Първото сладко предложение за
тези Коледни пости е за един обикновен кекс, ако кексовете могат да бъдат
обикновени, дори и в постен вариант. Кексът попада в категория на особено
печиво - въпреки, че повечето варианти са с по-семпла визия, силно примамват с
ухание, когато се пекат и очароват с нежен вкус после, в същото време не
изискват сложни приготовления. Постният мраморен кекс /Veganer marmor gugelhupf/ също потвърждава това - не прекалено влажна текстура, фин и ароматен,
бърз и лесен за забъркване, с много одобрителни коментари. Особеност е използването на газирана вода и прясно
изцеден лимонов сок, който замених с портокалов, за постигане на по-добра хармония в съчетанието с какао. Както и в
други подобни рецепти, част от брашното е заменено с нишесте, което прави
тестото по-въздушно, предпазвайки го от прекомерна влажност. Заложих на
натурално царевично нишесте, което придаде отчетлив контраст в рисунъка и
тематично снежен вид, а релефните очертания на формата подсилих с тънки струйки какаова
глазура. Допълних композицията с още портокалови резени за аромат и цветно
настроение – ето го…
Постен какаово–портокалов
мраморен кекс
Продукти*
280 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
40 грама царевично нишесте,
натурално
1 щипка сол
120 гр. захар
60 мл. растително масло
60 мл. прясно изцеден лимонов
сок**
180 мл. газирана минерална
вода
1 ч.л. портокалова кора,
настъргана
ванилия аромат
За тъмната част на тестото:
3 с.л. ароматно какао
2-3 с.л. газирана минерална
вода
1 с.л. пудра захар
¼ ч.л. аромат ромов
* пропорциите са 2/3 от обема
по оригиналната рецепта
** замених с прясно изцеден
портокалов сок и 1 ч.л. ябълков оцет
Фурната се загрява на 175°C,
а релефна форма за печене се намазнява и поръсва с брашно.
В голяма купа се пресяват
сухите съставки –брашно, нишесте, сол, бакпулвер и добавя захарта. Следват
„мокрите” съставки – олио, цитрусов сок и газирана минерална вода, след което
се хомогенизира в гъста смес, без прекалено разбиване. Отделя се по-малко от
1/3 част за какаова шарка, а основната се ароматизира се с ванилия и настъргана портокалова кора. За получаване на
тъмната част се добавят какаото, още захар, аромат ром и 2-3 с.л. газирана минерална вода, до
получаване на кексова плътности консистенция. В подготвената релефна форма
първо се поставя бялата смес, след нея се разпределя и тъмната. С вилица и
спираловидни завъртания се оформя общия вид и
мраморни очертания.
Пече се в предварително нагрята фурна за около 35-40 минути и проба за суха клечка. Изважда се от
фурната и след леко охлаждане се обръща върху решетка за окончателното
изстиване. Поръсва се с пудра захар и по желание гарнира с какаов сос.
За какаов сос:
3 с.л. портокалов сок или
вода
2 с.л. какао
2 с.л. кокосово масло
6 с.л. захар
2 с.л. какао
2 с.л. кокосово масло
6 с.л. захар
1 с.л. мед
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и след леко охлаждане и стягане, се залива охладения сладкиш.
Изброените продукти се затоплят до стопяване на захарта и след леко охлаждане и стягане, се залива охладения сладкиш.
Вече споменах, че допълних композицията с още портокалови резени за аромат и цветно настроение:
Опитайте…
Какъв е шарен само! И като ветрило разгърнат :) За вкус не се и съмнявам, щом е приготвен от теб!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Диди!
Прекрасно изпълнение, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Дианка,
ОтговорИзтриванеаз не се и съмнявам,че ще предложиш някоя оригинална рецепта за сладкиш, който е много красив.Този кекс наистина е интересен, при това постен.Веднага си записвам рецептата за проба.Изглежда превъзходно в разрез.
Поздрави и лека нова седмица !
Разкошен е , Дианка! Непременно ще го направя. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тази постна идея за мраморен кекс ви допада:
ОтговорИзтриванеПепи,
Дани,
Елена,
Траяна,
Елена,
Благодаря ви за милите думи и одобрителни коментари,
сърдечни поздрави за вас, вдъхновени и спокойни есенни дни!