събота, 11 февруари 2017 г.

Шоколадова вафлена торта в стил МондрианКато за начало, Питер К.(Пийт) Мондриан /Piet Mondrian/ е холандски художник, известен като "бащата на геометрична абстракция”, се свързва с една негова утопия за нова пластична култура като пределна съзнателност в предаването на обобщената красота с помощта на най-аскетични средства, с основни, първични цветове, линии и форми. Стил Мондриан е познат повече в цветните си композиции, състоящи се от прави линии, геометрични фигури и основни цветове в червено, жълто и синьо, но като цяло се характеризира със изчистени семпли форми и натурални багри. Една от най-популярните торти в този стил е Mondrian Cake, забавно предизвикателство към майсторите сладкари, известната шахматна четворка Battenberg, аз харесах елегантността на тази – комбинация от сходни, но и различни рецепти за геометрично оформена торта на слоеве. Избрах мой, по-семпъл вариант в изпълнение от вафлени кори, слепени с два вида наситен шоколадов пълнеж … бял ванилово–кокосов и тъмен шоколадово–бадемов слой със заливка от шоколадова глазура. Цялостното външно оформяне е без специална украса, само с лека поръска от ароматно какао. Лесна за изпълнение, като единствено сглобяването може би изглежда по-сложно, /без да е/, но все пак изисква време и търпение. 
Говорейки за време, сега е и моментът да отбележа още една година в списването и поддържането на „Опитайте - вече 8 години, с 1158 публикации, 2 882 887 посещения и още друга статистика... Най-вече искам да благодаря на моята талантлива подстрекателка Илианка, на всички мои приятели, читатели и последователи, които ме радват, подкрепят и вдъхновят... Голяма прегръдка за вас!


Шоколадова вафлена торта в стил Мондриан
/по идея, с изменения от Mondrian Cake/


Продукти:
180 гр. вафлени кори /голям формат, donia doo prilep oblande/

Бял ванилово - кокосов слой /идея, с изменения/
125 гр. масло
100 грама бял шоколад
¼ ч.чаша фини кокосови стърготини
1 с.л. бейлиз или друг млечен ликьор
1 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша кондензирано мляко
капки ванилия аромат

Тъмен шоколадово – бадемов слой /идея, с изменения/
125 гр. масло
100 грама черен шоколад
¼ ч.чаша какаови бисквити, смлени
1 с.л. коняк амарето
1 с.л. какао
½ ч.чаша кондензирано мляко
капки ромов аромат
¼ ч.чаша едро счукани и леко запечени бадеми

150 -200гр. тъмен шоколад за глазиране

1 ч.чаша =240 мл.
Първо се разкрояват вафлените кори … особеното в подреждането на тортата е, равната височина и ширина на отделните елементи - по две с бял и по две с тъмен крем. При мен са оформени две групи от по 8 слоя вафлени кори, разрязани по дължина, които преди сглобяването се разрязват по дължина още на две и се получават 4-те елемента. Възможно е и предварително оформяне на 4 „гредички”, но се ограничава възможността им изрязване и дооформяне за точно напасване при сглобяване.
Следва да се подготвят кремовете:
За белия ванилово - кокосов крем се разтопяват маслото с белия шоколад, след което се налива ½ ч.чаша кондензирано мляко и кокосовите стърготини, смесени с 1 с.л. сухо мляко.
Полученият крем се ароматизира с бейлиз или яйчен пунш и няколко капки ванилия аромат, оставя се да се охлади и сгъсти. Половината от вафлените кори се намазват откъм по-гладката страна /за да могат да прилепнат по-добре/ страна равномерно, но не и прекалено обилно с ванилово - кокосовия крем, като всяка една се поставя върху другата, а последната остава ненамазна. Оставя се малко от крема за слепване при сглобяването. Загъват се със стреч фолио, притискат с тежест и поставят в хладилник да стегне напълно крема и корите да се слепят, най-добре за нощ.
За тъмния шоколадово – бадемов крем се разтопяват маслото с черния шоколад, след което се налива ½ ч.чаша кондензирано мляко и смлените бисквити,смесени с 1 с.л. какао.
Полученият крем се ароматизира с амарето или коняк и няколко капки ромов аромат, оставя се да се охлади и сгъсти. Другата половина от вафлените кори се намазват откъм по-гладката страна равномерно, но не и прекалено обилно с шоколадовия крем. Оставя се малко от крема за слепване при сглобяването. Всяка намазана кора се поръсва отгоре с едро счукани и леко запечени бадеми и поставя върху другата; последната остава ненамазна. Загъват се със стреч фолио, притискат с тежест и поставят в хладилник да стегне напълно крема и корите да се слепят, най-добре за нощ.
                                  Mondrian Cake

Оформяне и сглобяване:
Всяка двойка напластени кори /бяла и тъмна/ се разрязва по дължина и допълнително получените 2 бели и две тъмни „гредички” се до изравняват и напасват. Слепват се шахматно с отделения крем, като се съобразява и шарката. Запълват се и заглаждат със съответните кремове и разрязаните външни страни. Притиска се и оформя паралелепипед с добре подчертани ръбове. Тортата отново се загъва със стреч фолио и оставят в хладилник да стегнат слепващите кремове. Разтопява се 150 -200гр. тъмен шоколад с 1 с.л. растително масло и с него се заливат равномерно повърхността отгоре и леко отстрани. 


