Първо пролетно предложение за тази година и с анонс към предстоящия голям празник на Благовещение в събота, 25 март - постен кекс с кокосова сметана. Свеж, с лека,
не прекалено влажна текстура, фин и уханен, попада в категорията на семпъл и лесен кекс, който не изисква
много приготовления, изключвайки времето за печене. В повечето предложения за печива от типа на vegan bundt cake освен класическите съставки /брашно с набухвател, захар и мазнина/, се ползва лимонов аромат, вода или някакво
ядково мляко. Различните рецепти за този вид кекс имат
сходни съставки, леки нюанси в пропорциите, но идеята е една – без яйца, мляко
и масло, аз заложих на кокосова сметана и портокал. Кокосовата сметана /coconut cream/,
която не е със силен доминиращ вкус и мирис /за разлика от кокосовите
стърготини/, успешно се съчетава в комбинация с цитруси, а като последващ резултат ... чудесен постен десерт. Допълнителната заливка от захарна глазура, макар и не задължителна, определено създава по-завършен и празничен вид.
Продукти
Кекс:
1 ½ ч.чаша брашно
1 с.л. нишесте
1 ½ ч.л. бакпулвер
½ - ¾ ч.чаша захар
¼ ч.чаша портокалов сок
¼ ч.чаша олио
¾ ч.чаша кокосова сметана/ мляко*
½ - 1 ч.л. портокалова/лимонова кора**
1 щ. сол
ванилия
Глазура:
1 ч.чаша пудра захар
1-2 с. л. кокосово мляко/лимонов сок
капки аромат цитрон на д-р Йоткер
1-2 с. л. кокосово мляко/лимонов сок
капки аромат цитрон на д-р Йоткер
1-2 с.л. кокосови
стърготини за поръсване, по желание
1 ч.л. портокалова/лимонова
кора, по желание за поръсване
1 ч.чаша =240мл.
* кокосовата сметана /coconut cream/ е сходна с кокосовото мляко, но съдържа по-малко вода, има по-гъста и пастообразна консистенция.
** количеството на портокаловата/лимонова кора е
препоръчително да не доминира над деликатния кокосов вкус и нежен аромат. Поради допълнителната обработка на плодовете с препарати и оцветители за добър търговски вид и е по-удачно да се използват или био, или портокали за сок, които се изчеткват и измиват много старателно. Опция Финес- аромат портокалови корички Dr.Oetker
Фурната се включете на 175°С, подготвя се и формата за
печене на кекс /използвах 30х11см., правоъгълна с керамично покритие/, която се
омазнява леко.
В купа се наливат кокосовото мляко, добавя се захарта, ванилията и растително масло. Разбърква се, след което следват прясно изцеден портокалов сок и рендосана цитрусова кора (портокалова/лимонова). Отгоре се пресяват брашното с бакпулвера, шипката сол и нишестето. Цялата смес се разбърква до хомогенизиране и излива в подготвената форма за печене. Пече се в порядъка на 35-45 минути, според височината и обема на съда, до суха клечка. При мен 35 мин. и още 5 в изключена фурна. Изважда се и след леко охлаждане /около 10 мин./ се освобождава от формата и прехвърля на решетка за окончателното изстиване.
В купа се наливат кокосовото мляко, добавя се захарта, ванилията и растително масло. Разбърква се, след което следват прясно изцеден портокалов сок и рендосана цитрусова кора (портокалова/лимонова). Отгоре се пресяват брашното с бакпулвера, шипката сол и нишестето. Цялата смес се разбърква до хомогенизиране и излива в подготвената форма за печене. Пече се в порядъка на 35-45 минути, според височината и обема на съда, до суха клечка. При мен 35 мин. и още 5 в изключена фурна. Изважда се и след леко охлаждане /около 10 мин./ се освобождава от формата и прехвърля на решетка за окончателното изстиване.
Смесват се пудрата захар и кокосово мляко/сок, до кремообразна смес, след което
се разпространява върху кекса, поръсва се с кокосови стърготини и оставя да
стегне преди нарязване. Захарната глазура овкусих с капки аромат цитрон на д-р Йоткер и затова не заложих на оранжев портокалов акцент в декорацията.
Разрязахме го още хладък -
вкусът му бе разкошен, но след пълното
му изстиване, ароматите се обединиха още по-добре.
Вече споменах, че има свежа, лека, но не прекалено влажна текстура, фин, нежен и уханен,
с усещане за пролет...
Опитайте...
Много влажен изглежда този кекс, Диди, представям си колко е и ароматен :) Ще си дръпна парченце, докато все още има :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво утре на теб!
Свеж, пролетен, фантастичен! Поздрави!
ОтговорИзтриванеОт сърце ви благодаря,
ОтговорИзтриванеПепи,
Траянче
много се радвам, че тази идея за постен кекс ви допада.
Прегръдка и поздрави за вас,
честита, усмихната и вдъхновена пролет!
Дианка,
ОтговорИзтриваневеднага си записвам рецептата за проба.У дома обичат кокосов аромат много, твоето предложение много ще се хареса.Чудесен, много уханен кекс с глазура.
Поздрави !
Много ми е интересно използването на кокосва сметана и със сигурност ще подбера няколко рецепти от тук за концервата, която стои на рафта! Благодаря ти, Диди !
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета,
ОтговорИзтриванемного сте мили и ми е драго, че тези постни предложения ви допадат!
Сърдечни поздрави за вас и усмихнати пролетни дни!
Сигурно и година да търся съдове и "инвентра" в точно това синьо - едва ли ще намеря, но при теб всичко е изпипано!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе,
ОтговорИзтриванено тук наистина става въпрос за съвпадение на налична посуда в този цвят,
е, но не и за комбинирането им - Прегръдка за теб!