Това предложение, в духа
на съвременната сладкарска мода, е за един по-различен шоколадов сладкиш - без брашно, с мед и кокосово масло. Идеята
за шоколадови сладкиши с малко и без брашно е сред предпочитаните и у нас –
дали със замяна на брашното с ядки,
както е при торта Барози, сметана в тосканската торта PISTOCCHI, или малко нишесте,в елегантната
‘малка черна рокля”; или повече шоколад в шоколадова "Орбита" на Дейвид Лейбовиц и други. Рецептите са сходни, най-често без брашно,
но с масло, тъмен шоколад, какао и захар в различни съотношения и количества, технология на приготвяне и изпичане, и не на последно
място, лесни за изпълнение. След отсъствието на брашно, следва замяната на захарта с мед и спорните твърдения, доколко термичната обработка променя неговите свойства, затова давам и възможност за изпълнение със захар.
Идва ред на и маслото: безспорно едни от най-ароматните сладкиши
гарантират вкуса си с наличието на масло, но все по-често и то бива заменяно
от зехтин /Шоколадов сладкиш без брашно, със зехтин/ или като е тук - с кокосово масло. Оригналата рецепта е за Flourless Chocolate Cake withCoconut Oil, която се определя като гъста, влажна и много шоколадова. Малкият кафеен щрих, макар не задължителен, подобрява
шоколадовия вкус и не натрапва своя. Изпълних ½ доза от пропорциите за торта с изпичане в силиконови форми за тарти,
удобни за сервиране за един или за двама… Шоколадовите тарти могат да се поднесат почти
веднага, след леко охлаждане, по-добре на следващия ден, когато структурите им ще бъдат по-влажни, с
по-дълбок вкус и наситен аромат. Крайното
оформление е въпрос на избор и въображение: поднесени директно, поръсени с
какао, пудра захар, още шоколад или свежи плодове, които да създадат усещане за баланс и добавят свежест. Ето ги:
Шоколадови тарти без брашно, с мед и кокосово масло
Продукти за 3 тарти /½ доза/
100 гр.
тъмен шоколад, мин. 50%
какао
¼ ч.чаша кокосово масло /50
гр./, без аромат
1/3 ч.чаша мед /115 гр. или ½ ч.чаша захар/
¼ ч. чаша какао на прах, 22% масленост
1 щ. сол
½ ч.л. инстантно кафе
2 яйца, малки
1 ч.чаша =240мл
За шоколадов ганаш:
1 ч.чаша =240мл
За шоколадов ганаш:
Шоколадов ганаш по рецепта на Анди шеф
1 част натурален шоколад, използвах 100 гр.
1 част течна сметана, използвах 100 гр.
10% масло, използвах 10 гр. кокосово масло
Фурната се загрява до 175° и се
подготвят, като леко омазняват силиконови форми за тарти.
Наситнения шоколад, заедно с кокосовото масло се стопява на
водна баня или МВ. Добавят се меда, а
след това и яйцата едно по едно, с разбиване до тяхното поемане. Последни са
какаото на прах, кафето за аромат и щипка сол. Получената смес се хомогенизира
и разпределя в подготвените съдове./Ø 12cm х2/. Пекат се 20-25 минути до проба за леко
влажна клечка, с идеята да не се препичат.
Изваждат се от фурната и след леко оглаждане могат да се освободят от формите и да се поднесат, но най-добре да отлежат за нощ. Гарнират се поръсени с пудра захар, ароматно какао, аз избрах лека глазура от шоколадов ганаш. За ганаша: в касерола се поставят парчетата шоколад, сметана
и масло, поставя се на средна температура и с разбъркване се затопля до
хомогенизиране и изглаждане до желаната
консистенция. Маха се от котлона /може и в МВ/ и след леко охлаждане на тартите, се
заливат вдлъбнатините. Може да се изчака да стегне глазурата или пък да бъде с по-течна консистенция при консумирането им.
Сервирах с разбита ванилова сметана, запечени лешникови ядки и пресни ягоди,
които да създадат усещане за баланс и добавят свежест.
Получената текстура се определя като гъста, влажна и много шоколадова...
И още:
Опитайте...
Прекрасна сутрешна гледка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Дианка!
Разкошен десерт, Дианка! С какво да заменя кокосовото масло в блата?
ОтговорИзтриванеМного благодаря за анализа на шоколадовите торти, изглеждат много много добре. Бихте ли уточнили какъв е размерът на силиконовите форми, диаметър имам предвид. Благодаря.
ОтговорИзтриванеСладък понеделнишки привет и на вас, мили дами,
ОтговорИзтриванемного ми е драго, че тази шоколадова идея ви допада.
Прегръдка и за теб, Дани,
с пожелания за усмихната и успешна нова седмица!
Благодаря, Траянче,
предполагам, че с хубаво краве масло ще се получи добре.
Сърдечни поздрави, успешна и усмихната нова седмица за теб!
Благодаря ви Румяна,
идеята бе по-скоро за анонс към рецептата, не толкова като
опит за анализ или обобщение ба темата за печива без брашно.
Използвах силиконови форми за тарталети, както на снимката,
с диаметър 12см. и височина 2см. /от Лидл/.
Поздрави за вас, още творческо вдъхновение и успешна седмица.
Уау,това е страшно изкушение ! :) Ще бъде предизвикателство за мен да адаптирам рецептата за хората с диабет !Страхотен блог ,Поздрави ! :)
ОтговорИзтриванеОтново невероятно красиво предложение от теб, Диди!
ОтговорИзтриванеСигурна съм за вкуса - няма как да не е, щом е шоколадово и от теб :)
Поздрави сърдечни и хубав празник утре (който и от двата да почетеш :))
Както винаги - съвършенство!
ОтговорИзтриванеЩе се прави този десерт, ясно е, дано съумея поне частица от твоята красота да постигна и аз.
Благодаря ви, от сърце за милите думи и коментари,
ОтговорИзтриванемного се радвам,
че тази идея за шоколад, мед и кокосово масло ви допада!
Ана Мария,
благодаря и добре дошла, драго ми е!
Пепи, благодаря ти, а
любовта и на двете ни към шоколада е известна!
Благодаря, Весе,
ще се радвам да ти допаднат, твоите торти са страхотни!
Сърдечни поздрави за вас, успешна и усмихната нова седмица!