Палачинки Hotcakes, Souffle Pancake Recipe, Japanese style pancakes... Като че вече се очертава традиция,
в последната седмица преди Велики пости - Сирни заговезни, посветена на
християнската прошка и примирението да опитваме нова рецепта за палачинки. В
много страни, това време се празнува весело, богато и вкусно /карнавални (от carne vale – "сбогом,
месо") народни веселби, руската Масленица,
нашите Сирни поклади/, с преплитане на езически и християнски обреди и свързани
с предстоящия края на зимата. Допълних колекцията за палачинки и подобните тематични идеи за блини с портокал
и извара, арабски
палачинки катаеф, блинчики нежные, сега с пухкави японски палачинки. Сред изобилието на различни видове палачинки в света, /френския креп, руските блини, нашите катми и американския вариант/, Hotcakes са
една степен по-сладък вкус, видимо по-високи, пухкави, меки и сочни. Изглеждат
лесни за направа, с допълнителната помощ на кухненски рингове, които могат да
се направят от картон и обвият с хартия за печене. Пържат се, по-скоро се пекат
в тиган много малко мазнина, на ниска температура, покрити с капак за по-дълго
време, което зависи от височината им. Обикновено формите за японски палачинки
варират между 9-10 см. /3½-4 инча/ в диаметър и 3-3,5 см. /около 3 ¼ -3 ½ инча/
височина. Опитах две разновидности - по-високи, които се получиха с вид и вкус на
кексче и по-ниски, доближаващи се до категорията пухкава палачинка. Поднасят се
с кубче масло и както при класическите палачинки възможните сладки гарнитури за
мед, конфитюр, шоколад и плодове. Ето
ги:
Пухкави японски палачинки
Japanese style pancakes Hotcakes
Продукти за 6 бр. ф10 или 8- ф6
2 големи яйца
200 мл. пълномаслено прясно мляко
200 мл. пълномаслено прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
1 ванилия
200 гр. брашно /около 1 2/3 ч.чаши/
1 ¾ ч. л. бакпулвер
50 гр. захар /около ¼ ч.чаша; 4 с.л./
1 щ. сол
1 ванилия
200 гр. брашно /около 1 2/3 ч.чаши/
1 ¾ ч. л. бакпулвер
50 гр. захар /около ¼ ч.чаша; 4 с.л./
1 щ. сол
олио за омазняване
По отношение на формите на пръстена, които се препоръчват – около
10 см в диаметър и ширина и 3см. височина,
но могат да се използват с различен диаметър, но не и твърде високи, защото
това ще отнеме много повече време за изпичането им. Вътрешността им се покрива
с хартия за печене и може леко да се намазни.
Технологиите за приготвяне на сместа са различни, както и при класическите палачинки, като една от възможните е: Поставят се в голяма купа яйцата, млякото, захарта, лимоновия сок и ванилията. Разбиват се около 1 минута с ръка, или с миксер до изсветляване и увеличаване на обема. Добавят се брашното с бакпулвера и солта и смесват до изглаждане на тестото. Оставя се да престои 15 минути, през които ще се сгъсти значително.
Загрява се тиган с по-дебело и незалепващо дъно и леко се намазва повърхността. Използва се слаба температура и по-ниска настройка, защото изпичането им отнема значително повече време около 10-15-20 мин., което зависи от дебелината и желаната степен на изпичане.
Поставят се пръстените в тигана /желателно е да прилепват пътно към дъното, за да не изтече плънката/. Напълват се до половината с тесто, защото по време на печене ще увеличат обема си двойно. Покриват се с капак и оставят на слаба температура да се пържат, по скоро - пекат на котлона. Тестото ще се надигне и по повърхността му ще се явят множество мехурчета и след 15-20 минути /според дебелината/, ще бъдат вече стегнати и стабилни да се обърнат с помощта на шпатула. В много от видео рецептите се вижда, че при някои все пак има леко изчитане, което не променя вкуса и общия вид на палачинките. Пекат се от другата страна за още 10-15 минути и изваждат. Още горещи, лесно се освобождават от формата и хартията за печене и са готови за сервиране.
По-тъничките обикновено се окомплектоват по две, някои и по три.
Високите, които наподобяват повече на питки:
Технологиите за приготвяне на сместа са различни, както и при класическите палачинки, като една от възможните е: Поставят се в голяма купа яйцата, млякото, захарта, лимоновия сок и ванилията. Разбиват се около 1 минута с ръка, или с миксер до изсветляване и увеличаване на обема. Добавят се брашното с бакпулвера и солта и смесват до изглаждане на тестото. Оставя се да престои 15 минути, през които ще се сгъсти значително.
Загрява се тиган с по-дебело и незалепващо дъно и леко се намазва повърхността. Използва се слаба температура и по-ниска настройка, защото изпичането им отнема значително повече време около 10-15-20 мин., което зависи от дебелината и желаната степен на изпичане.
Поставят се пръстените в тигана /желателно е да прилепват пътно към дъното, за да не изтече плънката/. Напълват се до половината с тесто, защото по време на печене ще увеличат обема си двойно. Покриват се с капак и оставят на слаба температура да се пържат, по скоро - пекат на котлона. Тестото ще се надигне и по повърхността му ще се явят множество мехурчета и след 15-20 минути /според дебелината/, ще бъдат вече стегнати и стабилни да се обърнат с помощта на шпатула. В много от видео рецептите се вижда, че при някои все пак има леко изчитане, което не променя вкуса и общия вид на палачинките. Пекат се от другата страна за още 10-15 минути и изваждат. Още горещи, лесно се освобождават от формата и хартията за печене и са готови за сервиране.
По-тъничките обикновено се окомплектоват по две, някои и по три.
Високите, които наподобяват повече на питки:
Разкошни са, Дианка! Много пухкави и така гарнирани невероятно вкусни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванемного интересни палачинки.Не съм правила никога подобни, но са красиви и имат интересна текстура в разрез.Ще ги изпробвам задължително.
Поздрави !
ехааааа, невероятно красиво и сладко начало на седмицата при теб, Диди!
ОтговорИзтриванеКой не би искал понеделникът му да започне така :)
Поздрави и спорна да ти е новата седмица!
Еха! Изключително атрактивни са, Дианка, впечатляват и с външност, а и тези шупли във вътрешността... ммм! Обезателно ще се възползвам от рецептата. Благодаря, че я сподели!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави предстоящи празници!
Не съм опитвала такива палачинки. Приличат ми малко на английските кръмпети.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели!
Благодаря ви дами,
ОтговорИзтриванеТраянче,
Елена,
Пепи,
Ирма,
Бети,
драго ми е, че тази по-различна идея за палачинки ви допада.
Ще се радвам да ги опитате и вие!
Поздрави за вас и хубава нова седмица!
Не знам какъв е крайният резултат от тази рецепта, но това със сигурност не са японски палачинки.Нито рецептата нито начина на приготвяне съответсват на японската рецепта
ОтговорИзтриване