Когато дните станат мъгливи, мрачни и студени ... Наскоро четох статия, в която отново се припомнят различни съвети за по-лесно адаптиране на организма ни към хладния зимен сезон и акцентиране
върху някои начини за приготвяне на храната – замяна на студени с топли зеленчукови салати, повече
супи и концентрирани бульони, естествено билкови отвари и чайове. Специалисти пък препоръчват благотворното влияние на цветотерапията за жизнена енергия и радост, включвайки повече цветове около нас,
а и в храната също.
В такава насока е и днешното предложение - Beet and Pear Soup with Lemon Avocado Cream - супа от червено цвекло и круша с
лимонов авокадо топинг. Вариантите на салата с червено цвекло, плодове и
авокадо са популярни и разнообразни, допадна ми съчетанието в крем супа, която
правя вече два пъти. Малко съм променила пропорциите по мой вкус, намалявайки
количеството на крушата, която създава сладък нюанс и макар с нежен и деликатен
вкус като че се опитва да доминира в общата композиция. За баланс в текстурите
замених лимоновия авокадо крем с дребни парченца авокадо и поръска от запечени
кедрови ядки и тиквени семки. Свежият аромат се подсилва от пресен копър и специфичният
кисело- тръпчив вкус на сока и кората от лайм. Няма да пропусна и допълнението с кухи хрупкави рулца от
изпържени навити кори за баница, по турска рецепта за kozalak mantısı и с добро онагледяващо видео. Това е:
Топла супа от червено цвекло с круша и лимонов авокадо топинг
по идея от Beet and Pear Soup with Lemon Avocado Cream
Продукти за супата /4 порции/:
4 малки цвекло, обелени и нарязани на ситно1 малка глава червен лук, обелена и нарязана
1 малък морков, обелен и нарязан на ситно
1скилидка чесън
2 с. л. зехтин/олио
1 круша, обелена, почистена и нарязана
1 л. зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
щипка захар, ако крушата не е сладка
1 ч.л. лимонов сок
копър
Топинг от авокадо:
½ -1 авокадо
2 ч. л. лимонов сок или от лайм
2 с. л. микс от запечени тиквени семки и кедрови ядки
1 ч.л. лимонова или от лайм кора
1 с.л. пресен копър
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. зехтин са поръсване при сервиране
резени авокадо,
круша и лайм
В тенджера за супа се загрява олиото със скилидката чесън, след което се изважда, а се добавят нарязаните морков и лук , и задушават до омекване. Следва цвеклото и накрая крушата; налива се зеленчуковият бульон, подправките и се оставя да ври до омекване на зеленчуците. Когато зеленчуците от супата са омекнали, сместа се пюрира до кремообразна супа.
Докато супата се приготвя, се подготвя топинга от авокадо - Авокадото се обелва и нарязва на малки парченца, към него се добавят лимонов сок или от лайм; лимонова или от лайм кора и пресен копър, поръсва се със сол и черен пипер на вкус.
Супата се сервира поръсена с лимоновия авокадо топинг, пресен копър, няколко запечени тиквени семки и кедрови ядки, и струйка зехтин за финал.
Опитайте...
Еха! Да беше само едно изкушение, човек да го преглътне:). Супата е изкушаваща, а тези хрупкави пурички са повече от апетитни. Дианка, винаги се възхищавам на невероятните ти идеи и представяне. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного красиво и цветно, прекрасно предложение за мъгливите дни, който все повече зачестяват!
ОтговорИзтриванеАх, какви изкушения тук - и супата и тези хрупки, които си приготвила! Неустоимо е!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванетвоите публикации са толкова красиви и изкушаващи.Ще изпробвам супата, много интересно предложение.Чудесно се вписват и пуричките с нея - стилно и много красиво.
Поздрави !
Благодаря ви и се радвам,
ОтговорИзтриванече тази идея за топла зимна супа ви допада -
наистина, присъствието на круша я прави по-различна,
а пуричките са подходящи и към други допълнения...
Сърдечни поздрави за вас и хубав декември, Диана