понеделник, 16 май 2016 г.

Солено брюле с горгонзола



Харесвам необичайните превъплъщения на класическите рецепти - един от най-популярните яйчени десерти в солено изпълнение като предястие: Солен крем брюле с горгонзола. Потвърдиха се очакванията ми за фин гладък крем с нотки на доминиращо сирене горгонзола, в компанията на нещо хрупкаво, като препечен хляб или полента и чаша плътно червено вино…  
Видно е, че акцент в предястието има сиренето Горгондзола /Gorgonzola/ - най-доброто италианско сирене в категорията „сини сирена”, носещо името си от град в Северна Италия. Консистенцията му е мека и кремообразна, а неповторимият комплекс от пикантен и ароматен вкус със сладки нотки се дължи на изпъстрена със зелено-сини жилки и канали с благородна плесен и дълбоко проникналия във вътрешността на сиренето мухъл.
Рецептата подбрах сред предложените в сайта на Сдружението за защита на сиренето Горгондзола“ (Consorzio per la tutela del formaggioGorgonzola), което контролира производството и продажбата на сиренето - Creme brulè al gorgonzola.


Солено брюле с горгонзола
/по рецепта Creme brulè al gorgonzola/


Продукти за 4 порции /или 2 по-големи/
120 мл. прясно мляко /½ ч.чаша/
120 мл. течна сметана 30% масленост
3 жълтъка
50 гр. сирене горгонзола /¼ ч.чаша/*
сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
1 ч.л. натурално нишесте /равна/**
още:
пармезан за поръсване
домат и босилек за гарниране
черен пипер за поръсване
* използвах Gorgonzola DOPpiccante

Начин на приготвяне:
С ¼ ч.чаша мляко се размива нишестето** - добавянето му е с цел и гаранция за уплътняване, без пресичане на крема по време на печенето. Кипва се останалото мляко със сметаната, сол, черен пипер и индийско орехче, добавя се размитото нишесте и след кипване се маха от котлона. Жълтъците се разбиват до избледняване и увеличаване на обем и към тях на тънка струйка с непрекъснато разбъркване се налива млечно-сметановата смес. Разпределя се в термоустойчиви форми за печене и в тях се натрошава сиренето горгонзола. Пекат се на водна баня /нивото на водата е около ½ от височината на съда/ при 120С за около 25-30 минути.. ;


Изваждат се от водата, поръсват се с настърган пармезан, който може и да се обгори с кухненска горелка и след леко охлаждане сервира.


За гарниране се препоръчва препечен  хляб с масло, аз избрах печени пръчици от полента,
за които не е необходима някаква специална рецепта
/любима рецепта за полента, но охладена, нарязана и запечена на 250С до златисто/.


Опитайте...

15 коментара:

  1. Прекрасна идея, Дианка!
    И перфектно поднасяне!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда страхотно, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    солен крем брюле не съм правила.Твоето предложение е лесно за изпълнение и чудесно за почитателите на сините сирена.У дома не сме използвали никога такова сирене, но трябва да пробвам някой ден.Царевичните пръчици от полента са страхотно допълнение.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  4. цветове и съвършенство!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна идея! Много ми хареса, а се оказва, че е и супер подходяща за режима на 90 дневната диета:) Нямам търпение да дойде денят да си я приготва:))))

    ОтговорИзтриване
  6. Ето това е моят вкус! Страхотно предложение, Диди! Изключително много ми хареса! Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Траяна,
    Елена,
    Габи,
    Богомила,
    Йоли,
    Благодаря ви от сърце мили дами,
    много ме зарадвахте с вашите одобрителни коментари.
    Макар и по-нестандартна комбинацията е със съчетаеми и взаимно допълващи се вкусове,
    ще се радвам да допадне и на вас.
    Сърдечни поздрави, хубави и вдъхновени пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Ехаааа, страхотно предложение, Диди, което още тези дни ще приготвим в къщи ! Благодаря ти за поредната прекрасна, вкусна идея :) Съкровище си ти)
    поздрави и хубав край на седмицата на теб да е!

    ОтговорИзтриване
  9. много интересно, досега не бях попадала на солено брюле. ще го пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептите с интересни сирена са ми най-любими! Обичам горгондзола и много ме зарадва с тази рецепта. Дано и на мен да ми се получи. Стискайте палци!

    ОтговорИзтриване
  11. Диди, още чакам деня, в който ще предложиш нещо, което може да не ми е по вкуса! Като гледам никога няма да стане, защото при теб всичко е толкова вкусно и красиво, че няма как да не го оцени човек подобаващо! Десет от десет! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ми хареса тази идея, Дианка и поднасянето също!

    ОтговорИзтриване
  13. А може ли рецептата за брускетките?

    ОтговорИзтриване
  14. Само с горгонзола ли може да се направи, дайте идеи и за друго...

    ОтговорИзтриване
  15. От сърце ви благодаря, дами и се радвам,
    че тази идея ви допада...
    Много сте мили и поздрави за всяка една!

    Здравейте, ЕлитМК,
    Рецептата за брускетите съм я обяснила,
    а идеята на соленото брюлле е в комбинацията с горгонзола,
    която е уникална по вкус и консистенция, но би могла да се замени
    и с друг тип синьо сирене - Рокфор;Dolcelatte;Bleu d'Auvergne или по ваш избор;
    http://www.drinkfood.biz/bg/appetizers-soups-salads/cheeses/1019000458.html
    Много благодаря и поздрави за вас.

    ОтговорИзтриване