С наближаването на Коледа кулинарната
блогсфера все повече се насища с интересни празнични идеи. Тази година, преди традиционните
меденки, избрах за начало на тематичните сладки предложения едни шоколадови
фъстъковки - лесни, бързи и без печене. Комбинацията
от солени белени фъстъци, /макар че може да се опита и с обикновени, както и с
друг вид ядки/ и сладък шоколад се определя едва ли не като класическа. Те не могат да се определят само като десертни
вафли, халва, а по скоро като вид бонбони, фъдж или пък…шоколадови
фъстъковки. Освен хармония във вкуса и аромата /шоколад,
печени ядки, фъстъчено масло и мед/ се отличават със съчетание на различни
текстури от хрупкави фъстъци, лек дъвчещ шоколадов фъдж, крехки вафлени кори
и фин шоколадов щрих са слепване. За тематичен аромат може да се подберат
класически коледни ухания на канела, ванилия и джинджифил. Охладената смес добре се моделира, реже и оформя, а опаковка и идея за
празничен вид е въпрос на желание. Ето ги:
Коледни шоколадови фъстъковки
/по идея, с изменения от eat-more-bar-squares/
Продукти за тава с размери 20х15см.
2/3 ч. чаша царевичен сироп*
1/2 ч.чаша фъстъчено масло/фино
200 гр. тъмен шоколад, настърган едро
1/2 ч.чаша фъстъчено масло/фино
200 гр. тъмен шоколад, настърган едро
1 ч. л. ванилов екстракт/или друг с коледно ухание
1 1/2 ч.чаши печени белени фъстъци, осолени или несолени
1 1/2 ч.чаши печени белени фъстъци, осолени или несолени
4 бр. вафлени кори
* царевичният сироп замених с 2/3 ч.чаша мед и 1 с.л.
сладкарска глюкоза
1 ч.чаша =240мл.
Първо се подготвя тавата, в която ще се подреждат
фъстъковките, като се покрива с хартия за печене.
Изрязват се вафлени кори с размери на използвания съд по две
за основа и още две за покриване. Всяка двойка вафлени кори се слепва с тънък
слой шоколадов крем от типа на нутела или други оставят настрана.
Подготвя се свързващата шоколадова смес: Загрява се меда до неговото втечняване, без да завира, добавя се и 1с.л. сладкарска глюкоза и се добавя с разбъркване фъстъчено масло и ароматите. След хомогенизиране на сместа и загряване за още няколко минути, се поръсват и рендосания шоколад. С непрекъснато разбъркване получената смес се изглажда и премахва от котлона. Добавят се фъстъците и обединяват с шоколадовата маса.
Подготвя се свързващата шоколадова смес: Загрява се меда до неговото втечняване, без да завира, добавя се и 1с.л. сладкарска глюкоза и се добавя с разбъркване фъстъчено масло и ароматите. След хомогенизиране на сместа и загряване за още няколко минути, се поръсват и рендосания шоколад. С непрекъснато разбъркване получената смес се изглажда и премахва от котлона. Добавят се фъстъците и обединяват с шоколадовата маса.
В подготвената форма се поставя едната слепена вафлена двойка,
излива се фъстъченият фъдж и се изравнява. Отгоре се фиксира с другата слепена
вафлена двойка, покрива се с хартия о оставя в хладилник да стегне в продължение на няколко часа, може и за нощ.
След стягане и оформяне на фъсъковките се нарязват с остър нож
на големина по желание: по-дълги десертчета
или 15-20 квадратчета като бонбони.
Вече споменах, че охладената смес добре се моделира, реже и оформя, а опаковка и идея за
празничен вид е въпрос на желание.
Опитайте...
Чудесни вафлички, Диди!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност са сладко вълшебство за небцето :) Поздравления за твоята креативност отново!
Прегръдка и хубави празнични дни!
Чудесна празнична идея Дианка,
ОтговорИзтриванеинтересни и много вкусни вафлени изкушения.
Поздрави и приятна предпразнична подготовка !
Прекрасни са, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави предпразнични дни!