Първото предложение за Коледните пости тази година - крем „сирене”
от ядки кашу. Прието е постната храна да
бъде семпла, с използване на по-обикновени продукти и начин на приготвяне. При
това твърдение се налага уточнението, че специалистите препоръчват при
спазвате стриктна вегетарианска диета /без мляко и яйца/, консумацията на ядки
да бъде практически всекидневна. В този ред на мисли, идеята за крем сирене от ядки кашу /cashew-cream-cheese/
не е начин за разнообразяване на постното меню с деликатесна храна, а
въпрос на една възможност за допълнително зареждане на организма с необходими
протеини, желязо, омега-3 мастни киселини, витамини и други минерални вещества.
Счита се, че когато е сурово, кашуто е сред най-полезните ядки - съдържат
мазнини, калий и диетични фибри, богато на магнезий, селен, желязо и витамини
от групата на В и A, създават усещане за ситост,и не на последно място в 100
гр. кашу има едва 553 калории. Преди консумация, ядките кашу е най-добре да се
накисват за няколко часа, което ще спомогне за омекотяването им и ще подобри
усвояването на съдържащите се в тях минерални & витамини.
Има много, различни и
интересни рецепти за приготвяне на ядкови сирена, но препоръчвам за още повече идеи блога на Елена Димитрова за суровоядство, веганство и вегетарианство. Това е моят вариант за
свежо, питателно и вкусно предястие на основата крем „сирене” от кашу в
компанията на прясна салата, сухари, или крекери.
Крем „сирене” с кашу и свежи подправки
/по идея, с изменения Herb Cashew Cream Cheese/
Продукти за 1малка купа:*
½ ч.чаша сурово кашу
3 с.л. вода, замених с нахутена
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. ябълков оцет
сол и чесън на прах, на вкус
1-2 с.л. пресни подправки/магданоз, копър, лук/
*Подправките, количествата и съотношенията са ориентировъчни
и могат да се променят и дозират на вкус.
Ядки кашу се накисват за нощ, /най-малко за 2 -3 часа/ в
купа с достатъчно количество вода за да ги покрие при тяхното набъбване.Подобна рецепта в етапни снимки.
Водата се отцежда и кашуто се поставя в блендер или
кухненски робот, следват останалите съставки: нахутена вода, лимонов сок,
ябълков оцет, сол и чесън на прах, на вкус. Всички съставки се блендират до
желаната гладкост и поръсват с обилно количество пресни подправки/магданоз,
копър, лук/. Може още малко да се разбие сместа до хомогенизиране, като ако
получената консистенция е много гъста може да се олекоти с добавяне на вода.
Поставя се в хладилник за около час –два, за да могат вкусовете да се обединят
и подсилят, а се съхранява до няколко, в
затворен съд в хладилник.
И в близък план:
Сервирах с постни,
крекери от слънчогледово семе, оризови вафли и солети в компанията на
маслини и свежа салата.
Опитайте...
Страхотно предложение, Дианка, както винаги! Поздрави!
ОтговорИзтриванеПривет и от мен, Диди! Малко се позагубих напоследък! Празниците идват обаче и знам къде мога да намеря много вдъхновение - в страничките на твоя блог! Прекрасно предложение ни поднасяш отново. Поздрави и прегръдки най-сърдечни, мила!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванесиренето от кашу е едно от най - вкусните и максимално се доближава по вкус до сирената от млечни продукти.Чудесен е и твоят вариант, при това сервиран с интересни постни крекери.Жалко е само,че кашуто, както и някои други ядки са с висока цена.Но особено по време на пости е хубаво да приготвяме ядкови сирена.
Леки и спасителни пости на всички ! Поздрави !
Много, много ви благодаря за милите думи,
ОтговорИзтриванеТраяна,
Люси,
Елена,
драго ми е, че тази идея ви допада;
сърдечни поздрави за вас и вдъхновени есенни дни!