Започвам сезона на един от любимите ни летни плодове с нещо
семпло, сладко, тематично за днес:) и шоколадово -
Шоколадово брауни с череши и канелена поръска.
Доказано и очаквано добра комбинация – шоколад, череши, канела. Още като
видях рецептата Cinnamon Crumb Brownies за обогатеното класическо брауни с канелен топинг, вече знаех,
че към тях трябва да се присъединят и ароматни свежи череши. Наричани бонбони
на природата, черешите не само успешно успяват да се съчетават с други продукти в сладък и солен вариант, но
и да разгръщат своя фин вкус и нежен аромат
в компанията на различни ухания – масло, шоколад, канела, ванилия, ром.
И това е идеята на днешното предложение – наситено шоколадов блат баруни с ванилия
и лека нотка ром, следва слой от малки вкусни череши и за финал поръска от маслено
тесто с кафява захар и канела. Една нова
вариация на познатото брауни във вкусове, аромати и текстура.
Шоколадово брауни с череши и канелена поръска
Продукти за тава 20х20 см.
Канелена поръска:
½ ч. чаша брашно
¼ ч. чаша кафява захар
½ -1 ч. л. канела на прах
1 щипка сол
3 с. л. студено масло, нарязани на кубчета /около 45 гр./
Шоколадов браунис:
200 гр. черен шоколад, едро нарязан
½ ч.чаша безсолно масло /~115 гр./
½ ч. чаша захар на пясък
½ ч. кафява захар
2 големи яйца
1 ч.л. ванилена захар*
1 ч.л. амарето или 1 к.л. ромова захар*
1 ч. чаша брашно
½ к. л. сол
½ к. л. сол
1 ч.чаша пресни череши**
Още сладолед, шоколадов сос и глазирани череши
* ароматизирана захарна смес на Dr. Oetker
** почистените от костилките пресни череши могат да се доовкусят предварително, като се поръсят с коняк,
захар и канелата.
1 ч.чаша =240 мл.
Първо се приготвят трохите за топинга: Смесват се брашното, кафявата захар, канелата и солта в купа. Добавя се маслото и разбърква с вилица или пръсти, докато сместа образува трохи. Поставя се в хладилник, докато се приготви тестото за сладкиша.
Загрява се фурната на 175 С. и омаслява 20 см. квадратна тава за печене. Черешите се почистват от костилките и нарязват на половинки.
Стопяват се в МВ или на водна баня шоколада и маслото с периодично разбъркване до гладкост, след което сместа се оставя да се охлади малко.
Смесват се захарта, кафявата захар, яйцата, ванилията и рома, добавят се към шоколадовата смес и всичко се разбърква до хомогенизиране. Обединяват се брашното и солта докато се поемат в общата смес. Тестото се прехвърля в подготвената тава, разстила се равномерно и отгоре се подреждат нарязаните череши, а върху тях се разпределят канелените трохи.
Пече се 35-40 минути, или докато клечка, поставена в центъра излиза с няколко влажни трохи около нея. Изважда се от фурната и с нож се освобождава печивото от стените на тавата. Оставя се върху решетка да се охлади напълно във формата, след което може да се реже и сервира.
Първо се приготвят трохите за топинга: Смесват се брашното, кафявата захар, канелата и солта в купа. Добавя се маслото и разбърква с вилица или пръсти, докато сместа образува трохи. Поставя се в хладилник, докато се приготви тестото за сладкиша.
Загрява се фурната на 175 С. и омаслява 20 см. квадратна тава за печене. Черешите се почистват от костилките и нарязват на половинки.
Стопяват се в МВ или на водна баня шоколада и маслото с периодично разбъркване до гладкост, след което сместа се оставя да се охлади малко.
Смесват се захарта, кафявата захар, яйцата, ванилията и рома, добавят се към шоколадовата смес и всичко се разбърква до хомогенизиране. Обединяват се брашното и солта докато се поемат в общата смес. Тестото се прехвърля в подготвената тава, разстила се равномерно и отгоре се подреждат нарязаните череши, а върху тях се разпределят канелените трохи.
Пече се 35-40 минути, или докато клечка, поставена в центъра излиза с няколко влажни трохи около нея. Изважда се от фурната и с нож се освобождава печивото от стените на тавата. Оставя се върху решетка да се охлади напълно във формата, след което може да се реже и сервира.
Дианка,
ОтговорИзтриванемного тематично и идейно предложение за днешния празник.Честито на всички именници и нека се почерпят с това вкусно и красиво шоколадово - плодово изкушение.
Поздрави !
Благодаря много, Елена -
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти харесва тази комбинация с череши, шоколад и канела.
Поздрави за теб, честит Спасовден и честито на именниците!
Много е красиво и вкусно поднесено.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Обожавам брауни!
ОтговорИзтриванеТвоето е чудесно, Дианка с много
апетитна поръска!
Прегръдки!
Една дума само за този разкош - УБИЕЦ! <3
ОтговорИзтриванеОтново останах без думи...
ОтговорИзтриванеПрелестно брауни, поднесено както само ти го можеш!
Поздравления, Дианка! :)
Без думи съм, Дани! Толкова красиво поднесено, сочно и с допълнителна хрупкава коричка брауни! Чудно е!
ОтговорИзтриванеА със сладолед разкошът е пълен!
Поздрави!
Любим десерт и у дома, но тук поднесен с много финес и красота! Непременно ще го направя! Поздрави, Дианка!
ОтговорИзтриванетова канеленото много ми хареса :D а и череши много обичам :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!Както винаги поднесено красиво!Поздрави!
ОтговорИзтриванеКрасота, красота, вкус, стил!!! Поздрави, Дианка и благодаря за поредното сладко удоволствие!
ОтговорИзтриванеФантастична презентация, Дианка!
ОтговорИзтриванеДианка, фантазия пак си сътворила - и то за всички сетива, красиво представяне.
ОтговорИзтриванеТака мързеливо ми стана, след късния обяд, че се присламчих на дивана с лаптопа, иначе направо бих скокнала, имам продуктите, даже черешите се подмятат, вчера изхвърлих едни, а има и други...Ако по-късно направя - ще споделя!
Ех, че сте мили - много драго ми е,
ОтговорИзтриванече тази идея за брауни с череши и канела ви допада...
Сега им е сезона, на черешите, а на брауни - целогодишно...:)
Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана
Прекрасен десерт, Дианка! Тази година не успях да се наям на череши и не правих и много десерти с тях, но си го запазвам за в бъдеще! Усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеДианка, моите най-искрени адмирации към десерта и начина, по който изглежда чинията! Класа! :)
ОтговорИзтриване