петък, 16 декември 2016 г.

Коледни ванилови бисквити с бял шоколад



Класика сред коледните лакомства освен уханните меденки са и топящите се в устата маслени сладки. С или без покритие, пудра захар или друга декорации са лесни за приготвяне, трайни, с подчертан маслен вкус и аромат на нежна ванилия. Имам различни любими рецепти, но сред фаворитите се подреждат и тези с бял шоколад. Това тесто е подходящо за замразяване и дава възможност, изрязаните бисквитки да се замразят и да бъдат готови за печене при желание.  
Освен актуалните за сезона бисквити с форма на снежинки, допълних композицията с едни забавни, пълнени с бонбони снежни човечета, създаващи настроение с малка изненада в тях. Идеята за тройни снежковци с бонбонен пълнеж е от Snowflake Filled Snowman Cookies, а наличната ми малка форма резец определи техния мини вариант. По същата аналогия могат да се направят снежинки. Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг, дори и натурални имат финес, в унисон с днешните прехвърчащи снежинки  - ето ги:


Коледни ванилови бисквити с бял шоколад
(и тройни снежковци с бонбонен пълнеж)
/по рецепта на Keksići sa bijelom čokoladom и идея Snowflake Filled Snowman Cookies/
 

Продукти  за 2 дузини тройни сладки снежковци :
    125 гр. масло*
    ¼ ч.чаша захар /50 гр./
    2 пакетчета с ванилова захар на д-р Йоткер
    100 гр. бял шоколад
    1 яйце
    1 ¾-2 ч.чаши брашно**
    ¼ ч.чаша нишесте на д-р Йоткер
    щипка сол
още 50-100 гр. бял шоколад за слепване и декориране;
айсинг и декорации по желание използвах продукти на д-р Йоткер
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта се използва маргарин, който замених с краве масло
** количеството брашно зависи от влажността на брашното, големината на яйцето и плътността на белия шоколад;
 Рецепта за тестото онагледена в стъпки 
На водна баня или в МВ се разтопява 100 гр. бял шоколад.
В купа, с помощта на миксер, се разбиват маслото със захарта и ванилията на крем, след което се добавят разтопеният шоколад и яйцето. Постепенно се разбърква с поръсване на брашното, смесено с 1щ. сол изважда се от купата леко оформя на тесто, завива се със стреч фолио и оставя в хладилник най-малко за час. Върху леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина около 4-5 мм и с форми за сладки се изрязват бисквити.

Рецепта за  тройни снежковци с бонбонен пълнеж онагледена в стъпки
Фурната се загрява на 175 -180С. Обикновено масленото тесто преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се поставят във фризер за около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за печене, покрита с пекарска хартия. Пекат в загрятата фурна за около 7-8 минути, според дебелината и големината на тестото, до леко порозовяване. Изваждат се от фурната, охлаждат се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване и последващо декориране. Топли са още мекички, но след охлаждането се стягат.


Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг.


Ако се оформят по-големи, ще има повече шоколад и повече бонбони...


Закачливи снежковци или по-елегантни снежинки, 
вече споменах, че и на количество излизат задоволително...

 

 Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива Българската Коледa "-  
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

Опитайте...

5 коментара:

  1. Ами не знам кое ми стана по-любимо ...Дали веселите снежни човечета или елегантните снежинки?!Красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    много празнично и много красиво.Чудно ! Весели предстоящи празници !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Цяло снежно градче от Снежковци и снежинки! Разкошни са, Дианка! Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Истинско снежно царство - и за малки, и за големи!

    ОтговорИзтриване
  5. Весели и щастливи празници, Миленка, Елена, Траяна, Весе,
    радвам се, че тази закачлива идея ви допада,
    а вкусът е класика - масло, шоколад и ванилия...

    ОтговорИзтриване