След стягането на шоколада се поръсва с какао и разрязва на дебели филии.


Тортата може да приготви предварително, подходяща е за  8-10 порции и трайна, 
като се съхранява  в хладилник, за да не омекват шоколадовите кремове и
овлажнят вафлените кори, които запазват своята плътност.Опитайте...

11 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Всяка твоя публикация ме оставя без дъх, Дианка!
Уникални рецепти и изпълнение, много разнообразие и различие, креативност и научаване на истории, свързани с рецептите...
Благодаря ти за всичко научено от теб!
Поздрави и пожелание за още много успехи!

Dani каза...

Харесвам Мондриан като художник, не само с геометричната
му абстракция.
А известната му, цветна композиция от геометрични елементи
знаеш, че е вдъхновила Ив Сен Лоран за онази прекрасна рокля,
която може да се види в Лондон, в музея на Виктория и Албърт!
Невероятно е твоето предложение, Дианка.
Честито на блога ти, на който съм фен от самото начало и се радвам,
че те познавам лично!
Прегръдки!

pep-4o каза...

Много интересна е тази торта, Диди! Имам едни изоставащи вафлени кори, май това - естествено с шоколад :) е най-доброто предложение да ги използвам.
Поздрави на теб и хубава нова седмица!

vesela каза...

Семпло, математически точно и елегантно изпълнение!
Честита годишнина на блога!
Каквото и да покажеш тук - винаги е красиво поднесено, голям перфекционист си, Дианка, с неповторим стил! Като прибавим и доброто ти сърце...Прегръщам те!

traiana каза...

Дианка, не спираш да ме изумяваш с идеи и перфектно изпълнение.Невероятна вкусотия! Поздрави!

di_ani каза...

Много мили думи, чудесни пожелания и внимание - от сърце ви благодаря...

Хриси, с удоволствие и наслада чета твоите предложения,
усета ти за хармония, финес и в детайлите ме очароват, аз също се уча от теб!
Благодаря ти, поздрави и още творческо вдъхновение !

Дани,с голяма прегръдка - Благодаря ти!
Една от първите ми поддръжнички, приятели и вдъхновители.
Знаеш, колко много те ценя, не само в кулинарен аспект!

Благодаря, Пепи,
естествено, че ще бъде шоколад и при нас, шоколадът е фаворит...
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!

Не бях погледнала на тази идея като математическа, Весе,
но може би това е едно от нещата, с които ме е е впечатлила...
От сърце ти благодаря за милите думи и внимание, допада ми че,
всяка една от нас има свой стил, усещане и отношение към храната.
Прегръщам те, усмихната и вдъхновена нова седмица!

Траянче, много ти благодаря,
че винаги намираш време и желание да подкрепиш всяко мое предложение.
Едно от безспорните богатства на кулинарните блогове е изобилието от идеи ...
Хубава, усмихната и щастлива нова седмица!

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
твоят блог е неповторим - с уникални, перфектно поднесени и снимани рецепти.Тази торта е много интересна, красива и стилна достойна за годишнина.И не на последно място ще отбележа твоите публикации във връзка с Православието и православните традиции.Ти си човек с голямо сърце, който вдъхнови и мен да си създам блог, въпреки,че моят блог не е толкова красив и стилен като твоя.Твоят е направо бижу.Честито и все напред !
Поздрави !

Йоланта Делибозова каза...

Ееееееееееее, каква фантазия! Ама как така съвършено правилно ги подреждаш! Не мога да се начудя и нарадвам на това съвършенство! Фантастично изпълнение, Диди!

Iliana каза...

Направо ми взе ума с тази рецепта, Дианка!
Всяка година се чудя как така бързо лети времето и колко много време мина от този момент преди 8 години.
Щастлива съм, че те познавам, вълшебнице! Ти си една от моите вдъхновителки!

Екатерина каза...

От минута стоя "зяпнала" пред монитора и не мога да събера мислите си, за да напиша нещо. Дианка, нямам думи, да опиша качествата ти и таланта ти, да приготвяш и поднасяш всичко толкова стилно. Ти си абсолютен естет. Невероятна! Поздрави!

di_ani каза...

Благодаря, Йоли,
Благодаря, Илианка,
Благодаря, Кате,
благодаря за вдъхновението, отношението и милите думи...
Чувствата са взаимни, сърдечни поздрави за вас!