понеделник, 20 юни 2016 г.

Сладолед с лайка, мед и късчета „пчелна пита”



За начало на летния сезон и типичните летни десерт избрах сладолед, а ние обичаме сладолед. И нещо повече ... съвсем летен привкус и фин аромат на лайка с мед, ванилия и лимон. Като че ли е по-обичйно да се пие чай от лайка с лечебна или профилактична цел, но сега малкото нежно цветче приличащо на слънце /древните египетските лечители използвали билката много, са я наричали „цвете на БогаСлънце”/ е в роля на деликатен нежен овкусител. Наименованието chamomilla произлиза от древността и в превод означава „земна ябълка”, приемайки, че наименованието се свързва с приятния ябълков аромат на лайката. Комбинация от ухания - познати и малко екзотични на ароматна лайка, подсилена с нотка ванилия, освежена с лимонова кора и с мек меден полъх. Като хрупкав акцент се включват крехки кехлибарени късчета от бонбонената смес „пчелна пита” – разтопена захар с добавка на сода бикарбонат, създаваща допълнително въздушна и пореста структура, наподобяваща пчелни клетки.  Не съм на ясно относно вдъхновението на авторката за Chamomile Honeycomb Ice Cream, но пък харесах тази рецепта като чудесно развитие в идеята на британският шеф-готвач Гордън Рамзи - Greek Yogurt with Homemade Honeycomb в един нов, разхлаждащ летен вариант.


 Сладолед с лайка, мед и късчета „пчелна пита”


    Продукти:
    2 ч. чаши пълномаслено мляко
    3 ч.л. нишесте царевично нишесте
    50 -60 гр. крем сирене, стайна температура
    1 щ. сол    
    1¼ ч. чаша сметана
    ½ ч. чаша захар
    2 с. л. сладкарска глюкоза
    1 с. л. мед
    1 ч. л. лимонова кора
   ¼ - ⅓ ч.чаша изсушена лайка*
    1 ванилия д-р Йоткер
Още:
    1 ч. чаша парчета от карамелената пчелна пита
1 ч.чаша =240 мл.
*четох, че може да се използва съдържанието на няколко пакетчета чай от лайка, мед и ванилия; 
   Смесват се и размиват 3 с. лъжици от млякото с нишестето в малка купа.
  Отделно се разбива крем сирене, щипка сол, с 2 с.л. от течната сметана до изглаждане и получаване на кремообразна смес /ако е необходимо се претрива през цедка/.
 В тенджера се кипва останалото мляко, със сметаната, захар и глюкозата, като се оставя да поври около 4 минути. Маха се от огъня и ароматизира с меда, лимонови кори и ванилията. В сместа се поставя изсушената лайка, мед и ванилия и оставя да престои около 20-на минути.
Междувременно се подготвят ледена баня с голяма купа с ледени кубчета и студена вода. Прецежда се млякото чрез фино сито и връща отново на котлона. Размива се кашичката от нишесте в горещото мляко и  се оставя да заври на средно-висока температура.С непрекъснато разбъркване за няколко минути се изчаква до леко сгъстяване и уплътняване. Бавно се налива топлата смес към крем сиренето  и окончателно разбърква до хомогенизиране. Получената смес се прехвърля в метална купа и поставя в ледената баня за бързо охлаждане около 30 мин. Поставя се в хладилник за окончателно изстиване /покрита плътно със стреч фолио/. Има две технологични възможности - във фризер  или в машина за сладолед. Ако се избере  замразяване във фризер, се изчаква до започване етапа на замръзване, след което се разбива с миксер до увеличаване на обема и отново охлажда. Ако се използва машина за сладолед се процедира според указанията на производителя. Независимо от избраната технология, преди последното замразяване се добавят натрошените по-едри и по-дребни медени късчета „пчелна пита” Поставя се във фризер за окончателно стягане и съхранение, най-малко 4 часа, но за предпочитане през нощта.


Втора по ред рецепта, но приготвяща се преди сладоледа е „медената пита”    


Медена/пчелна пита
 Продукти:
 1½ ч. чаша захар
  ¼ ч.чаша + 2 с. л. вода
  3 с. л. мед
  3 с. л. царевичен сироп*
  ¼ ч. л. сол
  1 с. л. сода за хляб
1 ч.чаша =240 мл.
*  използвах сладкарска глюкоза
Видео рецепта
Покрива се малка тава с хартия за печене.
Смесват се захарта, водата, меда, глюкоза и сол във висока тежка тенджера /виж видеото!/, като се разбърква, само за да се размесят. Загрява се на средно силен огън, без да се разбърква, до 296 ° F на сладкарски термометър. Четох, а и във видеото се вижда, че може да се приготви и без използване на сладкарски термометър, като следи за получаване на лек кехлибарен оттенък в цвета. Маха се тенджерата от котлона и бързо, но внимателно се разбърква със содата – сместа бухва бързо и обемно.   Веднага се изсипва в приготвената тава и оставя да се охлади  напълно, докато се приготвя сладоледа, около един час. Може да се подготви и по-рано, ще се запази в найлонова торбичка за няколко дни. Когато е напълно студена, пчелата пита се чупи на парчета по-големи и малки около 1 см. Една част, с добавяне на още малко вода, може да се разтопи и изпозлва като карамелен сироп.


При сервиране се поръсва с още парченца и сироп от медената пита.


Може са гарнира със стрък прясна лайка


И отблизо, леко разтопен:


С пожелания за усмихнато, вдъхновено и щастливо лято... Опитайте.

11 коментара:

  1. Разкош, истински летен разкош! А пчелната пита е прелестна! Поздрави, Дианка, сладко, цветно и вдъхновяващо лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, истинска наслада за сетивата!
    Слънчево и вдъхновяващо лято!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви,
    Кате,
    Игличе,
    наистина сладоледът е лятна феерия от фини аромати, нежен вкус и слънчеви цветове...
    Много се радвам, че ви допада.
    Сърдечни поздрави, вълнуващо, усмихнато и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Красив и изкушаващ сладолед, а пчелната пита е нещо ново и съвършено допълващо го. Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. За сладоледа съмнения нямам, че е вкусен, но с тази менеда пита ме изненада! Страхотна е, Дианка! Чудесна идея за летен десерт!
    Прегръдки и хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Страшно обичам пчелна пита, Дианка! И в този вариант също изглежда страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, изглежда изумително! С голямо удоволствие бих загребала от вкусотия, но първо ще се опита да направя пчелната пита! Слънчеви поздрави от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    много и любими аромати.Особено интересна рецепта за " Пчелна пита ", идеална за украси.При теб винаги е неустоимо, красиво и вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  9. Отново много хубава и приятна изненада с прекрасното ти лятно предложение, Дианка!
    Стилно поднесено, ароматно и неустоимо!
    Поздравления с пожелание за весело лято! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Тази пчелна пита ми е много любима и на мен, Диди! Десертът в който си я съчетала е прекрасен! Толкова летен, ароматен и неустоим!

    ОтговорИзтриване
  11. Сладоледчето ми допадна, но тази пчелна пита преди години видях при Вики-Костиля, впечатлих се, приготвих,но не ми допадна, та нея ще пропусна и тук:))
    Красиво поднесено обаче, както винаги!

    ОтговорИзтриване