Дълго описание на едно типично лятно предложение - лесно за
приготвяне и с хармонично съчетание на цветове, вкусове и текстури: Групкава
полента с карамелизирани гъби върху сос от рукола и шамфъстък. Харесах идеята
за гарниране на свежо песто от рукола с шам фъстък към полента. Рукола,
овкусена с балсамов оцет, зехтин и тънки резенчета пармезан се приема за класика в италианското кулинарно
изкуство, а с още ядков аромат и пикантна нотка - идеална съставка на всякакви зелени
салати, пасти, и други ястия, идващи от италианската кухня. Ароматна мента,
малко спанак и свеж лимон придават нотка на мекота в осезаемо специфичния вкус
на руколата.
Независимо, че в основната рецепта се гарнират с домати, към
двойката песто и полента добавих гъби, които класически партнират с нея. За
повече контраст и наситен вкус избрах технология за карамелизиране на печурките. Едва ли е нужно уточнение, че не става въпрос за карамелизиран лук към тях, а за ефект на
карамелизирани гъби - Caramelized Mushrooms By Nikhil Merchant.
Всеки елемент от тази комбинация е познат, позволява
различни импровизации в пропорциите, съставките и ароматите. Това е моето
предложение:
Хрупкава полента с карамелизирани гъби върху сос от рукола
и шам фъстък
Първо се подготвя полентата по любима рецепта, подходяща за запичане, сега опитах с лек нюанс в аромата - на дафинов лист.
Хрупкава полента
Полента / за 4 порции предястие или 2 основно/
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша прясно мляко
1 дафинов лист
½ ч.чаша полента
1 с. л. масло
¼ ч. чаша настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин
1 ч.чаша прясно мляко
1 дафинов лист
½ ч.чаша полента
1 с. л. масло
¼ ч. чаша настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. зехтин
1 ч.чаша =240 мл.
Кипват се млякото и зеленчуковият бульон, след което котлона
се изключва и добавя дафинов лист. Оставя се да се накисва в продължение на
около 30 минути, /за да се получи максимален аромат от дафинов /аз изчаках около
двайсетина/ и изважда. Поставя се сместа
обратно да ври, изсипва се полентата и с непрекъснато разбъркване се сгъстява. Добавя се маслото, пармезана, сол и черен
пипер на вкус.
Тавичка с размери 20х15 см, се покрива с фолио, намазнява се и в нея се изсипва сварената полента. Оставя се в хладилник да стегне минимум около час, но може и повече. Преди сервиране се нарязва на парчета и грилова на средно висока температура в намазнен съд до хрупкавост и златист цвят от двете страни. При желание, могат и да се запекат.
Тавичка с размери 20х15 см, се покрива с фолио, намазнява се и в нея се изсипва сварената полента. Оставя се в хладилник да стегне минимум около час, но може и повече. Преди сервиране се нарязва на парчета и грилова на средно висока температура в намазнен съд до хрупкавост и златист цвят от двете страни. При желание, могат и да се запекат.
Песто рукола и шам фъстък
/по идея от ArugulaPistachio Pesto/
Продукти:
2 ч.чаши рукола
½ ч.чаша спанак
¼ ч. чаша шам фъстък (печен или суров)
1 с.л. пармезан, рендосан
1-2 с. л. лимонов сок
¼ ч. чаша студено пресован зехтин
¼ ч. чаша пресни листа от мента
¼ ч. чаша шам фъстък (печен или суров)
1 с.л. пармезан, рендосан
1-2 с. л. лимонов сок
¼ ч. чаша студено пресован зехтин
¼ ч. чаша пресни листа от мента
чесън и сол на вкус,
няколко зърна черен пипер
1 ч.чаша =240 мл.
Всички съставки се поставят в блендер или кухненски робот и
се пасират до желаната гладкост, но не напълно като пюре, а с усещане за ядки на
шам фъстъка. Доовкусява се и поставя в хладилник за около ½ час. А да се използва като сос се добавя още малко вода, ако е необходимо.
Последни са гъбите:
Карамелизирани печурки
Продукти:
200 гр. гъби, използвах печурки
1 ч. л. червен лют червен пипер, люспи
1 с. л. соев сос
1-2 с. л. нарязан чесън
1 с. л. кафява захар
1 ч. л. сол
4 с. л. зехтин
2 с. л. от балсамов оцет
¼ ч. чаша червено вино
1 ч. л. червен лют червен пипер, люспи
1 с. л. соев сос
1-2 с. л. нарязан чесън
1 с. л. кафява захар
1 ч. л. сол
4 с. л. зехтин
2 с. л. от балсамов оцет
¼ ч. чаша червено вино
Моят избор за аранжиране – сос от рукола и шам фъстък, следва парче грилована полента, отгоре
карамелизирани гъби и свежи подправки.
Сосчето от гъбите или редуциран подсладен балсамов оцет
могат да оформят финалния щрих и да
придадат индивидуалност на предястието.
Опитайте…
Чиния, достойна за всеки световен ресторант! Непременно ще направя поне гъбките, макар всичко да изглежда адски вкусно!
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!Благодаря!Видиото не е за хора със слаби кулинарни нерви.Мисля че ще е много вкусно! Сега тичам за гъби :)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Много колоритно и апетитно поднесено от теб, Диди!
ОтговорИзтриванеПоздравления за креативната ти мисъл в презентацията на храна, която при теб е ежедневние :)
Прегръдка и хубаво лято)
Дианка,
ОтговорИзтриванеразкошно предястие.Не съм голям фен на руколата, тепърва свиквам с вкуса и в различни комбинации с друга зеленина.Оказва се,че и руколата има различни сортове с по - остър или по - мек вкус.Определено тази комбинация за песто е чудесна, а допълненията - прекрасни.
Поздрави и лека седмица !
Дианка, прелестна рисунка върху чинията ни поднасяш за пореден път!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Диди, поредната картина за хапване! Толкова много естетика има в поднесените от теб ястия, а за вкус - да не говорим!
ОтговорИзтриванеДосега само ти си успявала ада ме изкушиш с полента, но ако някой ден видиш рецепта в блога, вдъхновение, учител и причина пак ще бъдеш ти! Прегръдки, мила!
Prekrasna prezentaciq
ОтговорИзтриванеПрекрасна презентация, Дианка!
И чудесно предложение като съчетание,
вкусове и аромати!
Прегръдка!
Благодаря много, мили дами -
ОтговорИзтриванерадвам се, че тази лятна идея с полента ви допада.
Не е специално като рецепта, по-особена е технологията на гъбите,
но и пестото е малко по-различно в този му вариант.
Траяна,
Наталия,
Пепи,
Елена,
Иглика,
Люси,
Дани,
Сърдечни поздрави за вас, усмихнато и щастливо лято, Диана
Красота в чиния! Обожавам полента и всякаквите й различни вариации, а твоята е толкова елегантна, красива и вкусна! Сърдечни поздрави и слънчева седмица! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецента! Много апетитно, нестандартно и перфектно презентирано ястие! Приеми моите искрени поздравления за впечатляващата рецепта!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна тази рецепта.Изглежда превъзходно.
ОтговорИзтриванеМагьосница си, нали знаеш:)?
ОтговорИзтриванеВеликолепно предложение отново и отново.
Подобно ядох в Северна Италия и беше фантастично.! ( без шамфъстъковото песто)