко рошавко, стилизирано наподобящо шишарка. Технологията с варене в слаб соден разтвор им осигурява златисто кафява коричка и мека вътрешност. Бързо, лесно и по-различно, но вкусно...
Постни питки „шишарки”
За тестото:
2 ¼ ч. чаши бяло брашно
10-12 гр. прясна или ½ с. л. суха мая
¾ ч. чаша вода ( ¼ чаша за закваската, ½ чаша за тесто)
2 с. л. олио /зехтин
1 ч. л. сол
¾ ч. чаша вода ( ¼ чаша за закваската, ½ чаша за тесто)
2 с. л. олио /зехтин
1 ч. л. сол
1 ч.л. мед
За бланширане:
6 ч.чаши вода
2 с. л. сода за хляб
едра сол за поръсване
едра сол за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се подготвя заквасата с мая: ¼ чаша топла вода, мед и
мая се размиват в малка чашка и оставя за 10-на минути да задейства и „шупне”
За тестото: Може да се използва миксер с кука за
тесто: смесват се брашното, солта, олиото, маята, и допълнително ½ чаша вода
(общо ¾ чаши вода). Тестото се меси на ръка за около8-10 минути, или с миксер
на средно ниска за около 5-6 минути докато тестото започне да се отдръпва от
купата.Оформя се на ръка като топка и поставя в голяма купа, намазана с малко
олио. Покрива се и оставя да втаса на топло място за около 40 минути, или
докато не се е удвоило по обем.
Загрява се фурната до 175-200С.
Загрява се фурната до 175-200С.
Втасалото тесто се изважда от купата, удря се няколко пъти и
оставя за малко да отпусне.
Подготвя се лист хартия за печене, намазнява се и поставя в тава.
Подготвя се лист хартия за печене, намазнява се и поставя в тава.
Върху леко намазнена повърхност тестото се разрязва на 12
части, които се омесват на топки.
Подготвя се дълбок съд, в който се наливат 6 ч.чаши вода,
добавят се 2 с.л. сода бикарбонат, разбърква се и изчаква сместа да кипне.
Всяка една питка се потапя във врящата смес, след първоначалното потъване,тя се
издига нагоре и общо след около 30 секунди изважда с решетъчна лъжица и поставя
върху предвидената хартия за печене. Докато е все още мокра, с кухненска ножица
се прорязват под наклон връхчета и поръсва с едра сол. Така се процедира и с
останалите /аз ги подготвяха на партиди от по 3-4 питки/.
Пекат се около 15-20 минути, според големината, до златисто,
изваждат се и са готови за сервиране.
Вече споменах, че имат тънка хрупкава коричка и мека вътрешност.
Опитайте...
Нямаше как да ги видя и тук,и да не затрепка сърцето ми от удоволствие....Тези шишарки задължително ще направя и за нашата коледна трапеза,Ди!Благодаря!
ОтговорИзтриванеПрекрасни творения, Дианка!
ОтговорИзтриванеИ участието ти е списанието е впечатляващо :)
Прегръдки!
Много красиви питки, Дианче. Правих по тази технология таралежчета, а то с друг поглед и за шишарки е могло да минат :) Много са оригинални, точно за празнична трапеза! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеТолкова са красиви и оригинални!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Диана!
Чудесни са, Дианка!
ОтговорИзтриванеМного ги харесвам, но в моята рецепта са с масло и с яйце.
С удоволствие бих опитала и твоите :)
Поздрав!
Страхотна идея за питки, Дианка! Отново много оригинално и красиво предложение!
ОтговорИзтриванеВълшебни празици!
Страхотни шишарки! Много интересни и идейни! А какви снимки само - нямам думи!
ОтговорИзтриванеГоляма си майсторка, Дианка!
Поздравления! :)
Много оригинални, много вкусни и много красиви! Всяка твоя рецепта заслужава медийна изява, Дианка! Просто си невероятна, поздравявам те!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванечудесно празнично предложение.Рецептата е лесна, технологията на приготвяне много интересна.Ако разполагам с време ще ги приготвя по празниците.За жалост съм много натоварена с участия в коледни концерти.
Приятна предпразнична подготовка !
Поздрави !
Поздравления и комплименти, Дианка! Стилно и силно представяне на страниците на списанието.
ОтговорИзтриванеА тези шишарки така са ми се запечатали в съзнанието, че видя ли ги отново, за пореден път се заричам да ги направя още на деня. Ама пусто време... Непременно обаче ще се възползвам от рецептата по празниците. Благодаря, че я сподели, мила!
Прегръдки!
Влюбих се в тях още в списанието, но и тук ще кажа - майстор си, Диди! Само ти може да вдъхновяваш и да ни учиш по този уникален начин! Весели празници, мила!
ОтговорИзтриванеУау! Страхотни са Диди!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Диани! Много ми харесаха веднага щом ги видях в списанието! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,мили дами,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че тази идея ви допада -
здрави, хубави и усмихнати празнични, а и делнични дни!
Сърдечни поздрави за вас, Диана