неделя, 19 март 2017 г.

Постен пастет с печурки и бял боб



По време на Великия пост, преобладаващите храни, доставящи белтъчини на организма са: нахут, леща, грах, гъби, фасул, от модерните  киноа, амарнат, много семена и ядки. Най-често се препоръчва смесване на зърнени и бобени храни в един прием и се създава възможност за по вкусни и разнообразни комбинации. За гъбите в ролята на "вегетарианско месо" се знае и е писано  много. Със своя специфичен вкус и аромат, могат да овкусят всяко постно ястие, освен това са с ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол, което ги превръща в почти идеална храна /съществуват и някои по-различни становища/. Както в повечето постни храни се съчетават по-обикновени съставки, но резултатът е повече от чудесен. За днес имах идея да представя едни житни бургери с гъби, но избрах пастета...  Постно ястие на боб с гъби не е новост и за нашата трапеза, но сега по-различно е оформлението – на пастет. В компанията на прясна салата, сухари/или франзела, свеж магданоз и няколко мариновани каперси, се получава една възможност за питателно, засищащо и вкусно разнообразяване на иначе постно меню.  


Постен пастет с печурки и бял боб

Продукти:
2 ч.чаши сурови печурки, нарязани на ивици
1 ч.чаша сварен и отцеден бял боб
1 стрък пресен лук
1 скилидка чесън
сол, черен пипер, на вкус
2 -3 с.л. зехтин
1 ч.чаша =240 мл.

Рецептата, онагледена със снимки
Пропорциите са ориентировъчни и могат да се променят по вкус и желание. Нарязаните гъби /свежи, без отворени гугли/ се задушават в 1-2с.л зехтин, заедно с нарязания пресен лук и скилидка чесън до омекване. Важно е да останат светли! Махат се от котлона и смесват със сварения и добре отцеден бял боб. Овкусяват се със сол и черен пипер и пасират с кухненски пасатор, до желаната едрина. Може да се добави и още малко зехтин, при желание, като и свежи подправки.  


Поставя се в хладилник за няколко часа, да се обединят вкусовете и е готов за консумация.


Вече споменах, че в компанията на прясна салата, сухари, или франзела, свеж магданоз и няколко мариновани каперси, се получава една възможност за питателно, засищащо и вкусно разнообразяване на иначе постно меню.   



Опитайте...



9 коментара:

  1. Разкош - и пастет и снимки! Честита Първа Пролет, Дианка! С пожелания за вдъхновения и цвят!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка,
    чудесен е пастета.Наистина е разнообразие в постното меню.Но днес има много постни храни, зърнени, салати, зеленчуци.Така,че не бива да се страхува този, който пости какво точно да приготвя.
    Поздрави и честита пролет !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    Елена,
    благодаря ви - драго ми е,че тази идея ви допада.
    Сърдечни поздрави за вас,
    честита, усмихната и вдъхновена пролет!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен пастет се е получил, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Траянче, наистина се хареса у дома,
    и се радвам, че тази идея ти допада.
    Благодаря, поздрави за теб,
    честита, усмихната и вдъхновена пролет!

    ОтговорИзтриване
  6. И зрънцата пипер дори са подредени, където трябва!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Весе,
    с черния пипер, едро натрошен, трябваше да поръся филийките,
    но приех да бъде встрани - Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,
    благодаря за чудесната идея на този вкусен и постен пастет!
    За една седмица го приготвих два пъти, затова си откраднах рецептата и при мене:
    http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2017/04/vegane-champignon-weie-bohnen-paste.html
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря много Гери,
    за доверието, отзивите и се радвам, че ти се е харесал.
    Страхотно изглежда в твое изпълнение -
    пролетно и свежо, с апетитни снимки и колоритно представяне.
    Сърдечни поздрави за теб и Светли празници!

    ОтговорИзтриване