Класика сред коледните лакомства освен уханните меденки са и
топящите се в устата маслени сладки. С или без покритие, пудра захар или друга
декорации са лесни за приготвяне, трайни, с подчертан маслен вкус и аромат на
нежна ванилия. Имам различни любими рецепти, но сред фаворитите се подреждат и
тези с бял шоколад. Това тесто е подходящо за замразяване и дава възможност,
изрязаните бисквитки да се замразят и да бъдат готови за печене при желание.
Освен актуалните за сезона бисквити с форма на снежинки, допълних композицията с едни забавни, пълнени с бонбони
снежни човечета, създаващи настроение с малка изненада в тях. Идеята за тройни снежковци с бонбонен пълнеж е от Snowflake Filled Snowman Cookies, а наличната ми
малка форма резец определи техния мини вариант. По същата аналогия могат да се направят снежинки. Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг, дори и натурални имат финес, в унисон с днешните прехвърчащи снежинки - ето ги:
Коледни ванилови бисквити с бял шоколад
(и тройни снежковци с бонбонен пълнеж)
(и тройни снежковци с бонбонен пълнеж)
Продукти за 2 дузини тройни сладки снежковци :
125 гр. масло*
¼ ч.чаша захар /50 гр./
2 пакетчета с ванилова захар на д-р Йоткер
100 гр. бял шоколад
1 яйце
1 ¾-2 ч.чаши брашно**
¼ ч.чаша захар /50 гр./
2 пакетчета с ванилова захар на д-р Йоткер
100 гр. бял шоколад
1 яйце
1 ¾-2 ч.чаши брашно**
¼ ч.чаша нишесте на
д-р Йоткер
щипка сол
щипка сол
още 50-100 гр. бял шоколад за слепване и декориране;
айсинг и декорации по желание използвах продукти на д-р
Йоткер
1
ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта се използва маргарин, който замених
с краве масло
** количеството брашно зависи от влажността на брашното,
големината на яйцето и плътността на белия шоколад;
Рецепта за тестото онагледена в стъпки
На водна баня или в МВ се разтопява 100 гр. бял шоколад.
На водна баня или в МВ се разтопява 100 гр. бял шоколад.
В купа, с помощта на миксер, се разбиват маслото със захарта
и ванилията на крем, след което се добавят разтопеният шоколад и яйцето.
Постепенно се разбърква с поръсване на брашното, смесено с 1щ. сол изважда се
от купата леко оформя на тесто, завива се със стреч фолио и оставя в хладилник
най-малко за час. Върху леко набрашнена повърхност се разточва кора с дебелина
около 4-5 мм и с форми за сладки се изрязват бисквити.
Рецепта за тройни снежковци с бонбонен пълнеж онагледена в стъпки
Фурната се загрява на 175 -180С. Обикновено масленото тесто
преди печене отново охлаждам – така нарязаните сладки се поставят във фризер за
около 5-6 минути, след което се прехвърлят в тава за печене, покрита с пекарска
хартия. Пекат в загрятата фурна за около 7-8 минути, според дебелината и
големината на тестото, до леко порозовяване. Изваждат се от фурната, охлаждат
се леко в тавата, след което прехвърлят върху решетка за окончателно изстиване
и последващо декориране. Топли са още мекички, но след охлаждането се стягат.
Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг.
Слепени, глазирани и декорирани с бял шоколад, дребни бонбони, фондан и айсинг.
Ако се оформят по-големи, ще има повече шоколад и повече бонбони...
Закачливи снежковци или по-елегантни снежинки,
вече споменах, че и на количество излизат задоволително...
Няма да пропусна и тази година да поканя за съпричастност към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "-
ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Опитайте...
Ами не знам кое ми стана по-любимо ...Дали веселите снежни човечета или елегантните снежинки?!Красота!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного празнично и много красиво.Чудно ! Весели предстоящи празници !
Поздрави !
Цяло снежно градче от Снежковци и снежинки! Разкошни са, Дианка! Поздрави и весели празници!
ОтговорИзтриванеИстинско снежно царство - и за малки, и за големи!
ОтговорИзтриванеВесели и щастливи празници, Миленка, Елена, Траяна, Весе,
ОтговорИзтриванерадвам се, че тази закачлива идея ви допада,
а вкусът е класика - масло, шоколад и ванилия...