четвъртък, 16 февруари 2017 г.

Лазаня от пушена сьомга и табули с киноа



Още едно предложение от кухнята на големите – Жан Амбер /Jean Imbert/, любимият chef на звездите/ и неговата лазаня с пушена сьомгова пъстърва и табули от киноа. 35-годишният Жан Амбер, бивш победител в риалити шоуто Top Chef на Франция създава своя творческа колекция рецепти "L'INSTANT CRÉATIF" за Ovive truite. Lasagnes à la truite fumée e идейна и елегантна слоеста композиция от рибно филе с пълнеж от ароматно овкусена киноа и домати в стил табули /tabouleh/. Хармонично балансирано предястие с взаимно допълващи се и обогатяващи вкусове, в което няма нищо излишно /,както той разкрива/ – само качествен продукт и хармония.  Ефектно, лесно и бързо за приготвяне – може да се оформи като обща порция или малки хапки, тип канапе, като особеност е използването на цяло пушено филе сьомгова пъстърва. Жан Амбер дава свобода на личен избор за декориране и украсяване на чинията, предлагайки още домати и листа свежа салата, за които изцяло се доверих, но си позволих допълнително да гарнирам с надлъжни резени авокадо, както и да поръся запечен черен сусам за финал.


Лазаня с пушена сьомга и табули от киноа

Продукти за 2 порции, или повече тип „canape”
100 гр. пушена сьомгова пъстърва, цяло парче*
½  ч.чаша киноа, сурова
мащерка**
чесън и дафинов лист, по желание
лимон
1-2 домата
магданоз /кориандър, естрагон по желание/
зехтин
* използвах Negro Норвежка сьомга
** количествата и разнообразието на подправките са на вкус и по желание

Първо се сварява киноата, след обилно измиване под течаща вода се вари в съотношение 1:2 /киноа:вода/ с малко сол и по желание допълнително се овкусява с малко мащерка, чесън и дафинов лист, в продължение на 20 минути. Маха се от котлона, отцежда и оставя да се охлади. Подготвят се доматите, които се  обелват, почистват от семенната част, подсушават и нарязват на кубчета. Резен от лимона също се филетира и нарязва на ситно. Смесват се сварената киноа с доматите и лимона, след което се подготвя вариант на табули tabouleh с малко зехтин, лимон, магданоз, кориандър и нарязан естрагон.
От дългата стана на парче от пушена сьомга, с помощта на формичка се изрязват, 6 диска (по 3 на лазаня) и оставят настрана.
Лазанята се сглобява в готварски рингове, като се редуват диск рибно филе, уплътнен пълнеж табули от киноа с домат, нов слой пушена сьомга,  салата и последен диск риба. Предястието може да се сервира веднага, като се освободи от ринга или да изчака в хладилник за около 20-на минути.


Вече споменах, съвета на Жан Амбер за свобода при декориране и украсяване на чинията, предлагайки още домати и листа свежа салата;


както и моето допълнение от надлъжни резени авокадо и поръска със няколко зрънца запечен черен сусам.


Опитайте...

3 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Дианка,
правила съм Табуле с киноа, става чудно.Но твоето Табуле поднесено като ефектно предястие е много красиво и изящно.Великолепно, лесно и много вкусно.
Поздрави !

pep-4o каза...

Много ефектно предястие, Диди, красиво поднесено от теб! и по-пъстро от това на шефа :) Сигурна съм, че е също толкова и вкусно.
Поздрави и хубави почивни дни!

di_ani каза...


Благодаря много,
Елена,
Пепи,
радвам се, че тази идея ви допада!
Поздрави за вас и хубава нова седмица!