В последните публикувани рецепти приоритетно, като основна
съставка присъства течността от варенето на нахут /aquafaba/. И за разлика от
традиционната практика, където се използват сварените зърна, в спомената тема местата са
разменени. Е, нахутени зърна не се изхвърлят, любими предложения с нахут имам много, но това е
още едно попълнение, във веган или постен вариант - нахутени кюфтенца с карфиол
и киноа /vegan cauliflower chickpea and quinoa fritters/. Комбинацията е многокомпонентна, с високо растително белтъчно съдържание и
полезни мазнини /нахут и киноа/, наситена с витамини, хранителни вещества и
аромати - фибри от карфиола, свежо присъствие на пресен спанак, магданоз
и лук, лек пикантен нюанс във вкуса от горчица, чесън и кимион. За свършващ
агент и не само, се разчита на семена от чия. След цялата серия полезни
съставки и качества на продуктите, технологията на приготвяне също е в тази
насока – избрах кюфтенцата да са печени, а не пържени, както в оригиналнта
рецепта. Те са с крехка запечена коричка отвън и мекички вътре, засищащи и вкусни, а идеите
за сервиране са с допълнение на салата, сос или нещо друго. Ето ги:
Постни нахутени кюфтенца с карфиол и киноа
Продукти за 10бр.
2 ч.чаши наситнен карфиол (около половин глава карфиолени
цветчета)
1 ч. чаша сварена киноа /в пропорция 1:2 вода/
1 ч. чаша сварен нахут, консервиран и отцеден
1 ч. чаша сварена киноа /в пропорция 1:2 вода/
1 ч. чаша сварен нахут, консервиран и отцеден
1 ч.чаша пресен спанак
¼ ч. чаша брашно
1 ч.л. горчица
¼ ч. чаша брашно
1 ч.л. горчица
1-2 скилидки чесън
1 стрък пресен лук
1 с.л. пресен магданоз, нарязан
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
½ ч. л. смлян черен пипер
1 с.л. пресен магданоз, нарязан
½ ч.л. червен пипер
1 ч.л. сол
½ ч. л. смлян черен пипер
кимион на вкус
3 с.л. семена от чия
6 с.л. вода за накисване
2 с.л. олио за омазняване при печене
1 ч.чаша =240мл.
В малка купа се смесват 3 с.л семена от чиа и 6 с.л. вода,
като се оставят в продължение на 5-10 минути, за да се превърнат на желе.
В кухненски робот, се смила едро карфиолът, докато заприлича
ориз или кус-кус, след което се добавят спанака и нахута. Пулсира се още
няколко пъти, докато цялата смес се обедини, почти в края се поставят и магданоз, лук и чесън (без да е напълно
гладка). Изважда се и поставя в голяма купа, следват набъбналите семена от чия,
сварената и охладена киноа /в пропорция 1:2 киноа–вода, за около 20-ина
минути/; брашно, сол, червен и смлян черен пипер, кимион на вкус. Цялата се се
хомогенизира и поставя в хладилник са се стегне за около 30 минути.
Фурната се загрява на 200 С с тава за печене се покрива с
пекарска хартия, която се омаслява леко.
От сместа се оформят плоски кюфтета, поставят се в тавата за
печене, отгоре леко се поръсват с мазнина и пекат около 20-на минути,до
зачервяване, като последните 5 при обдухване с вентилатор от печката. Изваждат
се, след леко охлаждане в тавата, се прехвърлят за сервиране.
Вече споменах, че са леко хрупкави отвън и мекички вътре,
засищащи и вкусни, а идеите за сервиране са с допълнение на салата, сос или дип.
Разчупени:
Със свежа салата или
с пикантен доматен сос:
Опитайте...
Изглеждат страхотно, Дианка! Не съм правила нищо с нахут, май е време да опитам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванечудесни постни кюфтенца, много елегантно поднесени и оформени.Чудесен избор към салати, предястия или основни ястия.
Приятна подготовка за предстоящите празници !