петък, 18 декември 2015 г.

Коледни маслени сладки с коктейлни череши



И докато моите традиционни меденки изчакват ред за декориране, ето първите коледни сладки за тази година – Коледни маслени сладки с коктейлни череши
Както всяка година идеите са много, любимите също, но и е опитвам да приготвя нещо ново и по-различно. Но маслените бисквити като че са абсолютен фаворит за коледни сладки, а нямам рецепта за тях в блога. Семпли от към съставки, но с дълбок маслен вкус и фин ванилов аромат - Шотландски маслени бисквити (shortbreads). Знае се тайната за добрия вкус и същина на този тип печива,  в използването на висококачествено масло: като не става само въпрос за аромат на масло, а мазнините възпрепятстват образуването на еластични връзки (глутен) и по този начин обуславя крехката структура, тип "пясъчно тесто", а добавката на царевично нишесте омекотява плътността и подпомага този ефект. Бързи, лесни и трайни…, пръхки, крехки и пристрастяващи, и нотка празничен вид с акцент от коктейлните  череши.


Коледни маслени сладки с коктейлни череши


Продукти: за около 3 дузини
1 ч.чаша масло
½ ч.чаша пудра захар
1 ванилия
¼ ч.чаша нишесте
1 ½ ч.чаша брашно
мараскино череши /кандирани череши или цитрусови корички
1 ч.чаша =240мл.

В голяма купа, с миксер се разбиват маслото с пудрата захар, нишестето, аромат ванилия и щипка сол, докато станат пухкави; смесват в брашно само докато се хомогенизира и оформя  на топка.  Покрива се купата и  съхранява в хладилник само да стегне, около 20 минути. Това тесто също може да издържи в хладилник за 3-4 дни, така че може да се пекат на части, и да се ползват пресни от фурната.
Фурната се загрява на 150 ° C.
От тестото се късат топчета с големина на орех, леко се овалват и приплескват. В средата се оформя плитка вдлъбнатина и в нея се поставя по една коктейлна череша. Могат се оформят и други форми, тестото е пластично и податливо за разточване, шприцоване и моделиране.едните шприцовах, а други омесих с кандирани цитрусови корички и нарязах на дискчета. Могат да се овалват в цветна захар.
Пекат се в предварително загрята фурна до бледо златисти от 14 до 16 минути. Оставят се да изстинат първо леко в тавата, а след това и на  решетка. 



Могат да се съхраняват в плътно затворени съдове до 2 седмици.


Липсата на сняг тази година замених с изкуствен:) Опитах и една празнична декорация на снимките...


Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

7 коментара:

  1. Уникални са, Дианка!
    Съвършени!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    чудесно предложение за празниците.Интересни, стилни и красиви изкушения.Стига да има време човек малко да се поглези и да ги приготви.Благодаря за идеята.
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

    ОтговорИзтриване
  3. Еха, че красиви, а сигурно и много вкусни!
    Хубав уикенд! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, толкова красота и финес има
    на снимките!
    Създават прекрасно, коледно настроение!
    Вълшебница си :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, изглеждат чудесно!
    Създават много коледно настроение :)
    Поздрави и приятна предпразнична подготовка!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, мили дами,
    много се радвам, че ви допадат - хубави и усмихнати празнични дни!
    Сърдечни поздрави за вас, Диана

    ОтговорИзтриване